Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Darekk__

mieszkam z synem i partnerem, ksiądz odmawia mu przystąpienia do komunii

Polecane posty

Gość Darekk__

Cześć. Wygląda to wszystko tak. Jestem rozwodnikiem, opiekę nad synem sąd przyznał mi. Rozwód był 4 lata temu. Żona wyprowadziła się z Polski. Od dwóch lat mieszkamy razem z synem i moim partnerem. I w tym roku pojawił sie problem. Na spotkaniu przedkomunijnym z rodzicami Ksiądz poprosił mnie żebym został i powiedział mi, że syn nie będzie mógł przystąpić do Komunii bo mieszka w "niewłaściwym" domu, czyli z dwoma mężczyznami. Byłem w szoku, zapytałem dlaczego syn ma być karany ale Ksiądz odpowiedział, że to jest sytuacja niemoralna i przez Kościół nieakceptowana i dopóki ten stan bedzie trwał on syna nie dopuści do sakramentu i nie chce też żebym pojawiał się w Kościele. Mieszkamy w niedużej miejscowości - 25 tyś mieszkańców i za bardzo nie wiem co teraz zrobić, co powiedzieć dziecku. Czy można przepisac syna do Komunii do innego miasta. Zależy mi żeby syn poszedł do Komunii, miał normalną uroczystość tak jak inne dzieci. Możecie coś doradzić w tej sytuacji?

Gość mnbvcxzsdfg
Uwielbiam takie tematy.

Gość Marzena W.
Jakbyście z twoim partnerem nosili czarne kiecki, to wszystko byłoby ok.

Gość mIś334
mysle że powinieneś w tej sprawie pojechać do twojego miasta wojewódzkiego i zmyslić jakiś powód dlaczego twój syn ma mieć komunie w innym mieści - twoja praca mieszkanie itd Dla mnie to trochę chorę żeby ksiądz cie tak i twoje dziecko oceniał:O

Gość Oj tam, ja kiedyś
żeby przyjął komunię w innej miejscowości musiałbyś poprosić księdza o wszystkei papiery - akt chrztu itp - które są u niego i może odw=mówić ci ich dania

Gość mmLena07
a dlaczego Ci zależy na tej komunii syna? bo inne dzieci mają? :D niezły z Ciebie hipokryta... nie jesteś wierzący, skoro sypiasz z innym facetem, świadomie grzeszysz, a pchasz dziecko do komunii. Bez sensu. Pewnie kolejne marne prowo...

Gość mmLena07
a waszym zdaniem ksiądz powinien się zgodzić? Byłby skończonym hipokrytą. Dziecko nie ma warunków, żeby dorastać w wierze katolickiej, to jaki sens w sakramentach? Trochę pomyślcie.

Gość Darekk__
Jestem wierzący, tak zostałem wychowany. Nie akceptuję tego, że gej jest wypychany poza Kościół. Syn też został wychowany w wierze katolickiej więc to oczywiste, że chcę żeby przystąpił do Komunii, on też chce. Nie wyśmiewaj tylko pomóz rozwiązać te sytuację

Gość dodam dommLEna -
moze jestes wierzacy, ale nie praktykujacy jako katolik, wiec dlaczego wazna jest dla ciebie komunia? Albo-albo. zeby sie syn nie wyroznail? no bez przesady.

Gość weronikaijejswiat
wiara chrzescijanska potepia homoseksualizm;)

Gość Darekk__
Wam się wydaje że to wszystko takie proste takie jednoznaczne i oczywiste. Tak nie jest.

Gość mmLena07
po co jest ten sakrament Komunii? Wiesz chociaż? wiesz, że popełniasz jeden z największych grzechów? że żyjesz w ten sposób, że ciągle go popełniasz, nie ma tu warunków do poprawy, gorszysz dziecko. Tutaj nie ma warunków do chrześcijańskiego wychowania, więc Komunia nie ma żadnego, ale to żadnego sensu. Nie dziwie się księdzu. To tak jakby ktoś noszący futra naturalne pchał się do organizacji PETA....

ale to ten ksiądz wie, że to Twój partner? ehhh może niech na komunijny czas partner się wyprowadzi a Ty powiesz księdzu, że się nawróciłeś? Wiem, że to koszmarne i oszukańcze ale ten ksiądz też nie jest fair, bo co to dziecko winne;/ Dziecko i tak chce mieć komunie wśród kolegów a nie w obcym kościele plus tak jak ktoś napisał ksiądz musi Ci papiery wydać....

Gość weście sie ogarnijcie
dlaczego ten klecha krzywdzi niewinnego dzieciaka??????????? Kto mu dał prawo do tego. Dla mnie to skandal i właśnie hipokryzje tego księżula z bożej łaski

Gość a ja zapytam co na
to wszystko matka dziecka? na to ze dorasta ono w takim dziwnym ukladie ,ze moze sie to odbic na nim w przyszlosci? do gejow nic nie mam ale do gejow wychowujacych dziecko juz tak

Gość Darekk__
To jest mała miejscowość ludzie wiedzą o sobie to i ksiądz sie dowiedział. W dużych miastach łatwiej się schować i być anonimowym

Gość mmLena07
jak krzywdzi niewinnego dzieciaka? nie rozumiesz, że Komunia nie ma sensu, gdy chłopiec dorasta w takim środowisku? sakramenty to nie zabawa...

