Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bckjdnamc

MATURA JĘZYKA POLSKIEGO 2012

Polecane posty

Gość bckjdnamc

wlasnie przejrzalam arkusz na poziomie podstawowym i mam wrazenie ze jest od dla upośledzonych umyslowo..... kurwa faktycznie matura to bzdura jakie to proste az przykro ze takich debili robia z ludzi...

Gość jgvftutfitif
nie przesadzaj ten temat z dziadów był straszny

Gość jgvftutfitif
poza tym to co dla ciebie proste dla innego moze byc trudne i wcale nie musi byc debilem.

Gość bckjdnamc
przeciez tam są teksty zrodlowe, wystarczy przeczytac i przypomniec sobie jak sie to omawialo na lekcji i jedziesz ja pisalam mature 10 lat temu i widze ze nic sie nie zmianilo, poprzeczka tak samo nisko...

Gość ;zazenowanyzyciem
nie kazdy ma umysl humanistyczny wiec nie dla kazdego moze byc latwe. dla innych np. matma jest latwa a polski ciezki

Gość maturzystkaaagfreagr
wypierdalaj z takimi tekstami, a jaki niby ma być publicystyczny tekst z artykułu do gazety??:o to pytania są najważniejsze, a niektóre były niesprecyzowane i nie byłam pewna odpowiedzi, nawet proponowane odpowiedzi internetowych 'specjalistów' się różnią, a wypracowanie, o Dziadach trzeba było mieć jakieś pojęcie, odnieść się do historii, dlatego wybrałam temat 2, o Izabelii prawie wszystko było w podanym fragmencie, ale ta Joasia Podborskaa..:o nic tam nie było, co mi z tego że wystąpił Henryk jak nie wiedziałam kto to jest? :o a za dużo tych lektur, żeby każdej się nauczyć szczegółowo charakterystyki, ja tylko kojarzyłam doktora Tomasza Judyma, ale to mi nic nie dało.. :( i lałam wodę o jej pracy, nic w kluczu z tego nie będzie :(

Gość mniejjszaztym
tekst o wiki wiki prosty byl za to pytania z kosmosu. po przejrzeniu odpowiedzi sie mnoccno zdenerwowalam, bo np mam w jednym zadaniu 2/3 funkcje jakiegos fragmentu. w ogóle byly trzy pytania o funkcje, po co tyle?? z tego tekstu tylko pytania na ostatniej stronie zrobilam chyba dobrze, tak to nie w całosci :( i wzielam temat pierwszy, trudny byl i tak mi tylko godzina i piec minut starczylo na pisanie. prawie 2 godziny na ten glupi tekst przeznaczylam, ale chyba nie tylko ja mialam taki problem, reszta tez jest niezadowolona z tego tekstu. Oceny w szkole z probnych matur czy tekstow na czytanie ze zrozumieniem tego nie oddają, tam zawsze 4 lub lepiej :o

Gość ;zazenowanyzyciem
ja wybralem dziady ale nic nie rozumialem z tego tekstu wiec tak samo lałem wode. nie wiem czy sie nademna zlitują i wstawią te 30% jezeli na zamkniete wszystkie odpowiedzialem jako tako i te wypracowanie wypociny nic nie warte... wkurwiają mnei takie cipy co gadają ze z matura z polskiego latwa. dla jednego tak dla innego nie.

Gość ;zazenowanyzyciem
ja wybralem dziady ale nic nie rozumialem z tego tekstu wiec tak samo lałem wode. nie wiem czy sie nademna zlitują i wstawią te 30% jezeli na zamkniete wszystkie odpowiedzialem jako tako i te wypracowanie wypociny nic nie warte... wkurwiają mnei takie cipy co gadają ze z matura z polskiego latwa. dla jednego tak dla innego nie.

Gość Firegirl
ja jestem umyslem scislym a nie huanistycznym,zdawalam mature w 2005.Widzialam tegoroczny arkusz i powiem,ze byla bardzo prosta

Gość ;zazenowanyzyciem

przypomniec sobie jak sie to omawialo na lekcji no właśnie nie nie pamiętałam o tej Podborskiej -.- tylko pracę lekarza Judyma W Cisach i w kopalni

Gość ;zazenowanyzyciem
w zadaniach zamknietych jako tako odpowiedzialem, temat wybralem dziady ale nic nie rozumialem kompletnie wiec lałem wode jak sie da, pisalem co mi przyszlo do glowy zeby miec te 250 slow, no wypracowanie dno kompletne bez sensu. myslicie ze sie zlitują i dadzą te 30%?? :S bo chyba nie zdam

Gość Firegirl
No ja was nie rozumiem - ja jako pierwsza pisałam nowa maturę - wiadomo dla pierwszych jest najgorzej. I z polaka miałam 94%. To nie jest trudne o ile czytało się wszystkie lektury i umie czytać ze zrozumieniem! Nie trzeba być humanistą. Ja wolałam biologię matmę chemię ale polski nie był dla mnie trudny. Teraz po latach zaglądam do arkuszy maturalnych i bez problemu "zdaję" na 90%.

