Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Perełka128

Nasze doświadczenia z zaćmą

Polecane posty

Moja mama ostatnio przeszła operację na zaćmę. Byłam rozczarowana ilością dyskusji poruszających ten temat tak powszechny w dzisiejszych czasach oraz tym jak niewiele mówią nam lekarze z publicznej służby zdrowia. Dlatego postanowiłam założyć ten temat. Podzielcie się swoimi doświadczeniami i sprawdzonymi źródłami informacji.

Mojej mamie nie powiedziano, że ma wpływ na dobór soczewek ani jak ma postępować z astygmatyzm, po operacji(ma zaćmę i astygmatyzm jednocześnie). Znalazłam stronę leczymyzacme.pl dowidzialyśmy się, że wcale nie trzeba nosić okularów po operacji bo są już soczewki, które dzialają rownież na astygmatyzm.

Na rynku jest już rozwiązanie dla Pacjentów, którzy nie mogą dłużej czekać na zabieg usunięcia zaćmy, a nie stać ich na leczenie prywatne. Na przykład klinika PROVISUS w Czechach - w cenie znajdują się wizyty kontrolne oraz finansowanie i obsługa prawna wniosku o refundację, który może złożyć pacjent w ramach zapewniania w UE leczenia transgranicznego. Koszt operacji już od 499 zł, a wizyty kwalifikacyjne odbywają się w Polsce.

Na rynku jest już rozwiązanie dla Pacjentów, którzy nie mogą dłużej czekać na zabieg usunięcia zaćmy, a nie stać ich na leczenie prywatne. Na przykład klinika PROVISUS w Czechach - w cenie znajdują się wizyty kontrolne oraz finansowanie i obsługa prawna wniosku o refundację, który może złożyć pacjent w ramach zapewniania w UE leczenia transgranicznego. Koszt operacji już od 499 zł, a wizyty kwalifikacyjne odbywają się w Polsce.

Gość manyTimes
A ja to wgl polecam zabiegi w polskiej Optegrze , gdzie macie bardzo atrakcyjną cene w kwocie 1999 zł . Zabieg przeprowadzany jest metodą fakoemulsyfikacji . Co do ceny to na dobra sprawę jest to jedna z najkorzystniejszych na rynku

Gość Patrycja Komnicka
Tak jak ktoś wspomniał we wcześniejszym komentarzu – warto przyjrzeć się ofercie polskich klinik w Czechach. Z własnego doświadczenia wiem, że przebycie zabiegu w Polsce wbrew pozorom do łatwych zadań nie należy. Rok temu wykryto u mnie zaćmę. Jako iż na tamte czasy moje zarobki nie były za wysokie postanowiłam, że spróbuję przejść operację w Polsce na NFZ. Po kilku telefonach i spotkaniach okazało się, że na zabieg musiałabym czekać 2,5 roku. Powiem Wam, że gdy usłyszałam ten termin to wpadłam w osłupienie. 2,5 roku na taką operację? Szok. Z ciekawości zaznajomiłam się z ofertą prywatnych klinik w Polsce – ceny tak duże, że nawet o tym nie mogłam myśleć. Oczywiście – mogłam udać się do najtańszej kliniki bez żadnych opinii, no ale w końcu miałam mieć robiony ważny zabieg na oczach… zrezygnowałam. Nie wiedziałam co robić, pytałam rodzinę, znajomych… aż w końcu koleżanka z pracy opowiedziała mi o One Day Clinic – polska klinika, która leczy zaćmę, ale w Czechach. Co ciekawe – zabieg jest refundowany przez polski NFZ, na podstawie umowy transgranicznej. Nie za bardzo chciałam w to wierzyć, ale zadzwoniłam do nich i się wszystkiego dowiedziałam. Miałam wizytę kontrolną jeszcze w Polsce, a potem pojechałam do Czech. Wszystko kosztowało mnie 500 zł (za jedną soczewkę asferyczną + transport + opieka + prowadzenie dokumentów). Zaćma to bardzo nieprzyjemna choroba, a niestety jej leczenie w Polsce nie jest ani łatwe ani tanie. W One Day Clinic wyszło mi to kilka razy taniej, a na zabieg czekałam tydzień, a nie 2,5 roku.

