Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Adele_111

Zależność pomiędzy wiekiem matki a płcią dziecka?

Polecane posty

Gość Adele_111

Cześć dziewczyny. Na początku chciałam zauważyć, że na kafeterii jest to chyba jedyny dział, na którym można normalnie pogadać, uzyskać mądre odpowiedzi itp. ;) Bardzo mnie to cieszy. Zastanawiam się ostatnio czy jest jakaś zależność pomiędzy wiekiem matki a płcią dziecka. Prawie wszystkie moje koleżanki, które wpadły mając kilkanaście lat czy niewiele ponad 20 urodziły dziewczynki. Jak tylko dowiem się, że jakaś młoda dziewczyna jest w ciąży to zaraz potem okazuje się, że będzie to dziewczynka. Może jest tak, że jak mama jest bardzo młoda to jest większe prawdopodobieństwo, że urodzi dziewczynkę i na odwrót, jak starsza to jest bardziej prawdopodobne, że będzie miała chłopca? :)

No ja wpadłam i będę miała córeczkę, moja koleżanka też. ;)

Gość polinetta alvarez
Coś w tym jest bo o ile pleminiki powstają de novo o tyle komórki jajowe mają wiek kobiety. Im starsza komórka jajowa tym większe prawdopodobieństwo urodzenia dziewczynki a nie chłopca

patrząc od strony biologiczno-genetycznej wiek matki nie ma najmniejszego znaczenia :) kobieta posiada 2 chromosomy x a facet po jednym x i y :) i w zależności od tego czy pleminik z x czy z y dotrze do komórki jajowej taka będzie płeć dziecka bo od matki zawsze jest x :) a co do tego że młodzi częściej mają dziewczynki to pewnie dlatego że chromosomy x są bardziej wytrzymałe, silniejsze i jak facet np pali, pije czy ćpa to te z y nie mają sił dolecieć do komórki jajowej a wiadomo że w dzisiejszych czasach młodzi ludzie robią różne głupoty :)

Gość polinetta alvarez
:P:P:P:P:P Wiek matki ma znaczenie - komórka jajowa ma tyle lat ile matka - co za tym idzie jest "mniej wydajna" - płęć męska jest bardziej wymagająca - stąd więcej dziewczynek u matek starszych

Gość wydaje mi sie ze wiek matki ni
e ma znaczenia. Komórki jajowe niosą wyłącznie chromosowmy X i nie jest to zalezne od wieku. Natomiast plemniki mogą nieść chromosom X lub Y i to od tego zalezy plec dziecka. CHyba ze starsza komórka jajowa bedzie miala wieksze powinowactwo do plemnikow z chromosoem Y ale nie spotkalam się jeszcze z publikacją naukowa na ten temat więc wątpie że wiek matki ma wplyw na plec dziecka

o widze ze ktos wyzej podziela moje zdanie;p

Gość polinetta alvarez
A ja jestem pewna że wiek matki ma znaczenie bo miałam to na studiach

polinetta alvarez skoro mialas to na studiach to moze wyjasnij? bo jestem ciekawa:) tez studiuje taki kierunek zwiazny z genetyka i naprawde mnie interesuje ten temat:)

Gość Cooooooooooooooooooo??!!!!!!!!
Coś w tym jest bo o ile pleminiki powstają de novo o tyle komórki jajowe mają wiek kobiety. Im starsza komórka jajowa tym większe prawdopodobieństwo urodzenia dziewczynki a nie chłopca Tego jeszcze nie słyszalam!!Przecież płeć zależy od plemników a nie od kom.jajowej.Mój Boże!!Sex na jakieś 2-3 dni przed owu może począć dziewczynkę a w trakcie chłopca.Wiemy że plemniki żeńskie są większe a co za tym idzie wolniej się poruszają ale za to żyją dłużej.Z męskimi jest odwrotnie.Szybciej się poruszają a żyją krócej.Ot cała filozofia.Ja urodziłam planowane w wieku 21 lat i jest syn.

Gość jak dla mnie to bzdura
Ja "wpadłam" mając 21 lat i mam chłopczyka :)

Gość a może chodzi o to
że owulację jednak "widać i czuć". A owulacja jest na chłopaka (w uproszczeniu, oczywiscie). A nikt normalny, chyba, będąc świadomym owulacji nie bzyka się bez zabezpieczenia czy z byle kim- wiec nie ma chłopaków. A dziewczynki sie rodzą, bo to "bezpieczne dni" i "eeetam, nie zajdziemy!"?

Gość polinetta alvarez
Toż pisałam - komórka jajowa kobiety 40 letniej ma 40 lat - im starsza komórka jajowa tym mniejsze sznase na poczecie chłopca - starsze komórki jajowe są mniej wydajne - zmienia się odczyn i jonizacja błony komórkowej - plemniki z chromosomem y maja utrudnione przenikanie. jak dowodzą badania amerykańskich uczonych wiele komórek jajowych u starszych kobiet jest wadliwych - dochodzi do częstych pronien - zwłaszcza zarodków płci męskiej. Coś w tym zatem jest. być może zarodek męski jest "bardziej wymagający"? Poszukam publikacji bo zaciekawił mnie ten temat:)Jak coś znajdę - dam znać. Poza tym napewno wiecie,że aby zwiększyć szanse na chłopca trzeba się kochać jak najbliże jowulacji?

