Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość o zesz w morde..............

Na krotki rekaw.....

Polecane posty

czy ktos moze mi wytlumaczyc skad sie wzielo powiedzenie np. "koszulka na krotki rekaw", "sukienka na krotki rekaw"....itp.??? Przeciez od ZAWSZE mowilo sie "z krotkim rekawem"?? czy to jakas nalecialosc malomiastaczkowa?? dlaczego coraz wiecej Polakow uzywa tak prostackiego jezyka? gdzie wy konczyliscie szkoly??

Gość ciołku jeden
Osobiście pierwszy raz słyszę "koszulka na króki rękaw", jeśli już to można się ubrać na krótki rękaw. Musisz być bardzo zakompleksiona i niespełniona skoro zakładasz na forum temat "z dupy", który i tak nie utrzyma się długo. Zadzwoń do Miodka, on udzieli Ci szczegółowych informacji...

osobiscie pierwszy raz slyszysz baranie jeden? To poczytaj sobie tutaj pare topikow na temat ubierania dzieci, to sie sama przekonasz. "Ubrac sie na krotki rekaw"?? terz pierwszy raz slysze ciolku jeden

Gość kkkdjdjd
"terz"?? i ty wytykasz ludziom błędy??

Gość ppppollll
To te wsiowe mamuski tak zaczely pisac "na krotki rekaw". Chyba na ich krotki rozum....

Gość nie no..... padłam :-)
autorka musiała założyć idiotyczny temat, bo niby taka mądra, i jej się zwrot nie podoba, a napisała TERZ!!!!!!

rzeczywiscie napisalam "terz", pomylilam sie, piszac szybkko. A zwrot "na ktrotki rekaw" jest dla mnie nie do przyjecia. Nie zyje w Polsce od prawie 22 lat, pokonczylam szkoly za granica, a i tak mowie i pisze o wiele lepiej niz nie jeden Polak mieszkajacy cale zycie w Polsce. Przerazajace, jak bardzo j.polski zmienil sie w ciagu ostatnich 20 lat

tak, czyli Ty jestes wyrocznią, jakie bledy są dopuszczalne? Ortograficzne myślisz, że w oczy nie kłują? Co z tego, że pisałaś szybko? Co to ma do rzeczy? Aha, to dopiero jak piszesz wolno, to wtedy myślisz, i sprawdzasz w słowniku? Mnie Twoj błąd dużo bardziej rozwalił, niż ten zwrot Na krótki rękaw!!!!!!

Gość kkkdjdjd
Pewnie. To na kafe plaga - "robię błędy bo nie mieszkam w Polsce":D Popracuj lepiej nad sobą zanim zaczniesz wytykać błędy innych:D

nie jeden chcialby mowic i pisac po polsku tak jak ja bo 22 latach nie mieszkania w Polsce. W Polsce ukonczylam 6 klas, a cala reszte: mature i studia za granica, a i tak mowie i pisze lepiej niz nie jeden Polak.

tak, tak, widzimy, że jesteś bardzo mądra, składamy pokłony. TERZ - nie no dowód Twojej inteligencji, jak również ten temat.

Gość rqqwr
Autorka tematu ma rację i dobrze robi zwracając uwagę. Takie błędy językowe trzeba dusić w przysłowiowym zarodku, inaczej rozpowszechniają się i zaśmiecają oraz... ośmieszają nasz język. Ten idiotyzm "na krótki rękaw" widziałam już nawet na stronie internetowej jakiegoś sklepu z odzieżą dziecięcą. To najlepszy dowód na to że niechlujstwo językowe łatwo się rozprzestrzenia a twórcy sklepu... cóż, tyle pewnie mają szacunku do klienta, co do odbiorcy ich przekazu słownego. Z pogardą wyłączyłam stronkę bo mnie zaczęła brzydzić a ubrania skojarzyły się ze szmatami. Na koniec apel, jeśli tak identyfikujecie się z autorami żenujących błędów, to raczej spuśćcie trochę pary i skorzystajcie z okazji żeby się doedukować. Docenić też trzeba takie tematy: to nie wtrącanie się w inny temat, z poprawianiem błędów konkretnej osoby, ale ogólny temat o istotnym przekazie. Jak dotąd właśnie nagłaśnianie że wstyd jest popełniać pewne błędy, pomogło naszemu językowi i nie mamy już "wysprzedaży" na sklepach czy "hujów" na murach a w zamian poprawnie użyte słowa. Mówisz więc czy piszesz "bluzka na krótki rękaw"? To przestań zamiast się rzucać, bo się ośmieszasz jeszcze bardziej. Nie mówisz, nie piszesz? To nie broń tych, którzy powinni się czegoś nauczyć bo bronisz nie ich, a ich głupoty, podczas gdy mają prawo uświadomić sobie błędy.

