Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alsinek

Odpieluchowanie, podpowiedźcie coś

Polecane posty

Gość Alsinek

Musze sie wziąśc za odpieluchowanie mojej corki - ma 19m-cy. Sadzam ja na nocnik juz dawno ale z marym skutkiem. Tzn wie do czego sluzy ale jak siedzi na nim to nie zrobi jak tylko zejdzie to nasika. Teraz jak sa takie upały to sama w domu zdejmuje pieluche i gania w majteczkach tak samo po ogrodzie. Nie chce nakładac pieluchy iec tlumacze ze jak nie chce pieluchy to zeby siadala na nocnik.W domu mam wszystko poobsikiwane, podlogi, kanapy, łózko, fotele. Stoi nocnik na widoku, mówie ze jak chce siku to na nocnik, pytam co 10-15 minut czy chce to kiwa glowa ze nie. Raz tylko jak zapuytalam czy chce to usiadla na nocnik i zrobila tzn. ze rozumie o co chodzi ale to tylko raz, reszta leje gdzie popadnie. Na sedes z nakładka nie chce siadac, boi sie. Niedlugo bede miala wszystko obszczane.

Gość olei olej olej
może jeszcze za wcześnie dla niej na nocnik

Gość Alsinek
ma ponad półtora roku to ja wiem czy za wczesnie. Skubana ewidentnie wie o co kaman ale jest uparta.

Ja nie tylko tłumaczyłam że ma mówić że chce na nocnik ale również oprócz tego sama od czasu do czasu sadzałam.Dziecko w tym okresie zajmie się zabawą i po prostu zapomina.

Gość Alsinek
no ja tez sadzam bardzo często ale ona wtedy nie zrobi a jak zaejdzie to za kilka minut obsika dywan czy kanape. Kurcze chyba nic z tego nie bedzie dopóki sama nie zrouzmie ze trzeba usiąsc zanim zacznie sika a nie po fakcie. Bo inaczej chyba trzeba trzymac dziecko non stop na nocniku zeby trafic na ten moment.

U mnie też podobny problem. Mała ma 22 mce a na nocnik zrobiła 3 razy, po 20 minutach siedzenia na nim. Nie ściągam jej pieluchy bo wiem że wszystko obsika. Ona ma po prostu jakąś blokadę przed tym nocnikiem i już!

Ja co prawda nie mam dziecka ale koleżanka swoje oduczyła zwyklego pampersa bo zakładała w domu(zaczeła tak robić jak mala miała 20msc) pieluche tetrową. Najpierw mala chodzila bez niczego ale sikała po wszystkim. Wtedy kolezanka zalżyla pieluche tetrową i tłumaczyla dziecku ze jak nasiusia to bedzie jej mokro. I kilkanaście razy nasikala ale po tygodniu już na nocnik siadała. Mala najpierw sikala w tetre i darła sie w niebogłosy że jej mokro ale mama sie nie zlitowala aż w koncu zaczela mowic sisi.(tzn ze chciala na nocnik)

Gość szkotka uk
potwierdzam wypowiedz powyzej. Moja corka jak miala 15 miesiecy to po domu chodzila bez pieluszki (ale nocnikowanie zaczelysmy jak miaal 7 miesiecy) wiec latwiej nam poszlo bo nie bala sie nocnika i wiedziala o co chodzi. Potrafila rozluznic miesnie zwieracze na zawolanie, czyli wtedy kiedy ja sadzalam i nawet jak jej sie bardzo nie chcialo to cos tam zrobila. Ale tez na poczatku wkladalam jej pociete kawalki tetry do pieluszki i tlumaczylam ze jak zrobi to bedzie mokro i nieprzyjemnie. O ile niektore dzieci sie nie przejmuja ze maja mokro zaraz po zrobieniu to wiekszosci juz przeszkadza jak ten mocz zaczyna sie robic zimny. Tak wiec jak sie zsiusia nie trzeba od razu leciec i przebierac, to wtedy sie nauczy sie, ze oplaca sie wolac. Calkowicie bez pieluszki na dwor i do zlobka moja corka zaczela chodzic jak miala jakies 21 miesiecy

Gość mama 2 latka z pielucha
Co za metody że wszystko w domu obszczane!!! Sory ale ja wole już pieluchy do 3 roku zycia niż zasikane lozka i wykladziny!!! Bez pieluchy moze sobie latac w upal po podworku ale nie w domu. No chyba że lubisz zapach moczu to spraw sobie niekastrowanego kota

Gość tetraaa
Zamiast pampersa zakładaj jej zwykła pieluchę terową, jak w nia narobi to będzie mokro i po kilku takich akcjach zrozumie, że pielucha=mokra pupa.

u mnie byłby problem z wkładaniem tetry ponieważ ja pracuje a dzieckiem zajmuje się mąż i on po prostu wychodzi z założenie że jak są pampersy to po co tetra (po prostu mu z pampersem wygodniej - - jemu, nie dziecku!!!) tak samo jak z myciem zębów - małej myję tylko ja wieczorem bo on uważa że po co!

Gość .....Sorella.....
no niestety nauka sikania na nocnik to chyba najgorszy etap i najbardziej uciązliwy ale trzeba to przejśc nie da rady. Ja mialam taka sama metode jak autorka, puszczalam bez pieluchy jak bylo cieplo. Troche to trwalo ale corka zalapała. Na kanape i fotele kladlam takie podklady na przewijak, od spodu maja cerate a na wierch bawelniny wiec nic nie przemakalo. Nie wiem o jakim zapachu wy mowicie ale mocz mojego dziecka byl i jest bezwonny wiec porownywanie do niewykastrowanego kota to lekka przesada. A w koncu dziecko trzeba tego nauczyc a potem lataja takie 3-4 latki z pampersem do przedszkola bo matkom z wygodnictwa nie chcialo sie nauczyc pociechy.

Gość TakaSobieMama:)
"ma ponad półtora roku to ja wiem czy za wczesnie" Wiek nie ma tu nic do rzeczy, jest gotowa albo nie jest... Twoja ewidentnie jeszcze NIE JEST. Odpusc na 2 miesiace i sprobuj znow. Tylko przez te 2 miesiace daj jej KOMPLETNIE spokoj z nocnikiem ! Zawsze mowie ze taka dlugofalowa nauka (piszesz ze juz dawno ja sadzasz) to marne skutki przynosi. Trzeba po prostu wyczuc moment i wtedy idzie szybko ... My zaczelismy jak mala 2 latka skonczyla i nauka zajela nam tydzien a po nastepnym tygodniu przestalismy tez zakladac pampersa na noc. Od tego czasu minal ponad rok i mamy za soba doslownie KILKA wpadek nocnych. Powodzenia !

z corcia nie mialam problemu, skonczyla 2 lata i sama wolala na nocnik, chyba tydzien nam zajelo calkowite sciagniecie pieluch, rowniez na noc z synkiem natomiast probowalismy zaraz przed 2 rokiem, wydawalo sie ze byl gotowy i siusiu ladnie robil ale mial problemy z kupka nie zdazal i robil w majtki, strasznie sie tym frustrowal, plakal po paru takich razach wrocilam do pieluch bo ni widze sensu meczenia dziecka i wyrzucania co chwila majtek i kupowania nowych dalismy mu 3 miesiace totalnie bez proszenia ani razu o zalatwienie na nocnik tydzien temu zaczelismy znowu pieknie wola, moze wpadke mielismy raz z siku, po prostu zapatrzyl sie na bajke i tyle, nawet o kupke wola ma teraz 2 lata i 3 miesiace czasem trzeba dziecku dac czas :)