Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość o zesz w morde..............

Na krotki rekaw.....

Polecane posty

Gość Czemu tak najeżdżacie na
Niby ja jestem autorką?:D Myslicie, że jedna jest tylko na tym świecie osoba, którą razi niepoprawne użycie języka ojczystego? jasne że błędy ortograficzne również trzeba tepić, ale one rażą jedynie w piśmie. Błędy tego typu jak 'na króki rękaw' również w mowie nie brzmią poprawnie. Zastanawiające jest to, że błedy językowe mają większą siłe przebicia od poprawnej polszczyzny:O

Gość TakaSobieMama:)
Mnie tez skreca jak slysze/widze ten zwrot :O.... Przysłowka "na" uzywa się do opisania jak cos dziala, np. pistolet na wode, albo jak juz mowimy o odziezy, koszula na guziki (skrot od "zapinana na"). Nie powiemy jednak kurtka na kaptur, tylko kurtka z kapturem, nie suknia na welon, tylko suknia z welonem. Można powiedziec (kolokwialnie) drzwi (zamykane) na zamek, ale nie drzwi na szybke, tylko drzwi z szybka, nie chleb na szynkę, tylko chleb z szynka ... Dla mnie to logczne ale wiem ze raczej moje wyjasnienie zbyt wielu osob nie przekona, bo na kafecie 90% ludzi wszystkie rozumy pozjadalo i tylko ich prawda jest najbardziej prawdziwa :P

Gość o ciesze się że znalazłam
ten temat. Dziewczyny pomóżcie, czy mogę dziś ubrać sukienkę na krótki rękaw dla 3 letniej curci??