Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marek25

Dzisiaj usłyszałem jaki start mieli młodzi w PRLu

Polecane posty

Gość Marek25

Opowiadał gość w telewizji jak to było z nim w PRLu. Skończył zawodówkę jako ślusarz. Był obowiązek pracy więc zaraz po wyjściu ze szkoły dostał (nie znalazł) dobrze płatną pracę w zawodzie. Po 2 latach dostał mieszkanie z zakładu pracy wpłacając samemu 1/3 jego wartości, resztę płacił zakład. Tak pracując w tym zakładzie dorobił się 2 samochodów. Inny przykład: prywatyzacja, pracownicy dostają akcje zakładów w których pracowali. Oczywiście każdy je sprzedawał i kupował mieszkania i samochody. Zwykły szary pracownik. I się pytam jak ci starzy teraz ludzie mają czelność patrzeć młodym w oczy? Nie dość, że większość podostawali za nic to jeszcze spieprzyli młodym przyszłość. Teraz po 5latach studiów nie można znaleźć pracy a jak już się znajdzie to za grosze, które dają możliwość przeżyć jedynie żywiąc się w biedronce. O własnym mieszkaniu można zapomnieć.

Gość maturks4
A jak myślisz? Kto wybudował te zakłady, za które potem dostał marne parę akcji (jeżeli cudem zakład nie został zlikwidowany). Bo większość dostała z zakładu świadectwo pracy a nie jakies profity. A że kiedyś była praca... Bo ludzie chcieli pracować. I jakoś im sie "opłacało". Nie wiem czy chciałbyś pracować w tamtych warunkach. Komputerów nie było. Durnie jednak musieli dźwigać woreczki. A teraz siedzą i wypisują coś co usłyszeli, ale... źle

Gość Śledz w puszce miała
tamto życie było po prostu inne,w wielu kwestiach trudniejsze,brutalniejsze,w wielu proste i mniej skomplikowane.

Gość Knollaa
I jeszcze samochody prawie gratis, benzyna za grosze. Ale debilom z solidarnosci odbilo, dorobili sie dzis milionow, a reszte maja gdzies

Gość xendzia
teraz młodzi spłacają tamtych starzy nawet nie zapracowali sobie na emerytury tylko młodzi muszą harować żeby państwo miało na te emerytury , renty

Gość a jjaaaa
Oczywiście , że tak było Zastanawia mnie jedno , że nagle tego nikt nie pamięta Wyjechało się do pracy , dostałeś hotel robotniczy . Następnie czekałeś na przydział mieszkaniowy Ludzie zakładali rodziny bo mieli start. Co z tego , że nie było wiele w sklepach , teraz jest dużo , ale nikogo na to nie stać . Dzieci chodzą oglądają słodkości i zabawki na półkach .

Gość koszaaaaatniczkaaaa
samochodów nie mogło się kupić ot tak sobie, trzeba było czekać na przydział czy coś w tym stylu, mieszkania z zakładu pracy nie były własnościowe, więc jaka wartość mieszkania? no i przez to, że każdy miał pracę i wczasy pracownicze, że zakłady produkcyjne nie były zyskowne Polska zaciągałą kredyty, któe spłacamy do teraz oprócz tego- nie można mieć było paszportu w domu, był jeden program w tv, mieszkań też nie rozdawali wszystkim (moi rodzice czekali kilkanaście lat, podobnie jak na telefon), partia byłą jedyna i słuszna, było bez sensu

Gość Marek25
Zapomniałem wspomnieć o wczasach, które opłacał w całości zakład dla całej rodziny. No i to paliwo za grosze... Młodzi powinni coś z tym zrobić! Nie może być tak, że dwoje ciężko pracujących ludzi nie stać na założenie rodziny... Znam dziewczynę, która pracuje czasami po 12godzin dziennie i po opłaceniu pokoju i studiów nie stać ją na jedzenie. O ciuchach czy kosmetykach może zapomnieć.

Gość a jjaaaa
No za to teraz masz własnościowe , tylko powiedz dwudziestolatkom żeby sobie je kupili. A wtedy ludzie dwudziestoletni żyli już w rodzinach własnych . Mieli mieszkanie i mogli starać się o dzieci . Proste stwierdzenie ile ludzi jest z tamtych roczników , którzy teraz zapierniczają na emeryturki reszty . A kto zarobi na ich jak nie rodzą się dzieci w tej biedzie . Ludzie wolą żyć jako bezdzietni .

Gość ja nie miałam łatwo
pracy musiałam szukać, tak jak wszyscy moi znajomi ze studiów. Ktoś ci bzdur nagadał, albo ten ślusarz był w PZPR i dostał pracę z automatu. I to jest najbardziej prawdopodobne.

