Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewae

tętno dziecka

Polecane posty

Gość ewae

Witajcie! Chciałam zapytać was czy wasze dzieci ( moja córka ma 2 lata) w nocy w czasie niespokojnego snu mają nierówne tętno? ja dziś jak mała się wierciła usłyszałam u niej przyspieszone tętno, po czym jak sie uspokajała ono spadało.W dzień jest wszystko ok,niedługo idę do lekarza więc się zapytam,ale może coś wcześniej doradzicie?

no, ale każdy w ruchu nawet lekkim ma podwyższone delikatnie tętno, moze też się coś przyśniło

Gość ewae
No tak własnie myślę, bo w dzień jest wszystko ok.Jest zdrowym dzieckiem dobrze się rozwija ale ja stara panikara zawsze sobie coś wynajdę.

eee tam, daj spokój, wsio jest ok, ależ wynajdujesz o tym to nawet bym nie pomyślała, zeby spradwzić he he

Gość ewae
Tzn ja nie sprawdzałam celowo :) poprostu mała ze mna spała i się do niej przytuliłam,dlatego słyszałam.

aha he he no to już nie myśl o tym, to normalne, młody też ma 2 lata i nawet jak pije mleko to serduszko szybciej mu bije, pewnie się tak cieszy a serce ma zdrowe, bo miał echo robione i ma jak dzwon

Gość ewae
Dzięki odrazu mi lepiej!

spokojnie, u dzieci fizjologicznym stanem jest tzw "niemiarowosc oddechowa"-to wlasnie to nierowne tętno glownie w nocy, o ktorym piszesz Niemiarowość zatokowa oddechowa fizjologiczna, niewielka zmiana częstości akcji serca podczas wdechu i wydechu. Polega na przyspieszeniu akcji serca podczas wdechu, na skutek zwiększenia się powrotu żylnego do serca, dzięki obniżonemu ciśnieniu w klatce piersiowej. Zwiększenie ciśnienia podczas wydechu prowadzi do zmniejszenia powrotu żylnego i zwolnienia akcji serca. Niemiarowość zatokowa oddechowa jest częstym zjawiskiem u dzieci lub osób młodych. Po 40 roku życia występuje rzadko. Zazwyczaj nie ma znaczenia klinicznego i nie wymaga diagnostyki, ani leczenia. Niemiarowość zatokowa bezładna niemiarowość rytmu zatokowego pozostająca bez związku z oddychaniem. Może występować w przebiegu organicznych chorób serca.