Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaorinay.

Czy majac sztuczne zęby mozna sie calowac? NIE KASOWAC

Polecane posty

Gość Jak wyżej
Czy temat jest nadal aktualny?

Gość Vixo
Myślę że aktualny

Gość gość1410
Mam nieco ponad 20 lat i niedługo będę miała wprawiane sztuczne zęby. Moje posypały się przez chorobę, stomatolog powiedział że nie ma czego ratować :-( niestety to wszystko sprawka choroby genetycznej, nie dało się temu zapobiec :-( tylko nie wiem jak sobie z tym poradzę... Mam wsparcie najbliższych ale mimo wszystko nie potrafię oswoić się z myślą, że niedługo zostanę bez własnych zębów tylko z protezą :'(

Gość gość
Mam podobnie... Czeka mnie proteza czesciowa u gory... Poki co jestem w trakcie usuwania tego co musze usunac aby moc miec protezke... Wiadomo, ze wolalabym jakis mostek czy implanty, ale niestety budzet na to nie pozwala... I tez sie tego boje, wstydze, nie chce... Mysle jak to bedzie z jedzeniem, spaniem... Czy nie wypadnie, czy mozna normalnie z tym spac, jesc np jablka, gruszki, dlubac slonecznik... Jak kwestia calowania... Mam dylemat straszny... Aha. I mam 25 lat.

Gość gość
Czy jest ktoś kto ma proteze górna częściową albo pełna ? Chodzi o taką która jest połączona cześć lewa i prawa. Chodzi o to czy przy całowaniu idzie wyczuć tą część protezy która jest jakby górnym podniebieniem ? A co do tamtych wypowiedzi to wg mnie przy przyzwyczajeniu do protezy . Max dwa tygodnie . Można spokojnie jeść i te inne klimaty które tu poruszacie. Gorzej z dostawaniem się drobin jedzenia pod proteze . Więc albo kleić albo myć po jedzeniu . Unikać klejących tematów znaczy jedzenia . No i trochę guma do żucia odpada . To tak z własnego doświadczenia . Więc jakby ktoś mógł odpowiedzieć na pytanie to byłbym wdzięczny . Niby na początku ktoś pisał że nie do wyczucia . Ale nie wiem czy chodziło mu o częściowe typu mostki z lewej na górze i prawej na górze . Czy taka jak mam ja czyli łączona podniebieniem .

Gość gość1410
Mnie wyrywanie czeka już za dwa tygodnie, po wszystkim podzielę się doświadczeniami. Chociaż mój chłopak wie o wszystkim więc nie jestem pewna czy będzie obiektywny

Gość gość
Nikt nic nie wyczuje!, szybciej mostek niż proteze z podniebieniem. Noszę protezke od 20 stu lat,nigdy nikt się nie zorientował,druga sprawa to dobrze zrobiona proteza,to podstawa a jeśli będziesz podklejac to jest nie do ruszenia. Jem wszystko od orzechów po spieczone mięsa z grilla.

Gość gość
No wiesz , właśnie się obawiam o tą proteze z podniebieniem, że przy całowaniu ( takim głębszym ) językiem jednak ktoś może wyczuć . Bo o takie całowanie mi chodziło. Wiadomo że przy całowaniu w usta jest ok i nie do wyczucia.

Gość gość1410
Jestem po pierwszym wykrywaniu zębów, strasznie dziwne uczucie. Ale jak się uśmiecham to nawet nie widać różnicy bo to tylko tył

Gość gość
Czy ktoś by się mógł wypowiedzieć w końcu w temacie ? Tzn czy da się wyczuć proteze górna z podniebieniem przy całowaniu . Oczywiście mowa o głębszym całowaniu niż w usta . Zresztą opisałem jeden post wyżej.