Gość wagowa waga
19lat corka 35 lat syn 38 lat corka i wiecej gadów nie planuje :)

własnie ja slyszalam na odwrót , ze im kobieta starsza , tym większe prawdopodobieństwo , ze urodzi sie dziewczynka .

Też dobrze to ujęłaś.Też chciałam to pisać ale już za dużo by tego było:)

Gość polinetta alvarez
No to JANSE ZE PŁĘC ZALEŻY OD PLEMINKA! Ale starsza komóka jajowa jest mniej wydajna w donoszeniu męskiej ciąży - otym pisałam. Stąd rodzi się wiecej dziewczynek u starszych kobiet

Ale kobieta niema nic do p[łci dziecka.To że je nosimy i rodzimy nie znaczy że też od nas zależna jest płeć :P. Plemniki są y i x a my mamy tylko x.

Gość polinetta alvarez
Boże dziewczyny - niektóre z was albo czytać nie umieją albo z biologii kiepskie były Piszę jeszcze raz - płeć warunkuje plemik ale im starsxza komórka jajowa tym mniejsze sznase donoszenia męskiego potomka bo komórka jajowa łatwiej "przepuszcza" plemniki żeńskie.

Gość agatawrzo
Wiek chyba nie ma znaczenia..ale ma znaczenie jak daleko od owulacji sie kochasz. Jesli daleko to jest wieksza szansa na dziewczynke, bo wtedy plemniki noszace chormosomy X ("dziewczynki") mają wieksze szanse bo sa b wytrzymale od Y (które sa szybsze, ale za to mniej wytrzymale). No i jak wpadasz to zazwyczaj nie starasz sie celowac w owulacje, zatem pewnie kochasz sie kilka dni przed owulacją, no i wowczas te plemniki dziewczynki zdobywaja jajeczko bo sa bardziej wytrzymale.. tutaj jest ciekawe info - http://ovufriend.pl/baza-wiedzy/pytania-i-odpowiedzi/zaplodnienie/jak-planowac-czas-wspolzycia-aby-zaplodnic-dziewczynke-chlopczyka,85.html

ok kapuje czyli tak jak sadzilam chodzi tu o powinowactwo komórki jajowej do plemnikow z X i Y, a ono zmienia sie z wiekiem:) dzieki

Gość polinetta alvarez
Co jeszcze - im starsza kobieta tym bardziej kwaśna wydzielina w drogach rodnych kobiety , co sprzyja poczęciu dziewczynki jak widać nie bezpośrednio ale jednak WIEK MATKI MA ZNACZENIE

Gość polinetta alvarez
No można nazwać to powinowactwem komórki do plemnika:P Z tego co pamiętam z wiekiem zmienia się jonizacja albo polaryzacja błony komórkowej komórki jajowej - stąd wybiórczość przy "przepuszczaniu" plemnika z określonym chromosomem. A jak dodamy do tego odczyn śluzu to już wiemy,że jak chcemy chłopca to w młodym wieku jest najlepiej się o niego starać

Gość położna od 8 lat
Płeć dziecka zależy WYŁĄCZNIE od plemnika. Wiek matki nie ma tu kompletnie nic do powiedzenia. To rodzaj plemnika decyduje czy będzie chłopak czy dziewczyna.

ja: 23 lata chłopiec 27 lat chłopiec moja mama: 23 lata dziewczynka 24 lata dziewczynka 26 lat dziewczynka 35 lat chłopiec 41 lat chłopiec

I tak oto Agatka złamała twoją tezę.Hehe.Moja ciotka tak samo.Urodziła chłopca przed 40.

Gość znznzkjzln
to ja się dopiszę : 19 lat - chłopiec 24 lata- chłopiec moja mama: 30 lat- chłopiec 32 lata- dziewczynka teściowa 25 lat -chłopiec 31 lat - chłopiec chyba nie ma reguły odnośnie wieku :P

Gość katarynkaaaww
mam 32 lata, za miesiąc urodzę córcię. Moje 4 koleżanki (wszystkie w tym samym wieku co ja) są w ciąży lub właśnie urodziły - 3 chłopców i 1 dziewczynka. Moja 28-letnia przyjaciółka ma synka, inna 28-latka jest w ciąży i będzie miała córeczkę, wcześniej jako małolata urodziła syna. To chyba nie ma żadnego znaczenia, ot przypadek :)

Gość wypowiedz na poziomie
Położna od 8 lat chyba jednak się nie douczyła - o płci dziecka decyduje plemnik ale wiek komórki jajowej wpływa na to jakie plemniki dostaną się do wnętrza i jaka ciąża zostanie donoszona. Podobnie pH wydzieliny. Ja: 25 lat chłopiec 29lat chłopiec 35 lat dziewczynka