Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lilouu86

ułożenie pośladkowe a cc

Polecane posty

Gość lilouu86

Mam pytanie do dziewczyn, które urodziły przez cc, ponieważ dziecko ułożene było pośladkowo. U mnie w dalszym ciągu występuje takie ułożenie, jednak lekarka powiedziała mi, że skierowanie na planowane cc może dać mi dopiero, gdy upłynie termin porodu a mały dalej będzie tak ułożony, ponieważwłaściwie do porodu może się jeszcze obrócić. Jeśli jednak sytuacja się nie zmieni i trafię na izbę przyjęć z regularnymi skurczami, to czy wymagane jest np, jakieś konkretne rozwarcie lub muszą spełnione być inne warunki,aby wykonać zabieg, czy prosto z ip trafiałyście na salę operacyjną? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Gość a ktory to
tydzien ciazy ?

Gość dajciemispokojzhaslm
Mi lekarz skierowanie na cc dał w 35-35 tygodniu, a zabieg miałam robiony w 39 tygodniu. Chciał mi robic cesarke w 38 tyodniu, ale uprosiam ten tydzien, bo bylismy w trakcie przeprowadzki i remontu. Do szpitala trafilam na tydzien przed ustalonym terminem cc, w celu obserwacji czy przypadkiem sama nie zaczne wszesniej rodzic- wtedy by to cc wykonywali na szybko.

Gość a ktory to
Ja mialam miec zabieg w 39 tc a corka obrocila sie w 37 +...

Ja miałam cesarkę na tydzień przed terminem, przyjechałam do szpitala w konkretnym dniu o ustalonej godzinie - datę ustalił lekarz

Ja urodziłam w 38 tygodniu. Cesarka była planowana ale i tak urodziłam wczesniej, bo odeszły mi wody. Mój lekarz stwierdził w 35 t.c., ze nie ma szans zeby dziecko sie odwróciło, no chyba ze taki z niego akrobata. No i sie nie odwróciło. Jezeli dostaniesz skurczów lub odejda Ci wody to trzeba natychmiast jechac do szpitala, zeby dziecko nie wpadlo do kanału rodnego, bo wtedy moze byc problem. Ja sie nie spieszyłam z wyjazdem do szpitała i ordynatorka była zła, ze zwlekałam. Powiedziała, ze gdyby mały wszedł do kanału rodnego to byłoby to dosc niebezpieczne dla niego. Jesli trafisz na izbe to zwracaj uwage, ze dziecko sie nie odwróciło i ma ułożenie pośladkowe. Mnie dla pewnosci gin wpisał w karcie ciąży poród przez cc. Co do badan to musisz miec ostatnie badania morfologii, HIV i to badanie pod kątem żółtaczki (sorki ale wypadło mi z głowy jak sie nazywa) no i oczywiscie dowód ubezpieczenia i PESEL. Jesli masz jesze jakies pytania w tym temacie to pisz chetnie odpowiem :)

Gość mamammaa27
ja miałam cc z pośladkowego ułożenia ale nie było mowy do czekania na termin - cc planowane wcześniej w 38 tc - lekarz ustalił wszystko ja przyszłam tylko

Gość mamammaa27
aa i u mnie w szpitalu wystarczyło się zgłosić wcześniej i umówić na wizytę gdzie badali i kwalifikowali do cc - umawiali termin i wszystko - więc nie trzeba było mieć od swojego gina - poprostu sie przychodziło i umawiało - oni twierdzili że niema nic gorszego niż nagłe cc - nie dość że robione na szybko jest to jeszcze rozwala cały ich plan zabiegów itd - sala musi być wolna i dużo lepiej umówić sie na spokojnie i spokojnie zrobić cc bez pośpiechu i zbędnego stresu możesz zadzwonić do szpitala i zapytać jak to jest w twoim szpitalu

