Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

fajna mama

Bialy nalot na jezyku

Polecane posty

Moja corka ma prawie dwa lata, od dwoch dni ma bialy nalot na koncowej czesci jezyka co to moze byc?

Gość Minusy nastoletniego
Grzybica

Gość normom
nie wiem też to mam od czasu do czasu mimo że dbam o higienę

Grzybica nie bierze się wyłącznie z braku higieny. Najczęściej wychodzi nieprawidłowa dieta.

A grzybica moze objawiac sie tylko na jeszyku? Ja tez mam czasem bialy jezyk

Za dużo cukrów, za mało probiotyków.

Nie tylko. Grzybica dotyka wielu różnych obszarów ciała.

Gość normom
nieprawidłowa dieta to znaczy?

Szczególnie może się nasilać po antybiotykach.

biały nalot jest od grzybicy układu pokarmowego. choruję na to i nie stać mnie na leczenie. polecam książkę Andrzej Janus. Nie daj sie zjeść grzybom Candida

To znaczy to co pisałam kilka postów wyżej. Za dużo cukrów. Za mało probiotyków. Do tego dziecko mogło brać niedawno antybiotyki i one spowodowały grzybicę.

Witam Mój synek tez to ma i ani antybiotyków ani radnych słodyczy nie je więc skad ?

Ja mam syrop FLUCORTA co kiedys lekarz na plesniawki przepisal wtedy szybko zniknely na grzybice tez to jest wiec podam i zobacze... Mieszkam w uk i tutaj to zapewne naturalne dla lekarza i nic sie nie robi;-)

No to je za dużo słodyczy i słodkich owoców, a za mało pokarmów z żywymi kulturami bakterii. Ogranicz słodycze, słodkie napoje, soki i owoce (zamiast nich wprowadź do diety warzywa), herbatę (zamiast niej wodę i zioła), przetworzone pokarmy z dodatkami spożywczymi, gluten, ziemniaki, produkty z drożdżami spożywczymi w składzie, sery podpuszczkowe, słodkie jogurty i desery mleczne. Wprowadź surowy czosnek (ząbek dziennie w posiłku), kefir (nie żałuj go), zsiadłe mleko i grzybica zniknie.

Dobre są też domowe ogórki kwaszone i domowa kwaszona kapusta, a szczególnie soki z nich. Można schłodzić i podać w upał. To bomby probiotyczne, tuż obok kefirów. A czosnek zabija grzyby. W diecie trzeba też ograniczyć wszelkie gatunki grzybów jadalnych.

Normalnie nic z tego co napisałas nie dotyczy nas a jednak nalot jest soków ani herbat wogole nie pije lubi tylko wodę owoce tez nie zabardzo uwielbia warzywa :-) i domowej roboty obiady a na czosnek i media za wcześnie ma dopiero 11miesiecy....

Mi tez tu nic nie pasuje bo corka malo slodyczy je, zadnej czekolady tylko czasem ciastko... Londyn a twoje dziecko dlugo tak ma?

Londyn: Widocznie za mało ma tych probiotyków w diecie. Czosnek można spokojnie podawać od 12 mies. Może podajesz mleko z niewystarczającą ilością probiotyków. Grzybicy sprzyja tez gluten, ziemniaki, dynie, kukurydza, soja, biały ryż. Sporo tego.

W ciastkach też jest cukier i do tego drożdże. Co z tego, że nie je czekolad, skoro je pewnie owoce, kolorowe jogurty, desery mleczne, słodzone posiłki w domu, lody. Jak każde normalne dziecko. Grzyby żywią się cukrem (każdym z rodzajów). Dziecko ma za mało probiotyków, które zmieniłyby odczyn pH w układzie pokarmowym dziecka i pomogły w odbudowie flory bakteryjnej po candidzie.

Ńo mój synek ma juz to od jakiegoś czasu znika i pojawia sie na nowo Ale jak koleżanka wcześniej napisała to teraz moze mi pasować lubi bardzo ziemniaki ryż je tylko brązowy kukurydzy tez lubi spróbuje tego czosnku ale jak skończy rok bo jeszcze bym sie bała

Dzieki ci bardzo za konkretne odpowiedzi pewnie masz racje bo ona uwielbia jogurty i co dzien je wiec zaczne od ograniczenia tego.

Mój mały nic słodkiego nie je od czasu do czasu rodzynki żadnych jogurtow żadnych cukierków soków herbat nic moze to dziwne ale on poprostu ich nie lubi strasznie pluje dla mnie to dobrze :-)

No i dodatki spożywcze też dziecku szkodzą (sztuczne sosy do potraw i mięs, pasztety, parówki, wędliny, gotowe posiłki z torebek, puszek i słoików, przyprawy z utrwalaczami, buliony w kostkach itd - generalnie wszytko o składzie wykraczającym poza naturalne składniki)

Rodzynki to też cukier. Poza tym napisałam wyżej, że poza słodyczami wiele innych rzeczy jest grzybiczym triggerem.

Lodnyn, po 1 urodzinach przyzwyczaj go do kefirów. Albo sama w domu rób zsiadłe mleko i podawaj. Z ryżów poza brązowym, spróbuj jeszcze dzikiego i naturalnego. Kontroluj gluten. Z orzechów unikaj pistacji, ziemnych i nerkowców (mają toksyny grzybicze). Z ryb bezpieczny jest tylko łosoś i śledź (inne gatunki i owoce morza sprzyjają grzybicy). Z mięs unikaj wieprzowiny i mięs przetworzonych. W sanach poważnej grzybicy nie zaleca się produktów na niezakwaszonym mleku, czyli: zmwykłego mleka krowiego, masła, śmietany. Wszelkie sery też są odradzane (już pisałam wyżej). Nie powinno się tez dawać legumin (fasoli, grochu, tofu) poza zielonym groszkiem, zieloną fasolką, soczewicą i cieciorką. Kakao też jest niewskazane bo zawiera kofeinę (kofeina i teina jest niewskazana w przypadku grzybicy).

Ketchup, majonez itp też odpadają.

Z ryb bezpieczne są jeszcze sardynki i sardele (anchovy).

Matko boska ile rzeczy trzeba unikać można zwariować ....:-/