Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość FOTOFOTO1

ZNA SIE KTOS TUTAJ NA FOTOGRAFII?

Polecane posty

Gość FOTOFOTO1

Gdybyscie mieli wybierac aparat( tansze lustrzanki): Canon 1000d czy Nikon d3000? Tylko blagam, nie piszcie tutaj, ze i jedno i drugie to gowno. Podalam dwa modele i prosze o rade, ewentualnie inne propozycje ale w gre wchodza tylko tzw "lustrzanki z drugiej ligi"- do 2000.

Gość gość
Mniej więcej to jest to samo. Obie firmy dobre i w tym przedziale cenowym spokojnie porównywalne.

Gość moniapyzka
Posiadam canona i jestem amatorka, szczerze polecam:)

Gość moorlando branodk
nikon

Gość FOTOFOTO1
shatyn, tak wiem, dlatego wybor jest jeszcze trudniejszy :)

Gość gość
Ja bym wybrał Canona bo to moja ulubiona marka. Mówie tutaj o sprzecie prof.

Gość FOTOFOTO1
tez wlasnie stawiam go na pierwszym miejscu, ale jednak ciagle mam watpliwosci, w sumie to chyba dobry apart dla kogos kto dopiero zaczyna :P

Ja bym wybrala nikona, tak sie składa ze miałam akurat i canona i nikona oczywiscie nie te modele co ty podałaś ale jednak nikon bardziej mi przypadł do gustu i wydawało mi sie że ładniejsze zdjęcia robi :) teraz mam sony ale nie lustrzanke i jest do dupy :O

Gość FOTOFOTO1
teraz to dopiero mam dylemat :D

Gość suchy nos
nie kupuj lustrzanki, kup dobry komakt np. olympusa zx-1

Canon. Dlatego że jeśli kiedyś chciałabyś dokupić jakiś obiektyw - do Canona są dużo tańsze. Np. przy obiektywie za 1000 każdy 10% to 100zł w kieszeni. Pomyśl czy nie kupić używanego Canona 450D/500D lub 40D. Ludziom czasami się nudzi ale taka 450D czy (lepszy) 40D to wyższa pólka a cena podobna.

Gość suchy nos
jeszcze tylko napisz jakie zdjęcia chcesz robić? makro? zwierzęta, ptaki (duży zoom), czy wszystkiego po trochę? i napisz jaki aparat już masz

Jeśli autorka nie wie co wybrać, to znaczy że zaczyna zabawę. Jeśli zaczyna, to nie sądzę aby wiedziała jaki typ foto będzie uprawiać najczęściej ...

Gość FOTOFOTO1
raczej portrety, obecnie nie mam aparatu, ale kiedy mieszkalam z moim bylym chlopakiem uzywalam canona 550d, tak jakos postanowilam zaczac swoja przygode z fotografia, a ze kasy malo to biore cos tanszego :)

Gość FOTOFOTO1
zbytnio sie nie znam, dlatego pytam, nigdy sie tak jakos szczegolnie nie interesowalam, po prostu mialam stycznosc, o :)

Gość kamil_33
Ja osobiście mam słabość do Nikonów, mam juz 5 aparat i oczywiście Nikon

Gość FOTOFOTO1
dziękuje slicznie :)

Gość suchy nos
zaczyna albo i nie zaczyna, różnie to bywa, lustrzanki nie miała i dlatego pewnie nie wie. poza tym często ludzi kupują aparat bo np. kochają niepotrzebne skreślić koty, kwiaty, owady, dzikie ptactwo i chcą je fotografować.

Jacku. Ciekawym bardzo co takiego fotografujesz. Zapewne kwiaty, tęcze i krople rosy. Pozdrawiam cie Jacku ciepło:D

@HMS Nie zgadłeś ... udzielam podpowiedzi ... jesteśmy na forum .... tak, właśnie to najbardziej lubię focić ...

Gość ozywiona zona
Tak jak zostalo napisane to obydwa aparaty sa podobnej klasy i nie roznia sie za bardzo. Ja wybralam nikona d300.Uwazam to za dobry wybor.Zdjecia sliczne,ma opcje dla poczatkujacych czyli podpowiada ci jak ustawic aparat i to jest to co najbardziej cenie(nie wiem czy canon to ma),lecz to jest to co poczatkujacym ptrzydaje sie najbardziej.On ma tez nagrywanie filmow w HD i dzwieku stereo.No i moj nikon tak mi do reki pasuje ze duzo zdjec cykam,bawie sie fotografia i zdjecia robie coraz lepsze a niektore mam juz calkiem na wysokim poziomie:-).

Gość FOTOFOTO1
no tak, kazda lustrzanka robi dobre zdjecia, jest tylko jeden warunek: przyzwoity fotograf. Naprawde trudny wybor. Uzywane raczej nie wchodza w gre, wiekszosc bez gwarancji, a nigdy nie wiadomo co stanie sie za kilka dni.

W każdym canonie tej klasy jest program "zielony" (ikona zielonego kwadracika). To jest program w pełni automatyczny. Wtedy wszystko działa jak w kompakcie. Tak jak pisałem, znam kumpli którzy chcieliby wymienić systemy Nikona na Canona aby dokupić więcej szkieł a brak kasy. Powiem Ci tak - ja osobiście najbliższy wolny tysiąc zł wydam nie na aparat (mam 400D i 450D) tylko na OBIEKTYW. Aparaty które wymieniasz są ok, najważniejszy jest obiektyw. To zdjęcie które pokazałaś najlepiej wykonać obiektywem jasnym (światło F1.8-2.2). Jak zrobisz taki zwykłym tanim obiektywem standardowym - nie rozmyjesz tła ...