Gość lilouu86
Dzięki za odpowiedzi. U mnie jest teraz 34 tydzień ciąży, kolejne usg będę miała robione za 2 tyg. Widze, że nie musiałyście czekać, aż minie wasz termin i zabiegi miałyście umówione wcześniej.Zdziwiły mnie właśnie słowa lekarki o tym, że skierowanie może dać mi dopiero po terminie (nie pracuje ona w szpitalu w którym chciałabym rodzić). O to rozwarcie wymagane przy cc pytam, ponieważ ordynator tego szpitala w którym chciałabym rodzić tak mi właśnie powiedział: że może być sytuacja, że trzeba będzie poczekać aż będzie rozwarcie itd, ponieważ jak to kreślił dziecko musi się też przygotować, a poród różni się jedynie " drogą", którą dziecko wyjdzie. Dodam, że rodzić będę we wrocławiu, a to miasto nie cieszy się najlepszą opieką położniczą. Może by po prostu pójść na wizytę i skonsultować to z jeszcze jednym lekarzem, hmm jak sądzicie?

Jestem w podobnej sytuacji. jestem w 34 tygodniu i mała też uparta. Jeszcze ani raz nie była w odpowiedniej pozycji. Dwa tygodnie temu na wizycie lekarz powiedział, że jak do 36 się nie obróci to mam szykować się na cc. Mam wizytę w 36 tyg i będziemy decydować co dalej. A co do tego rozwarcia to też słyszałam, że lepiej jest żeby akcja porodowa się sama zaczęła. Bo np nie trzeba szyjki potem sztucznie rozwierać.

Moim zdaniem dziwne ma podejście Twoja lekarka ;) W 34 tygodniu lekarka powiedziała mi że dziecko jest ułożone pośladkowe i może być cesarka.Ale zaznaczyła że miała przypadki w swojej karierze że dziecko tuż przed porodem się przekręciło.W każdym razie powiedziała że w 36 tygodniu podejmiemy decyzję. W 36 tygodniu dziecko ułożone nadal pośladkowe i dostałam skierowanie że tego i tego dnia mam się wstawić w szpitalu. Lekarka powiedziała że planowane cc są robione najczęściej dwa tygodnie,ewentualnie tydzień przed terminem (że to niby bezpieczniej niż w terminie lub po).Jak trafiłam do szpitala to byłam w 35 tygodniu i 5 dni.2 dni spędziłam na badaniach i rozmowach z lekarzami a potem zrobili cc

Gość ghjvvb
ja miałam cc tydzien przed terminem,skierowanie dostałam pod koniec 37tc bo lekarz powiedział ze nie ma co czekac do akcji porodowej bo moze to byc niebezpieczne...

ja miałam to szczęście,że cc robił mi lekarz który prowadził całą ciąze:)O cesarce powiedział mi w 36 tygodniu i podał mi kilka dni do wyboru kiedy miał dyżur na porodówce :) w ten sposób sama wybrałam termin i cc miałam w 38 tyg.Bardzo chciałam ,żeby to on przyjmował mojego dzidziusia na świat i nie chciałam czekać aż mnie skurcze dopadną tym bardziej,że termin miałam na Boże Narodzenie:)a w ten sposób święta spędziliśmy już w domku:)

Gość mamam27
jakie sztuczne rozwarcie? kurcze co za wymysły dziwne? czasem czekają na rozpoczęcie porodu bo zazwyczaj liczą że jednak sie obróci sn bo poród jest poprostu tańszy niż cc.. a prawda jest taka jak ktos tu pisał - bezpieczniej jest przed - żeby dziecko nieweszło do kanału rodnego bo wtedy niewiem na ile da się cc zrobić

Gość gość
Czeka sie na naturalna akcje porodowa zeby dzidzius mial odpowiednio aktywowany hormonalnie uklad oddechowy. Nie łudźcie sie, dla lekarza latwiej umowic Was na konkretna date- rano porod i po sprawie.. Dyzur zaliczony:)

Gość gość
ja cesarkę miałam na pełnym rozwarciu więc rozwarcie nie ma tu znaczenia,moim zdaniem zlecenie do cc powinna dać np po zrobieniu usg w ponad 39tc

Gość gość
To moja druga ciąża, pierwszy poród naturalny, teraz ułożenie pośladkowe. Musiała któraś z was rodzić naturalnie czy miałyście cc w drugiej ciąży?