Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tęsknie za Polską

Wakacje w Polsce

Polecane posty

Gość Tęsknie za Polską

Witam. Jestem dziewczyną, mam 18 lat, od 2009 mieszkam w Anglii. Do tej pory się nie zaaklimatyzowałam. Brakuję mi Polski na każdym kroku. Brakuje mi jedzenia, znajomych, szkoły, ulic, blokowisk, czasu wolnego w Polsce, przyrody... dosłownie WSZYSTKIE co związane z moim ukochanym krajem. Nie lubię angoli, nie wiem jak starsi, ale ci w moim wieku to tylko benefity, cider i feta w samochodzie. Nie pociąga mnie ten głupi naród. Głupi, bo są idiotami, ignorantami, nieukami. Moja mama odcina się od Polski, a mi los mojego kraju nie jest obojętny. Chciałabym teraz na wakacje pojechać do Polski, ale mama ma inne plany związane z wakacjami. W sumie idę do pracy, grosza trochę odłożę, znajomi mnie przygarnął na miesiąc także z tym tez nie ma problemu. Jest tylko jedno ale, moja mama. Ona nie chce się na to zgodzić. Wiem, że mam 18 lat, ale to nie tak prosto matce wytłumaczyć, wiecie jak to z nimi jest. Wpadłam na pomysł, żeby powiedzieć mamie o zorganizowanej grupie fotograficznej (jestem w collegu na wydziale fotografii). Mamy do wyboru różne miejsca. Ja ''zaproponowałabym'' Polskę ze względu na piękne krajobrazu, na obraz nędzy i rozpaczy tak bardzo kochany przeze mnie. Czy to mogłoby wypalić? Czy warto oszukiwać matkę? Czy może szczerze z nią pogadać i naświetlić sytuację. Ja nie mogę żyć bez Polski. Nie pasuję do Anglii.

Gość Tęsknie za Polską
Nie lubię Anglii. Tej pieprzonej pogody, cały rok jesień. Ciasno ustawione szeregowce. Nie uszczelnione okna, domy z tektury. Podły, zapijaczony, wielodzietny naród.

Gość Latarnik_
wracaj do swojego kraju, zanim zmarnujesz sobie życie:) mówię poważnie. pozdrawiam

Gość Tęsknie za Polską
W tym wieku nie ogarne sama w Polsce, ale do kraju wrócę na pewno.

1. czy twoje kolezanki i koledzy z collegu wiedza ze nazywasz ich idiotami??? 2. czy nie stac waszej rodziny na dom budowany z cegly a nie tektury, i szczelne okna? 3. znajdz prace i zarob sobie na wakacje, albo wyprowadzke z domu jak nie podobaja ci sie decyzje rodzicow.

Gość Tęsknie za Polską
1. Tak, wiedzą o tym. Nie raz mieliśmy ostrą wymianę zdań. 2. Stać, ale w tym mieście nie da się nic wybudować. Angielskie realia, dużo jak najtańszym kosztem. 3. Pracuje, szukałam ostatnio pokoi lub mieszkań. W tej chwili nie ma żadnych wolnych w moim mieście. Dziękuję, dobranoc :)

1. chyba cos z oba nie tak ze mowisz swoim znajomych ze sa idiotami, a ich podziwiam za to ze ci nie zlali za to po pysku.. 2. nie musisz budowac zeby miec fajna solidna chate, wystarczy wylozyc odrobine wiecej i nie trzeba mieszkac w ruderze. okna i drzwi mozna wymienic za kilka tysiecy (jak sie dom posiada no chyba ze sie wynajmuje to dolozyc do czynszu i od razu lepszy standard jaki sobie tylko zyczysz). 3. nie wierze ze nie ma wolnych mieszkan w miescie, to na wsi znajdziesz cale mnostwo, no chyba ze szukasz czegos solidnego (czyli nie z tektury i dziurawymi oknami) za psie pieniadze albo po prostu jest ci za wygodnie u rodzicow. dobranoc :)

Gość brakuje ci bo
W Polsce nigdy nie bylas dorosla osoba. PRzyrpda, spedzanie czasu czy twoje wspomnienia z dziecinstwa - kojarza ci sie dobrze, bo nie bylas tam nigdy studentka, nie martwilas sie jak zaplacic rachunki, nie przybijal cie brak perspektyw co zrobic po studiach. Ja dorastalam w PL i bylam nastolatka ale za granica skonczylam ogolniak i studiuje. I owszem, tesknie za Pl i chce zachowac ja taka jak pamietam z dziecinstwa. w PL ciezko jest byc osoba dorosla. Nie sadze ze jestes na to dojrzala. Apropo jedzenia..chyba zartujesz? Jak patrzylam ile wy macie sklepow polskich w Anglii? Wszystko co dusza zapragnie,....my mamy dwa na ogromne miasto. blokowiska? Anglia wyglada pod tymw zgledem bardzo podobnie.. przyroda.. lubisz wdeptywanie w gowno na kazdym kroku na placu zabaw i parkach w polsce? Mam 22 lata, inne cele i pragnienia niz kiedy mialam 18stke, ale no prosze cie, poszez swoje horyzonty zamiast mowic ze wszyscy w anglii ciagna benefity w wieku 18 lat i jaraja trawe? I moze przenies sie na uniwersytet zamiast settle for less w jakichs collegach? Jakimi znajomymi i ludzmi sie otaczasz, tak w zyciu bedziesz miec. Mialam na wymianie anglikow, bardzo fajni ludzie, w przeciwienstwie do Polakow ktorych znam tu moze z kilku, cioty z nich i sa tak niezaradni, siedza u rodzicow na garnuszku do 30roku zycia, nie chce im sie znalezc pracy i wiecznie jakies usprawiedliwienia - to sa dla mnie idioci.

Gość brakuje ci bo
Zreszta..ile bylo juz takich topikow? Ze ktos tesknil, pojechal na rok do PL zaczal studiowac, wydal wszystkie pieniadze z anglii, przycisnela go bieda, wrocil. Zawsze ten sam schemat. Dla mnie PL jest fajnym miejscem wypadowym na wakacje. Gdy mieszkasz dlugo za granica, architektura europejska ma swoj urok i wschodnie panstwa europy takze. Ale nigdy bym tam nie chciala mieszkac

Gość hahah w miescie nie ma
wolnych pokoi?!?!?! sorry,dla mnie takiego kombinowanie (oj jakze typowo polskie)jez bez sensu. POINFORMUJ mame ze chcesz jechac,zarob SOBIE kase na ten wyjazd i jedz. ja nie widze tu problemu. matke sie ciebie wyrzeknie bo chcesz do pl jechac? zamknie cie w piwnicy(ktorej pewnie nie maice :)) zebys nie jechala....