Gość Don Korek
@Patrycja Komnicka Cześć Patrycja! Powiem Ci niezły hit – wczoraj byłem sprawdzić w NFZ ile bym czekał na zabieg, bo też wykryto u mnie zaćmę. Wiesz na kiedy dali mi termin? Na koniec 2020 roku. Nie sądziłem, że aż tyle trzeba czekać na zabieg. Myślałem, że to co wypisują ludzie w internecie to musi być jakoś wyolbrzymione, ale jednak nie. Nie wiedziałem czy mam się śmiać czy płakać, naprawdę. Prywatnie też nie pójdę – nie stać mnie na to, by za jedną soczewkę dać 5 tysięcy. Właśnie zacząłem czytać o klinikach w Czechach, w tym właśnie o tej klinice co pisałaś – One Day Clinic. Prawdopodobnie dzisiaj jeszcze do nich zadzwonię i się umówię na zabieg. U nich za dwie soczewki asferyczne zapłacę 1000 zł, a do tego pewnie zrefunduje mi to NFZ, tak jak pisałaś. Bardzo Ci dziękuję za polecenie tej kliniki i za ten post, bo prawdopodobnie uratowałaś moje oczy!

Gość gość
Masz rację, zaćma to bardzo częsta choroba, jednak wcale nie musi ona być wielkim powodem do zmartwień. Wiadomo, po zabiegu oczy juz nie są w 100% sprawne, jednak człowiek może cieszyć się dobrym wzrokiem już do końca swoich dni. Moja babcia przechodziła operację na zaćmę, dlatego dobrze znam temat. W Polsce każde leczenie to jakaś udręka, dlatego zainteresowaliśmy się leczeniem za granicą. Byliśmy już przygotowani na wysokie koszty, ale okazało się, że w Czechach można przejść taki zabieg w ramach NFZ. :) Przez polecenie wylądowaliśmy w One Day Clinic, a cała reszta poszła już bardzo sprawnie. Babcia jest zadowolona i zdrowa.

Gość gość
zaćma można wyleczyć, tylko nie należy z tym zwlekać. bez kolejek i u najlepszych specjalistów można leczyć się w Czechach, a konkretnie w AlfaVision. zainteresowanym polecam nie tylko klinikę, ale też poczytać ich bloga, zostawiam linka do ich przykładowego tekstu http://alfavision-zacma.pl/rekonwalescencja-po-usunieciu-zacmy/ którego tematem jest rekonwalescencja po operacji zaćmy

Gość Solika
ja niestety miałam "przyjemność" mieć zaćmę.. ale udało mi się z niej wyleczyć. W Optegrze i szczerze mówiąc to była doskonała decyzja bo poszło szybko, bezboleśnie, zapłaciłam ok 1999 zł. Dzięki temu widzę dobrze i nie mam żadnych problemów teraz z oczami!

Gość gość
Ja z kolei polecam One Day Clinic, w której moja babcia miała wykonywany zabieg. Mieliśmy darmowy transport do i z kliniki, oraz nocleg w hotelu. Cały zabieg przebiegł u babci bardzo szybko, widać, że lekarze znają się na rzeczy. I co jest dla nas najważniejsze to, że cały koszt był zrefundowany przez NFZ. Klinika wszystkie sprawy załatwia praktycznie za nas. Super alternatywa do oczekiwania na zabieg w Polsce 2 lata... Pozdrawiam

Gość Pomka

no wlasnie dla mnie jest bardzo ok Optegra! i myślę ze bez obaw mozna zdecydować się na zabieg u nich. koszty wcale nie są wielkie a komfort tego że się dobrze widzi jest bardzo dobry!

Gość Karinnka

Tak, Optegra i zabiegi w Ostrawie dają szansę na szybkie i dobre wyleczenie się z tej choroby. A dodatkiem fajnym jest fakt że pomagają sie rozliczyć z Nfz - więc to zdecydowanie dodatkowy plus!