Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OooolinekOkraglinek

Zapach z krocza . Okres połogu

Polecane posty

Gość OooolinekOkraglinek

Witam , jestem 2 tyg. po porodzie , od paru dni czuje b. nieprzyjemny zapach z pochwy , nadal krwawie ale już mniej niż w pierwszych dniach po porodzie. Zapach jest wręcz odrażający , martwie się co to może być . Pomocy !

Gość koo raaaany ochyda
a jadlam wlasnie jogurt, obrzydlistwo niedobrze mi :(

Gość junn
proponuję wizytę u ginekologa. Trzeba to sprawdzić bo to oznaka że coś nie tak się może dziać.

Gość junn
"Zazwyczaj odchody połogowe wydobywające się z pochwy nie posiadają zapachu. Czasami, szczególnie w pierwszych dniach po porodzie, gdy odchody są krwiste zapach może być lekko słodkawy. Jeżeli odchody stają się cuchnące może to świadczyć o tym, iż zostały one zakażone najprawdopodobniej bakteriami gnilnymi znajdującymi się w pochwie. Jest to bardzo niepokojący objaw, gdyż świadczy o toczącym się zakażeniu w drogach rodnych. Przeważnie jest to połogowe zapalenie błony śluzowej macicy, będące jednym z najczęstszych powikłań tego okresu. Nieprzyjemny zapach odchodów najczęściej towarzyszy zatrzymaniu lub też utrudnionemu odpływowi wydzieliny z pochwy. W przypadku ciężkich zakażeń połogowych mogą pojawić się ropne, cuchnące odchody. Pojawienie się nieprawidłowego zapachu odchodów może świadczyć o rozwoju zakażenia połogowego, ale również może być wynikiem nieprzestrzegania odpowiedniej higieny. Leczenie - kiedy udać się do lekarza Jeżeli odchody pomimo zachowania odpowiedniej higieny intymniej zaczynają niepokojąco zmieniać zapach należy skontaktować się z lekarzem. Szczególnie, gdy dołączają się inne objawy takie jak np. złe samopoczucie, gorączka, bóle brzucha. Lekarz po przeprowadzeniu specjalistycznych badań jak badanie ginekologiczne, Usg, ewentualnie pobraniu wymazu bakteriologicznego z kanału szyjki macicy wprowadzi odpowiednie leczenie, które najczęściej polega na antybiotykoterapii oraz podawaniu środków obkurczających mięsień macicy. W niektórych przypadkach konieczna jest interwencja zabiegowa polegająca na opróżnieniu macicy z zalegających resztek popłodu oraz rozszerzeniu kanału szyjki macicy umożliwiając swobodne odpływanie odchodów zapobiegając ich zaleganiu w macicy. Pierwsza pomoc - leczenie domowe Bardzo ważna dla każdej położnicy jest dokładna obserwacja odchodów połogowych. To ona najszybciej jest w stanie zauważyć ich nieprawidłowy zapach, kolor czy ilość. Aby prawidłowo je ocenić niezbędna jest minimalna wiedza na temat fizjologii odchodów w poszczególnych okresach połogu, gdyż wszelkie nieprawidłowości okresu połogowego znajdują odzwierciedlenie w wyglądzie, zapachu czy też ilości odchodów. Przestrzeganie odpowiedniej higieny polegającej na częstej zmianie wkładek oraz podmywaniu pozwoli na ograniczenie ryzyka infekcji narządu rodnego, objawiającego się między innymi cuchnącymi, zielonkawymi odchodami. Karmienie piersią, jak również szybkie uruchomienie po porodzie bądź cięciu cesarskim wpływa korzystnie na szybkie obkurczanie się mięśnia macicy i prawidłowe wydalanie odchodów."

Gość miałam tak
i okazało się, że to zapalenie macicy! Idź do lekarza, nie ignoruj. Kafe Ci nie pomoże, za to lekarz na pewno.

Gość agula8
to fakt że taki zapach jest sygnałem że może być coś nie tak-przestrzegali o tym na szkole rodzenia i w szpitalu.Idź jak najszybciej do lekarza. Może powinnś też przyjmować probiotyki-na dopochwowe za wcześnie ale doustny provag możesz łykać.Ja też brałam po porodzie.Przy czym to nie wyleczy infekcji ale wspomoże leczenie-nie zwlekaj z wizytą.

Gość u mnie jak u poprzedniczki
polozna kazala czekac bo moze byc nieprzyjemny zapach, skonczylo sie kuracja antybiotykowa w 4tyg po porodzie, musialam przestac karmic synka bo po 10 dniach odciagania juz nie mialam pokarmu w piersiach :(