Gość gość
Jak miło zobaczyć swój temat po tylu latach :) Mimo upływu czasu nie zdecydowałam się wyrwać. Trochę podreperowałam zęby i za miesiąc mam kolejną wizytę. Jak wylecą mi jedynki to dopiero będe sie zastanawiać nad protezą. Na razie zrobili mi kanałowe,tego pękniętego zęba zagipsowali i jakoś się trzyma

Gość gość
Nie da się wyczuć! Niczym się nie przejmuj!

Gość gość1410
Ja usuwam bo nie ma czego ratować ;c dziś druga część usuwania a do piątku powinnam mieć nowe ząbki. Wtedy na pewno dam znać co z tym całowaniem ;) nie wiem dlaczego ucięło mój poprzedni komentarz ;(

Gość gość1410
Jestem już po, chłopak mówi, że niczego nie da się wyczuć ale wg mnie odczucia są zupełnie inne..

Gość gość
Odczucia ..... W sensie ogólnym czy w sensie całowania ? I dlaczego Inne ?

Gość gość1410
W sensie całowania, może to dlatego że jeszcze nie przyzwyczaiłam się do tego, że w mojej buzi jest kawał plastiku... Mam nadzieję, że z czasem to minie. Jeśli chodzi o jedzenie to póki co koszmar... Boję się gryźć cokolwiek, od kilku dni tylko serki, kaszki, zupki... Nie można najeść się porządnie :/

Gość gość
Aha. Do jedzenia się można przyzwyczaić z czasem. Chłopak pewnie trudno powiedzieć czy by wyczuł przy całowaniu gdyby nie wiedział . Bo tak to jest nie obiektywny , bo wie . Masz górną całą czy coś zostało na górze ze swoich ?

Gość gość1410
Niestety całą, mogę za to podziękować stonatologom, którzy skupiali się na estetyce zębów zamiast je leczyć :/ po latach trafiłam do kogoś kto w końcu zdiagnozował moją chorobę ale jedyne co pozostało to usunięcie :( Czekam na więcej wolnego w pracy i to samo niestety czeka mnie z dolnymi zębami :(

Gość gość
Chyba mam podobny problem . Chętnie bym pogadał bardziej szczegółowo ale może nie tutaj . Jeśli byś miała ochotę porozmawiać jakoś mniej publicznie to byłbym wdzięczny . Może jakieś GG czy mail .... Obojętnie. Ja mam górę kilka przednich swoich i myślę o usunięciu . I w tym temacie bym miał kilka pytań jeśli oczywiście można . Daj znać i trzymaj się tam

Gość gość1410
Jasne, w domu odkopię nr GG i dam znać :)

Gość gość
Ok. Mój 551514

Gość gość1410
Wiadomość do Ciebie poszła :)

Gość gość
Pewnie, że można :-)

Gość gość
Czuć plastik.

Gość gośćonaa
Hej jezeli temat aktualny to powiem wam swoja historie kilka dni temu poszlam do periodontologa zeby mam powykrzywiane porozjezdzane szpary itd z mysla a zaloza mi aparat bedzje spoko....nagle diagnoza ...nie moga mi pomoc jest za pozno agresywne zapalenie przyzebia zeby do usuniecia j temat odnosnie protezy....totalny szok jestem zalamana nwm czy psyxhicznie to pokonam naprawde njewiem co dalej robic

Gość gośćonaa
Tez z checia bym porozmawiala z kims w mlodym wieku co ma juz ta proteze jak funkcjonowac dalej ...boje sie tej nieakceptacjii samej siebie ze nie spojrze w lustro w srodku az mnie dusi na sama mysl. ...ja juz nic nie moge zrobic tak mam atak choroby ....boze gdyby ktos mi powiedzial cze to tylko zly sen ....:(

Gość gość
Proteza to nic zlego. Mam od 5 lat A mam teraz 39. Jest ok. Idzie się przyzwyczaić. Jakbyś chciała pogadać to luzno. Trzymaj się. Wojtek

Gość gośćaggu
mam ten sam problem jeden wrwalam czeka mnie 2a reszete doleczenia kanlowego chcialam zalozyc aparat ale musze wleczyc