Gość xendzia
za komuny był obowiazek pracy, nie kłam

Gość ja nie miałam łatwo
ja napisałam że nie było?

Gość hahaha - i ty w to wszystko
uwierzyłeś? Gdzie ten program puszczali? Facet pracował jako ślusarz i dobrze mu płacili i kupił sobie dwa samochody w PRL-u???? A gdzie je kupił? Bo albo były za dolary w Pewexie, albo na talony dla zasłużonych partyjniaków. Salonów z samochodami nie było. Mieszkanie dostał za 1/3 ceny? I resztę zakład dopłacił? Co wy za bzdury wypisujecie???? Ja na swoje mieszkanie czekałem do 35 roku życia mając od lat zapłaconą książeczkę mieszkaniową z pełnym wkładem. Wcześniej gdnieździłem się w 2 pokojach rodziców z żoną, dzieckiem, siostrą i jej mężem. Jak miałeś 5m2 na głowę, to były świetne warunki mieszkaniowe.. Dla przykładu moja pierwsza pensja w biurze projektów to było 1400 zł a benzyna wtedy była po 5 zł. Faktycznie było wspaniale...

Gość gdyby było tak super
to by system nie pierdolną

No boski start mieli boski:D - do pracy musiałeś chodzić tam gdzie cie skierowali czy ci się podobało czy nie - na mieszkanie się czekało 25 lat:D - czy pracowałeś dobrze czy źle dostawałeś dokładnie tyle samo - talony na auta i inne rzeczy dostawali tylko partyjni ewentualnie górnicy -jak budowałeś dom to wszystko było "z przydziału" np 4 okna czy 2 pary drzwi. Resztę musiałeś skombinować.

dostawałeś też "kredyt dla młodych małżeństw" Nie pamiętam ile to było, ale mogłeś w końcu kupić pralkę czy meble i spałacać je przez lata. Bo jeśli miałeś kasę skądś a kredytu nie, to na pralkę mogłeś sobie popatrzeć w sklepie... super było :D

Gość czerwony kaptórek
KOMUNO WRÓĆ

poza tym nie oglądaj durnych programów tylko spytaj rodziców jak to było w ich młodości. Bo z tego co piszesz, to dorobili się fortuny za tamtych czasów. I teraz co, wydziedziczyli cię czy jak? Dlaczego tą kasiorą nie dzielą się z tobą? Przepili wszystko?

Gość julka19x
pajacu czekałeś 35 lat na mieszkanie ale sie doczekałeś, a ja do śmierci sie nie dorobie wlasnego mieszkania. Tak samo jak wiekszosc Polaków bo zarabiam średnią krajową

Gość koszaaaaatniczkaaaa
no właśnie, niech Twoi rodzice sprzedadzą część majątku, którego się dorobili w ubiegłych czasach i wspomogą ;p

skoro zarabiasz średnią krajową i mąż też, to spokojnie bierzecie kredyt i się dorobicie własnego, tak samo jak ja z żoną

Gość sdfghjkl
jak przy średniej krajowej stac was na kredyt to jesz chyba gówno spod siebie z żoną

ty sądzisz, że ja za darmo to lokatorskie mieszkanie dostałem?

Gość a jjaaaa
Wybacz ale nikt kogo znam nie czekał 35 lat na mieszkanie , a przy tym nikt nie był ''partyjniakiem'' tylko zwyczajni pracownicy fizyczni -- nie pisz głupot .

Gość Bobas Smyk
ja tam wiem jedno. gdybym studia prawnicze skończył w '71a nawet w '81 to by pracę w sądzie czy prokuraturze miałbym od ręki. a w milicji całowaliby mnie po rękach gdybym tam poszedł do pracy. ale skończyłem w '91 i nie mając układów i koneksji byłem wyrobnikiem za 1200 zł. jebana POlsza:O

Ale dzisiaj możesz sam dorobić sie milionów, a kiedyś nie mogłeś bo wszyscy dostawali "po równo" a teraz jeśli masz pomysł możesz wszystko :) I nie mów mi że sie nie da bo się da :)

Gość Bobas Smyk
nie Lauro. ten czas już minął. dziś już nie ma nowych milionerów którzy dorobili się pracą. teraz miliony zdobywa się na koneksjach z PełOwską mafią :O

Gość susanka2123
xendzia napisłaa teraz młodzi spłacają tamtych """starzy nawet nie zapracowali sobie na emerytury tylko młodzi muszą harować żeby państwo miało na te emerytury , renty """ oni pracowali na emerytury dla emerytów , a na twoją emeryture kto będzie robił ? jak ci się wydaje ?

a i byly zlbki i przedszkola przyzakladowe i kolonje dla dzieciakow - a teraz dzieci w domach bo do przedszkoa koleika - pare zlobkow od 6 mc zycia - POLSKA to tragedia .