Gość 88u8u8iiuou0909
Ja miałam odwrotny problem: wychowuje sama dziecko, w sumie to jestem niewierząca, ale chodziło na religie. Jak powiedziałam, że nie chcę zeby przystąpiło do komunii to katechetka wydzwaniała nagabując mnie, i namawiając zeby jednak poszedł. Była tak zdesperowana, że obiecała, że nie musze isc z nim na ani jedno spotkanie, nawet na zajęciach w kościele moze go sama pilnowac... A się rozwiodłam, więc te zyję niemoralnie... :p

Gość masz koleś problem
wyjedż do normalnego kraju bo tu cie zjedzą pobożni tolerancyjni katole

Gość weronikaijejswiat
ludzie nawroccie sie i zblizcie do Boga, bo bieda bedzie oj bieda:P

Gość 88u8u8iiuou0909
chyba sie wtedy zawiadamia kurię biskupią, jest to skuteczne kiedy np. odmawiaja chrztu bo ktos nie ma ślubu, itp słyszałam nie raz, że potem odmwaiający ksiadz musiał z czerwonymi uszami posługiwac do mszy, przy biskupie co udzielał sakramentu

Gość wytłumacz synowi
żeby walił te komunie i został ateistą bo chyba o to ksiezulkowi chodzi zeby było coraz mniej owieczek :D

Gość marcx
i dlatego wyemigrowalem bo brakowalo mi wolnosci tobie tez polecam

Gość do autora 5
mowisz, ze nie akceptujesz, ze gej jest wypychany poza Kosciol - i jeszcze mowisz ze jestes wierzacy - w co ty jestes wierzacy? czy ty w ogole rozumiesz to w co jak twierdzisz wierzysz? ponizej cytat z Nowego Testamentu - dla wyjasnienia Nowy Testament jest czescia Biblii ktora jest swieta ksiega Kosciola i cala wiara opiera sie na niej, ale pewnie to wiesz skoro wierzysz - zapewne tez znasz ten cytat: ' Podobnie tez i mezczyzni, porzuciwszy normalne wspolzycie z kobieta, zapalali nawzajem zadza ku sobie, mezczyzni z mezczyznami uprawiajac bewstyd i na samych sobie ponoszac zaplate nalezna za zboczenie. (...) Oni to, mimo ze dobrze znaja wyrok Bozy, iz ci, ktorzy sie takich czynow dopuszczaja, winni sa smierci, nie tylko je popelniaja, ale nadto chwala tych, ktorzy to czynia.' (List do Rzymian 1, 27-32) ten fragment nota bene dotyczy pogan - uwaga - chwila olsnienia - to ze twierdzisz ze jestes wierzacy to tylko slowa, rownie dobrze mozesz powiedziec ze jestes kobieta, jak wiemy sa faceci ktorzy tez tak twierdza i tacy ktorzy im przytakuja - tylko co z tego wynika .... ? wiem ze z powodu ZBOCZENIA mozg ci sie zlasowal, wiec jeszcze jasniej - to nie jest tak ' ze geje sa usuwani poza kosciol ' - to oni sami sie usuwaja z Kosciola bo przyjmuja postawe poganska - a tego Bog nie blogoslawi - to chyba jest oczywiste nawet dla ciebie, czy dalej nie bardzo.... ? odsuniecie twojego syna od komuni byloby niegodziwoscia gdyby twoj syn zyl zgodnie z wiara, byl pobozny i rozmodlony i codziennie przepraszal Boga za Twoje grzechy - bo tak robilby kazdy wierzacy czlonek rodziny; niestety twoj syn nie ma na to szans - bo jest za maly zeby to rozumiec, bo wychowywany jest bez dobrych wzorcow; ty odbierasz mu szanse na normalne zycie i na Komunie z Bogiem - To jest tylko i wylacznie twoja wina i twoj grzech. Moze dobry Bog postawi kiedys na drodze twojego syna ludzi ktorzy pomoga mu odnalesc Jego sciezki. Ale pokazanie synowi zycia wiary jest twoim obowiazkiem - z tego tez bedziesz sadzony....bo to co mu pokazujesz jest zgorszeniem ktore wypacza jego mloda dusze i zabija niewinnosc i 'ci, ktorzy sie takich czynow dopuszczaja winni sa smierci' - rozumiesz cos z tego co pisze?! SMIERCI a nie ' normalnej uroczystosci' - i to smierci wiecznej na twoim miejscu bardziej martwiloby mnie potepienie wieczne niz to ze syn nie bedzie mial 'normalnej uroczystosci' - opanuj sie czlowieku i nawroc poki masz czas jezeli natomiast piszesz to w celu sprowokowania jakis dyskusji bo juz po dobranocce a na spanie za wczesnie to proponuje zebys sie jednak ogarnal i zajal czyms pozytecznym - moze poczytaj Biblie- twoje prowokacje beda w przyszlosci wyzszych lotow

Gość co ty piszesz człowieku
"wiem ze z powodu ZBOCZENIA mozg ci sie zlasowal" żałosne

Gość liu5ht3ihglrtiuhg
złóż apostazję i będziesz miał spokój po co kopać się z koniem

Gość nawalona ziutka
co jeszcze wymyślisz:D :P generalnie na łączach wszystko widac:D

Gość Wtf?!
Jest jedno rozwiązanie-kuria biskupia