Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiadomahatr

Chodzicie/chodziłyście do szkoły rodzenia będąc w ciąży?

Polecane posty

Gość niewiadomahatr

Ja jestem w 31tc, nie chodziłam i nie pójdę do szkoły, i zastanawiam się czy dużo mnie ominie i czy dam radę przy porodzie, czy nie będzie mi dużo trudniej. Jak było u Was?

Gość ja chodzilam
I bardzo mi to pomoglo. Ćwiczyłyśmy, rozmawiałyśmy z położnymi, miałyśmy spotkanie z lekarzem pediatrą, logopedą i ginekologiem - super wykłady, z ktorych bardzo skorzystałam po urodzeniu synka. Poruszalismy na spotkaniach wiele waznych tematów - opieki na maluchami - leczenia, karmienia, kapieli, ubierania i wiele innych. Co do porodu.. na pewno czułam się pewniej, byłam wielu spraw swiadoma, znałam z góry pewne procedury i postępowanie, potrafiłam kontrolować oddech... Ogólnie polecam szczerze. A dlaczego nie chcesz skorzystać? Kasa?

Gość ja urodziałm jak miałam
ja nie chodziłam i teraz żałuję bo bym wiedziała co położna ma na myśli kiedy pytała czy chronimy krocze i może bym sie słuchała jej wskazówek, a tak odpuściłam i popękałam strasznie...

Gość niewiadomahatr
No właśnie chodzi o kasę, ja to bym chciała pójść, wiadomo... a ile Was wyniosła taka szkoła rodzenia? i przez ile czasu w sumie chodziłyście?

Gość :):):):):):):)ooooouuuu
a mi lekarz zabronil. Troche sie dziwie, bo mialam co prawda przez 2 - 3 dni bardzo male plamienia w 25 tc - ale po badaniu okazalo sie, ze z lozyskiem wszystko dobrze, z szyjka tez i z dzieckiem oczywiscie tez. Plamienia ustapily. No i nie wiem czy on nie za ostrozny ten lekarz....

Gość niewiadomahatr
No ja mieszkam w mieście ok. 40tys mieszkańców, wysłałam meila do jedynej szkoły rodzenia jaka tu jest, zobaczymy ile proszą za kurs.

Nie :) ale miałam o wiele młodszą siostrę i pielęgnację niemowlęcia w małym paluszku :) Co do porodu to żadna szkoła nie jest potrzebna i uważam że to dla bab którym sie w życiu nudzi i dla tych, które muszą być zawsze przygotowane czyli dla byłych kujonek :p

Gość do ja urodziłam jak miałam
kobieto to nie wina niechodzenia do szkoły rodzenia tylko okropnej położnej na jaką trafiłaś!!!! Co to w ogóle za pytanie czy chronimy krocze???? Pożal się Boże. Podczas pęknięcia krocza mogą nawet zwieracze zostać naruszone nie mówiąc już o innych ranach ciężko gojących się.

Gość a ja i takinie
Ja też mam wprawę jeśli chodzi o pielęgnację noworodka, bo moja siostra jest ode mnie o 16 lat młodsza :P i zajmowałam się nią od urodzenia- moja mama była samotną matką i musiała szybko wrócić do pracy. Ale boję się trochę tego całego braku panowania nad sobą przy porodzie, że nie będę wiedziała jak przeć, oddychać, itd :P

Gość ja urodziłam jak miałam
no własnie położna chciała mi pomóc i wymyślała różne dziwne pozycje żeby to krocze chronić, a ja nie do końca wiedziałam o co chodzi i sie blokowałam i jak wszystko z mojej winy się za długo przeciągało to w końcu zawołała lekarkę położyły mnie na fotel tak jak sie kiedyś rodziło i w tej pozycji praktycznie nie ma szans żeby cos nie pękło...