Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaFilipkaaaa

Co o tym sadzicie? Prosze o jakies wskazowki.

Polecane posty

Gość MamaFilipkaaaa
Gość to ja się wypowiem...
wszystko jest bardzo fajne. łóżeczko, wózek i wanienka bardzo funkcjonalne. mi np. przewijak w ogóle się nie przydał. używałam go może ze 2 miesiące i to też nie zawsze. później mały zaczął z niego,,uciekać,, i i do przewijania kładłam koc na moim łóżku. laktatora tez nie kupiłam bo dostałam go z przychodni ale był mi potrzebny tylko 2 tygodnie bo później zaczęłam karmić mm. najbardziej się przydał w okresie nawału mlecznego chociaż podobno można sobie poradzić i bez niego. a dodatkowo mogę ci polecić taki usztywniany rożek. przydaję się zwłaszcza jak nie ma się doświadczenia z dziećmi. ja używałam go bardzo krótko ale mąż bał się nosić syna bez niego przez prawie 2 miesiące:)

Gość kjg,hgm
wszystko ok ale łóżeczko, choć bardzo ładne, wybrałabym tańsze. Wiesz, różnie z tym spaniem w łóżeczku później bywa. Moja córa korzystała przez ok. 13-14 m-cy. Potem przeniosłam ją do łóżka. Wiele moich koleżanek w ogóle pozbywało się łóżeczek po pół roku, bo np. spały z dziećmi. Przewijak mi osobiście bardzo się przydał. Polecam jeszcze rożek tak jak moja przedmówczyni. Co do laktatora to wstrzymaj się, bo nie masz pewności czy na pewno będziesz karmić piersią. Możesz mieć za mało pokarmu albo dziecko odrzuci pierś w ogóle... różnie to bywa. Może to być zbędny wydatek. Przygotuj sobie pieniądze a laktator kup jak będziesz go naprawdę potrzebowała. Przyda Ci się też więcej niż jedden kocyk ;)

Gość MamaFilipkaaaa
Dzieki za rady. :) Wybralam jeszcze taki jeden cienszy - bawelniany. Dwa weystarcza czy jeszcze np jakis taki przejsciowy z mikrofibry np?:)

co do kocyków to ja mam 2. jeden cienki, jeden gruby ale ten gruby tylko dlatego że mały urodził się zimą i potrzebowałam do wózka. do spania polecam śpiworek. gdy dziecko będzie już za duże do rożka to można z niego zrobić kołderkę. ja wyjęłam po prostu tą deskę co usztywniała i oderwałam rzepy i teraz syn pod nim śpi.

wydaję mi się że ten będzie za ciepły już zbliża się lato. ja miałam taki bez rękawków i to cienki. a do spania ubierałam małemu tylko pod niego body z długim rękawkiem i śpioszki a później tylko body bo strasznie pocił. dodam że w domu miałam tylko 19 czasami 20 stopni.

Gość MamaFilipkaaaa
Dziekuje, najlepiej to posluchac wlasnie bardziej doswiadczonych od siebie :)

Gość kjg,hgm
a ja Ci polecam wstrzymać się z pewnymi rzeczami. Miej pieniądze i w trakcie dokupuj co będzie potrzebne. Wiem to z autopsji. Przed narodzinami córki szalałam i kupowałam masę różnych rzeczy - wszystko zdawało się być potrzebne a potem z wielu rzeczy nie skorzystałam albo zrobiłam to zaledwie raz. Kup sobie przed porodem najpotrzebniejsze rzeczy a co do reszty to sama się przekonaj co Ci potrzebne. Wyjdzie jednym słowem "w praniu". Za drogie wszystko żeby kupować zbędne rzeczy

dokładnie. też radzę ci kupić tylko to co wiesz że naprawdę jest potrzebne. ja też kupiłam wszystko o czym czytałam a teraz mam pełną szafkę niepotrzebnych przedmiotów.

