Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asdfg

Sprawdzi ktoś ? - niemiecki.

Polecane posty

Gość asdfg

Ogólnie to jestem mega słaba z niemieckiego i zdania są przetłumaczone typowo na "kali jeść , kali pić " jeśli ktoś mógłby poprawić to byłabym bardzo wdzięczna 1. Jak wysokie jest Twoje kieszonkowe ? - Mein Taschengeld ist 15 euro per Monat. 2. na co wydajesz pieniądze? Ich gebe mein geld aus Konsmetik. 3. czy rodzice kontrolują Twoje wydatki? - Mein eltern kontrolirt meine Geld. 4. co robisz gdy brakuje Ci pieniędzy? - Wenn ich brauche geld, ich leihe von mein Schwester. 5.czy dostajesz kieszonkowe? - Ja, ich bekomme Taschengeld 6. Czy Twoi wszyscy koledzy dostają? Ja. Mein Freunde bekommen Geld von Eltern. 7. jak koledzy dorabiają? Mein Freunde arbaiten in der Shop 8. Na co najczęsciej wydawają pieniądze młodzi ludzie w Polsce? - Die Junge Menchen in Polen gibt Geld fur kleidung. Wiem, że strasznie nieskładnie, jeśli ktoś mógłby pomóc...

Mialas napisac tylko odpowiedzi na pytania tak? 1. Mein Taschengeld betraegt (wynosi zamiast jest) 15 Euro pro (nie per) Monat. 2. Ich gebe mein Geld fuer (musisz dopelnic jak w polskim 'na...') Kosmetik aus. 3. MeinE (bo to liczba mnoga wiec 'die/sie' czyli 'e' dodajesz) Eltern (rzeczowniki zawsze z duzej litery) kontrolieren (odmiana przy liczbie mnogiej oni czyli sie) meine Ausgaben (wydatki) lub mein Geld ale to by bylo nieprawidlowo. 4. Wenn ich das Geld brauche (Artikel zawsze uzywaj, i przy zaczynaniu zdania od WENN czasownik ma ostatnie miejsce przed kropka lub przecinkiem), leihe ich es von meiner Schwester. (po przecinku w tego typu zdaniu czasownik jest pierwszy ES od das i Dativ von meiner nie mein bo tutaj trzeba odmienic tak jak po polsku nie piszesz od moja siostra tylko od MOJEJ ;) ) 5. Jest dobrze napisane. 6. Ok, tylko znowu meinE zamiast mein bo to liczba mnoga osoba trzecia. 7. MeinE ;) Freunde arbeiten in einem (Dativ) Laden albo Geschaeft. 8. Albo Die albo Junge albo Die jungen Menschen geben (odmiana liczba mnoga os. 3) ihr Geld fuer Kleidung aus.

Gość asdfg
dzięki, uratowałaś mnie . ;*