Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AnnaS.

Są tu Świadkowie Jehowy ??

Polecane posty

fizia.czyli jesteś ani zimnym ani gorącym List do Kościoła w Laodycei 15 Znam twoje czyny, że ani zimny, ani gorący nie jesteś. Obyś był zimny albo gorący! 16 A tak, skoro jesteś letni i ani gorący, ani zimny, chcę cię wyrzucić z mych ust.

Gość fizia.
Ja tez czesto mysle ze chcialabym wstapic do Kosciola Ewangelicko-Augsburskiego, kiedys bylam pewna ze chce tam wstapic, na razie jednak nie planuje, kiedys moze w koncu sie zdecyduje na jakies wyznanie. Najgorzej jak bede miala dzieci :D Nie bede wiedziala czy je chrzcic a jak tak to gdzie.

dyskusja ze Świadków Jehowy zeszła na temat która wiara lepsza. mnie do głowy by nie przyszło nawracanie ale jak widać inni nie pozwalają mieć swojego zdania...

a co z komunia Rzekł do nich Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim (Jn 6:53-56). Ten, kto we Mnie nie trwa, zostanie wyrzucony jak winna latorośl i uschnie. I zbiera się ją, i wrzuca do ognia, i płonie (Jn 15:6). Jam jest chleb życia (Jn 6:35). Krwią Jego zostaliście uzdrowieni (1 Ptr 2:24). w Jego ranach jest nasze zdrowie (Iz 53:5). to jest moja Krew Przymierza... wylana na odpuszczenie grzechów (Mt 26:28). Spowiedź A Jezus znowu rzekł do nich: Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam. Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane

fizia na wszystko w życiu przyjdzie czas, widocznie to jeszcze nie teraz :) a pamiętaj że każda decyzja jaką podejmiesz bedzie dobra jeśli tylko bedzie zgodna z Twoim serduchem i sumieniem :)

tu macie chomik o świadkach jehowy nawet co tydzie udostępnia film za darmo udostępnia terz materiały o świadkach jehowy THE GREATEST STORY EVER TOLD - NAJWSPANIALSZA OPOWIEŚĆ

Gość tak to widze
a ja uważam tak trzeba odróżnić człowieka wierzącego w Boga obojętnie w jakiej religii od ludzi nawiedzonych którzy patrząc poprzez pryzmat wieków więcej zła zrobili jak dobra ,a jezeli chodzi o badaczy pisma świętego to nie jest to wiara tylko wymyślony i wprowadzony w życie przez CH.T.RUSELL w 1874 wiara tylko i wyłącznie w BOGA SPROWADZONA do interpretacji bibli w najlepiej im odpowiadający sposób i czekanie na koniec świata.

byłem letni katolik :) wybierałem co mi pasowało wtedy zajmowałem sie magia wruzbiarstwem i inymi głupotami

Gość tak to widze
merkaba -dlaczego ty na kazde pytanie walisz cytatami z pisma swiętego a nie z e swojego rozumowania ,pismo święte nie napisał BÓG tylko człowiek.było wiele razy poprawiane na potrzeby kościoła i przekłamywane ,a poprzez przepisywanie traciło charakter oczywiście w pewnych wersach wiarygodnego dokumentu..........jestem myślącym katolikiem

gratuluje wybrania takiej drogi jaką podopowiadało ci serce i życze wytrwałości :) zbieram się zycze spokojnej nocy :)

oczywiście , że Pisma Św nie napisał Bóg swoją ręką ale napisali ludzie pod natcheniem Ducha Św.

Gość mały odkrywca
tak to widze----- a Ty na czym opierasz swoją wiarę?

a słyszałeś o zwojach z Qumran to poszukaj sobie w gogle

Gość tak to widze
mały - ja opieram swoją wiarę na bogu i logice myślenia np sprawdzania podobieństwa zdarzen religiinych w innych religiach ,przekazy ,także te zwoie znalezione przez pasterza ,zapoznajcie się z tzn biblią judasza tez ciekawa a wiem ze BÓG jest jeden jedyny dla wszystkich a wszystkie inne pisma,biblie itp mogą być tylko brane pod uwagę bo np biblia i jej wersety dla kazdego moga miec rózne znaczenie a dekalogu nie da rady przerobić ,sfałszować i tu w tych 10 przykazaniach przekazanych ludziom przez M pokazana jest cała mądrość BOGA I TYM POWINNIŚMY SIĘ KIEROWAĆ I zaden z was nie może temu zaprzeczyć ,wystarczy stosowac się do dekalogu a na pewno na świecie było by lepiej, na przestrzeni wieków za te swiete ksiegi mordowano nic niewinne kobiety dzieci to sa fakty znane z historii ,a nawet u dzikich plemion jak walczyli ze sobą był teren zwany azylem,tabu i tam mogły się schronic kobiety i dzieci obu walczacych stron i nie gineli oczywisci zwyciezca bral wszystko a u nas ...........