Gość MamaFilipkaaaa
Tylko, ze ja nawet nie wiem co moze zaczekac. Juz teraz wiem, ze zaczekam z laktatorem, zaczekam tez ze sterylizatorem czy podgrzewaczem, albo w ogole z nich zrezygnuje nawet jesli bede karmic butelka. A z czego jeszcze mozna na razie zrezygnowac bo nie wiadomo czy sie przyda, to nie wiem. ;)

Gość mnncjdnf
W butelkach tommee tippee często zasysa się smoczek , do tego stopnia że wystaje tylko cm czubka smoczka i nie wiem dlaczego tak się dzieje , może moja jakoś specyficznie zasysa i ciągnie ale tak jest i to we wszystkich które mam oprócz w tych do kaszki z dużym otworem .

Gość kickaaa
a ty się tu chwalisz czy zalisz autorko?bo trudno odgadnąć

Gość MamaFilipkaaaa
A czym mam sie chwalic? Ze wyorawke kompletuje? To jakis ewenement, czy jak?:)

Gość MamaFilipkaaaa
Podnosze, moze jeszcze znajda sie jakies sugestie :)

Gość daje w koperte kartke z
nie kupuj recznego laktatora, elektryczny jest o niebo lepszy.

ja podgrzewacza i sterylizatora do butelek wcale nie mam a od początku karmię butelką. nie kupuj też za dużo kosmetyków dla maluszka. ja mam teraz pełno maści, kremów i innych takich bo mówili mi że się przyda.

Gość kjg,hgm
Kup sobie Oilattum - na bank się przyda. Olej balsam czy oliwkę - unikaj Jonsona (uczula) - jak dziecko nie będzie miało alergii to wtedy podokupujesz. Przyda Ci się sól fizjologiczna w ampułkach - do przemywania oczek, czyszczenia uszu. Zaopatrz się w ręcznik z kapturkiem na głowę - na bank się przyda. Nie kupuj za wiele ciuszków - taki maluszek ich naprawdę nie potrzebuje w dużej ilości. Dla roczniaka będziesz potrzebowała już furę ciuchów, bo się brudzi ale niemowlę tak naprawdę potrzebuje niewiele - z 5 par śpiochów, 5 par kaftaników, 1 albo 2 czapeczki... itd. Ja miałam sporo rzeczy i wiem dziś, że to na tamten moment było zbędne. Jak masz duże mieszkanie lub dom to polecam elektryczną nianię. Moim zdaniem też bardzo się przydaje jakiś lekki i poręczny bujaczek lub huśtawka elektryczna - jak będziesz robiła obiad to dzieciaczka postawisz w czymś takim gdziekolwiek przy sobie. Ja miałam huśtawkę z Bright Starts'a i mała ją uwielbiała. Na bliska przyszłość rada: nie kupuj wiele grzechotek - na pewno dostaniesz a nie wzbudzają wiele zainteresowania u niemowląt. Dobrze jest coś przywiesić nad łóżeczkiem - choćby karuzelę - malec się tym po pewnym czasie zaczyna interesować. Butelki musisz mieć co najmniej dwie ale nie kupuj drogich, bo nie wiesz jaki smoczek przypasuje dziecku. Moja np. przez pewien czas chciała pić tylko ze smoków kauczkowych. Kup też smoczek-uspokajacz 1. Zresztą powinnaś dostać w wyprawce ze szpitala ;)

Gość Przyszła mama trojaczków - już
Ja radziłabym nie kupować termometru bezdotykowego - bo jest on niedokładny . Polecam natomiast do mierzenia temperatury u niemowląt zwykły elektroniczny,ale z gumową końcówką . I najlepiej mierzyc w pupie - pomiar jest najdokładniejszy :)

Gość gerlinea ...
"Kup sobie Oilattum - na bank się przyda..." A dlaczego to "na bank" ? Jasnowidz jestes i wiesz ze dziecko autorki bedzie mialo problemy skorne ? "Zaopatrz się w ręcznik z kapturkiem na głowę..." u nas akurat sie nie sprawdzil, osobiscie wolalam duzy recznik kapielowy ktorym mozna cale dzieko owinac, te z kapturem masakrycznie male sa ... "Dobrze jest coś przywiesić nad łóżeczkiem ..." moja akurat wogole zinteresowana nie byla :P