Gość Firegirl
Moja siostra - tuman niemiłosierny z polaka. Na konieć miała 3. Naciągane. Przed maturą nie uczyła się opracowań tylko masowo czytała ze zrozumieniem teksty i uczyła się tego w jaki sposób trafić w klucze odpowiedzi. Zdała na 82%.

;zazenowanyzyciem dokładnie ta matura wydaje się banalna, ale co innego przeglądać, a co innego pisać.. i jeszcze ten schemat, zamiast uczyć twórczego pisania, myślenia, to wymagają dopasowania się pod klucz :o nie lubiłam ludzie bezdomnych, Już Potop bardziej mi się podobał! :D nie czytałam tego tak jak większość lektur, dziwne, że w wakacje jakoś chętnie sięgam po książkę :O

Firegirl i to jest sposób, nauczyć się tego schematu, sposobu oceniania ;) być może wypróbuje na rozszerzonym ;P tam na szczęście nie jest wymagana znajomość lektur

Gość Firegirl
Po prostu czytanie ze zrozumieniem u wa leży i tyle. No ale głowa do góry. podobno wnioski na podstawie samych fragmentów daje 30% zaliczenia. A jak coś tam wtrąciliście z reszty utworu to zdacie:)

Gość Firegirl
No niestety - tp chore,że musisz PISAĆ ODPOWIEDZI TAK BY PASOWAŁY DO ODPOWIEDZI JAKIEJS OSOBY KTÓRA UKŁADAŁA KLUCZ No ale co zrobić.... To jest sposób na zdanie - przerobić z 50 arkuszy pod kątem tego o co biega komus kto ukladal klucz.

"o ile czytało się wszystkie lektury" i tu jest klucz pogrzebany..

Gość Firegirl
hehe wiem - mi też się nie chciało czytać:P Tylko ze u mnie babka od polaka przed omawianiem każdej lektury robiła wejściówkę z BARDZO szczegółowymi pytaniami - no i niestety opracowania nic nie dawaly trzeba bylo czytać....

akurat z fragmentu o Podborskiej nie było co wyciągać bez znajomości lektury.. niektórzy za bardzo pojechali napisali, że Henryk był jej kochankiem albo mężem z którym miała dzieci, inni trafili z bratem, ja wolałam nie ryzykować i o niczym nie wspomniałam..

Gość wkurzony w juhc
Co to miało być... Pierwsza część to totalna porażka. Jak można było dać pytania w których trzeba było podać kilka czynników za 1 pkt. Nie trafi się z 1 i już 0 punktów. Totalna porażka...

Gość wiki214536874
Mi też pytania do tekstu się nie podobały... sporo pytań o fukcje i te pytania tak ułożone, że nie wiadomo było co pisać, pasowało po kilka odpowiedzi... Zawsze byłam dobra z czytania ze zrozumieniem ale teraz na maturze coś nie bardzo mi poszło:( z próbnych matur miałam ponad 60% a teraz się modle aby mieć 30

Gość wiki214536874
I dodam jeszcze, że matura sama w sobie może komuś wydawać się łatwa, ale nie jest to takie proste... ciężko trafić w konkretne zdania które ktoś sobie wynyślił... sprawdzając odpowiedzi większość mam dobrze, sens jest ten sam ale w klucz nie trafiłam na pewno i już 0pkt

Gość pisanie prac
oferuję kompleksowe pisanie prezentacji maturalnych, wypracowań, prac zaliczeniowych itd. profesjonalnie i bez plagiatu, każdy tekst pisany jest samodzielnie, praca oparta jest na naukowej bibliografii. każda prezentacja zawiera: tekst bibliografię konspekt wykaz cytatów lub zestaw przykładowych pytań mam wieloletnie doświadczenie i wielu zadowolonych maturzystów. kontakt: magiapisania.edu@gmail.com lub przez www.magiapisania.com.pl Polecam

Gość pisanie prac
jestem pierdolnieta polecam sie