Gość tak to widze
wy wszyscy kórzy opieracie się tylko na bibli ,nowym testamencie nie mozecie zrozumiec jednego biblia jest co prawda świętą księgą ale historyczną napisaną przez ludzi i na potrzeby ludzi mozna powiedzieć inaczej ze jest to swiadectwo dziejów a Dekalog jako świadectwo niesłychanej mądrości Boga który na niewielkiej tablicy przekazał nam mądrość tyczącą się wszystkich praktycznie ludzi i nikt z was temu nie zaprzeczy NAWET NIE WIEM CZY MIAŁBY NA TYLE ODWAGI --------BO PODWAZYŁ BY SŁOWO BOŻE WIĘC pisanie ze moja wiara opiera się na niczym jest pozbawione sensu.

Gość mały odkrywca
Moim zdaniem wiara nie ma nic wspólnego z logiką. Ba wręcz ostatnią rzeczą na której może sie oprzeć wiara to logika. Powiedz mi np jak umiejscawiasz sobie Boga w przestrzeni? Niebo? czyli co? W kosmosie? Poza tym sądzę że ludzki umysł nie jest w stanie ogarnąć Boga, Bożych tajemnic jedynie możemy starać się go poznać.

Gość tak to widze
jest powiedziane i w to wierzę ze BÓG jest wszechobecny i tu masz odpowiedz na swoje pytanie

Gość mały odkrywca
idąc Twoim tokiem myślenia (logiczne): wierzysz że Mojżesz pod natchnieniem Boga wyrył na kamiennych tablicach przykazania a nie wierzysz ze ewangeliści Marek, Paweł Łukasz Jan spisali to wszystko co działo się po przyjściu Jezusa na ziemie pod natchnieniem Ducha Świętego? I jeszcze jedno: Skąd w takim razie wiadomo o istnieniu dziesięciu przykazan jak nie z Biblii która Twoim zdaniem na przestrzeni dziejów i pod wpływem tłumaczenia jej na różne języki nie zachowala oryginalnej wersji? Logicznym może być wniosek że dekalog też mogl ulec jakiemus przeklamaniu. Wiesz, wierzyć możesz w co tylko chcesz. Ja Cię nie neguję tylko pokazuje jak ja to widzę. Nie neguje też wartości 10 przykazań ale uważam że Jezus dal jedno najważniejsze przykazanie które zawiera pozostałe 10: "Przykazanie nowe daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak Ja was umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. Po tym wszyscy poznają, żeście uczniami moimi, jeśli będziecie się wzajemnie miłowali"

Gość tak to widze
to nie Mojżesz wyrył tylko BÓG ,on tylko pokazał i przekazał ludziom te święte słowa

Gość mały odkrywca
tak samo jak ewangeliści spisali słowa podyktowane przez Ducha Świętego

Gość tak to widze
ile lat ma święta księga Biblia ,a ile MA Stary Testament, są też przekazy z pokolenia na pokolenie ,legendy ,przekazy pisane itp jest jeszcze myśl którą kazdy z nas ma w sobie od poczatku powstania człowieka i poprzez cykl urodzin i śmierci przekazywana jest następnym pokoleniom jako pamięć ..........

Gość ostatni moheranin
w Qumran znaleziono zwoje kture miały 300 lat przed nasza era stary testament

Gość tak to widze
naukowo wiek ziemi określa się na około 6,5 miliarda lat ,cały wszechświat ok 15 miliardów lat ,Biblia podaje ok 6000 tys lat i teraz pytanie kto ma rację ?archeolodzy twierdzą ze wiek praprzodka człowieka kiedy powstał to jest ok 1,5 mln lat rozbieżności są bardzo duże i co wy na to ,bo ja mam hipotezę i właśnie logiczne wytłumaczenie ...........

tyle tylko ,ze Biblia nie podaje miry dnia , przcienie mówi o tym ,zę u boga jeden dzień jest jak tysiac lat i na odwrót :) To ,że znasz Biblii a chcesz o niej dyskutować to jedno , a drugie na dodatek wierzysz ,ze jestęs pierwszy ze swoimi " odkryciami " :)

Gość tak to widze
brawo li -przyjemnie jest podyskutować logicznie z człowiekiem inteligentnym ,tak i to właśnie jest to u Boga czas jest mierzony w skali kosmicznej czyli że jeden dzień może mieć setki milionów lat ,i tu naukowcy nawet najbardziej zagorzali ateiści nie mają żadnych kontrargumentów i to jest prawda są w biblii przekazy tyczące się skali czasu