Gość kkkdjdjd
Już się nie tłumacz "mistrzu ortografii":D

Gość Czemu tak najeżdżacie na
autorkę? Mnie tez razi 'ubieranie na krótki rękaw':O Niestety, rodzina mojego męża tak mówi-są z kujawsko-pomorskiego. kilka jeszcze innych ciekawych zwrotów mogłabym podać, które skutkuja u mnie gęsia skórką:O A autorka ma rację. Nie powinnismy pozwalać sobie na niedbałość językową

Gość bauauahahahahahahah
TERZ ło kuurwaaa , przecież to nawet na szybko chujowo się pisze , nigdy w życiu jezu , mi by to nawet nie pasowało , no ja kurwa ej kobieto wróć się do szkoły.

Gość a ja a ja
ja też od kilku dni czytając topiki o ubiorze pierwszy raz spotkałam sie z takim stwierdzeniem -na krótki rękaw?!nie wiem skąd to sie wzięło..

Gość autorko...
ciesz się że piszesz lepiej niż niejeden Polak mieszkający w kraju. Ale czy to jest powód do zakładania topiku, tym bardziej do plucia jadem...? Pewne sprawy można sobie wyjaśnić kulturalnie, a ty reprezentujesz poziom z rynsztoka. To tyle w tym temacie.

Gość pewnie że
autorka ma rację

Gość kkkdjdjd
To może powinnyśmy założyć osobny temat pt:"Czy może ktoś mi wytłumaczyć skąd się wzięła pisownia "terz""? Przecież warto walczyć z błędami- walczmy i z tym!

dalej..... broń się mądra autorko..... myślisz, że my nie wiemy, kto Cię tak broni? Dalej, pisz pod innymi nickami, że masz rację, żenada..........................

Gość skoro ta pinda
skoro ta stara pinda nie mieszka w Polsce od 22 lat to skąd może wiedzieć czy ten zwrot nie jest poprawny? Siedz tam w UK i pracuj przy garach (bo Polak za granicą jest nikim), albo sprzątaj kible a nie udzielaj się na temat, który cie nie dotyczy. Morda w kubeł prukwo :/

Gość skoro ta pinda
zmienia nicki i popiera sama siebie żałosna idiotka :-/ Siad płaski na duupie i robić robotę! Do garów matole. "TERZ" Dno i żenada.

Gość pppooollll
Już się wsiowe mamuśki zebrały i będą jechać po autorce. Tepe kurviszony 'NO KRÓTKI MÓZG" nauczcie się w końcu podstaw poprawnej polszczyzny. "Z KRÓTKIM RĘKAWEM" a nie "NA KRÓTKI RĘKAW" tępe lochy.

terz....... hahahahahaha

Gość dfghjuklouj
Yyyy... ja jestem z Gdańska i tu też większość mówi - na krótki rękaw. tak samo jak na dworzu a nie na dworze. Nie wiem skąd się to wzięło ale jakoś nikomu nie przeszkadza :P

Gość przecież nikt nie popiera
tego, ale autorka TEŻ jest tępa a zwraca uwagę innym. Stara a głupia, jak można taki temat w ogóle zakładać!

Gość rqqwr
Do mnie te inwektywy, matołki? Sam tekst nie przemawia? Trzeba się domyślać kto i dlaczego, bo inaczej polszczyzny nie zrozumiecie? Jakbym założyła taki temat - ale tego nie robię bo osobiście powątpiewam w sens rzucania pereł przed wieprze - to zredagowałabym go bardziej uważnie. Jeśli wam się chce, sposób wyrażania się porównujcie. Radziłabym jednak prostsze zachowania: próby zrozumienia co jest wam pisane, w tym ze słownikiem w ręku. To więcej wam da niż jarmarczna chryja.

Gość olaboga ale dziwne
podobno w wielkopolsce ludzie ubierają się na krótki rękaw zamiast w bluzki z krótkim rękawem...

Gość rqqwr
Pewnie zawsze mają na sobie jedną warstwę więcej. :D Niechby to był chociaż regionalizm, to da się znieść. Jednak regionalizmy powinny być stosowane regionalnie a nie w internecie. Język literacki powinien być podstawą i to wiedzą nawet ci którzy na co dzień posługują się gwarą. Taki inteligentny Góral czy Kaszub z drugim będzie mówił po swojemu ale już np do turysty odezwie się powszechną polszczyzną. Dotyczy to jednak ludzi myślących a nie motłochu który po prostu nie myśli co i jak mówi, za to chętnie zasłoni się argumentem o miejscowym języku.