Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zabeczkoa

pytanie o kamien nazebny-suswanie! :)

Polecane posty

Gość zabeczkoa

zabeczkoa powiedzcie czy usuniecie kamienia nazebnego zniszczy szkliwo ?? czy to wplywa na to ?? bo mam bardzo niewielki na 2 zebach od strony wewn.. i nie wiem czy to zrobic czy zaczekac jeszcze ..a kasy nie mam.. zeba co mialam zrobic zrobilam, mam za tydzien wizyyte i nie wiem czy usunac ten kamien - bardzo malo go jest

Gość zabeczkoa
tam w temacie ma byc - usuwanie :0 przepraszam za literowke :) dzieki:) prosez jeszcze o wiecej opinii :)))))

Gość zabeczkoa
up

mi to wlasnie mowil sam dentysta :) robilam u niego zeba i chcialam od razu ten osad usunac ale powiedzial ze niszczy to zeby i ze szkoda go usuwac teraz poki jest maly :) najlepiej zapytaj swojego dentysty czy ten osad jego zdaniem duzy i czy go usuwac czy lepiej poczekac ;)

Gość zabeczkoa
wiesz, wlasnie mi mowil ze jest niewielki .. bo ja chcialam przy ostatniej wizyty go usunac ( bo tak miala siostra) ale ona ma wieksze problemy z zebami nie wiem czy wogole isc na ta wizyte bo jak pytalam czy mam jakies ubytki, bo chcialam aby mi sprawdzil, bo nie mam kasy ostatnio , a on zaproponowal kolejna wizyte...ale powiedzial ze tam nic wielkiego nie ma tzn jakichs wiekszych problemow . juz teraz wiem ze nie bede usuwala tego kamienia ..ale nie wiem czy isc do tego dentysty czy odwolac... bo masz teraz tez wyjazzdy ... a mialam problem z jednym zebem , bardzo bolal, wypadla plomba... ale jest juz ok... i nie wiem czy isc czy nie .. inne zeby nie bola , dziurek nie widac , .. ?

Gość pommponik
To nieprawda, że usuwanie kamienia nazębnego niszczy szkliwo, chyba że robi to osoba - stomatolog lub higienistka - która nie ma o tym pojęcia. Jeśli na zębach jest kamień nazębny, to powinien być usunięty, bo jest siedliskiem bakterii i jest bardzo niebezpieczny dla dziąseł. Nawet jeśli w buzi widać niewiele kamienia, to często jest dużo tak zwanego kamienia poddziąsłowego, który chociaż niewidoczny, jest znacznie bardziej niebezpieczny dla dziąseł. Najlepiej znajdź dobrego dentystę w okolicy, który usuwa kamień nazębny ultradźwiękami, więcej o tej metodzie na http://www.anident.pl/skaling.html . Po usunięciu kamienia trzeba zęby wypolerować gumką albo wypiaskować piaskarką stomatologiczną, bo chropowata powierzchnia ułatwia powtórne osadzanie się kamienia nazębnego. Kamień nazębny trzeba usuwać co pół roku (jeśli się pojawia).

Popieram to co mówi Pommponik. Kamień trzeba usuwać, może na początku wystarczy co rok, ale trzeba bo może być tylko gorzej. Myślę, że osuwanie kamienia jest mniejszym narażeniem niż no wybielanie. Nie stosujcie też domowych metod usuwania kamienia sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia. To jest HARD CORE! Polecam tu Czerwoną Glinkę (sama używam Beloun z Aleppo z Mydlarni). Oczywiście regularne mycie zębów to już rzecz o której nie powinnam mówić :D

Gość mądragłowa
osad to nie jest to samo, co kamień. z osadu dopiero kamień może się utworzyć! czy scaling niszczy szkliwo? wydaje mi się, że nie. jeżeli rozbijanie kamienia odbywa się z pomocą scalera ultradźwiękowego, to nie powinno mieć wpływy na stan szkliwa, chyba że występują jakieś kłopoty przed zabiegiem. aha. raz w roku scaling można zrobić na fundusz (więc o kasę się nie martw)! tylko moim zdaniem lepiej iść do prywatnej przychodni, która ma podpisany kontrakt z nfz, bo te państwowe mają zwykle gorszy sprzęt.

Gość gość
Tanio zdrowo i BARDZO skutecznie zlikwidujesz kamień i płytkę nazębną płukaniem jamy ustnej olejem sezamowym (albo kokosowym, lub słonecznikowym). Dodatkowo wybiela zęby, Jest bezbieczne i bardzo zdrowe. Mi pięknie usunęło gromadzącą się przy dziąsłach płytkę nazębną. Tutaj opis jak to robić: http://odzyskujezdrowie.blogspot.ie/2014/01/pukanie-ust-olejem-ssanie-oleju.html

Gość gość
kamień nazębny powinno się co pół roku usuwać jeśli ponownie się osiada na zębach. Ja miałam usuwany kamień nazębny, bo nie leczony prowadzi do paradontozy. Zdecydowałam się na usuwanie kamienia w gabinecie stomatologicznym http://www.viscardi.com.pl/ . Zabieg nic nie boli a co najważniejsze przynosi zamierzone efekty. Po co narażać zęby na dodatkowe choroby.

Gość gość
no ale jak się ma spory kamien to lepiej go usunąć i nieco szkliwo zniszczyc niż zostawic go a pozniej próchnica się pojawi. Ja tam raz do roku musze usunąć kamien i chodze do stomatologa http://dentarama.pl/dw-oferta.html . pozniej robi mi lakowanie i zęby mam zdrowe i ładne.

Gość gość
tez uważam ze lepiej raz na jakis czas usunąć kamien jest go masz niz nie. Szkliwa az tak bardzo zapewne nie niszczy bo gdyby tak bylo to dentysci by nie robili tak czesto tego zabiegu. Ja do swojego stomatologa z http://www.codziennastomatologia.pl/ chodze raz na pol roku na usuwanie kamienia i szkliwo jeszcze na zebach jest :P