Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martwiąca się mama

5 latek non stop oblizuje usta

Polecane posty

Gość martwiąca się mama

co robić? pytałam już pediatry - mówi, że mam natłuszczać i tyle... ale to nic nie daje, on po prostu potrafi sobie wylizać skórę wokół ust - jest strasznie czerwona, oczywiście potem go szczypie i boli syn nie potrafi nad tym zapanować - mam wrażenie, że to jakiegoś rodziaju tik może któraś z mam miała podobny problem i coś poradzi?

Gość martwiąca się mama
oczywiście, że pytałam - mówi, że nie może się powstrzymać w domu smaruję mu grubą warstwą kremu bambino - chodzi z białą buzią i potrafi to zlizać zazwyczaj przez noc troszke sie podleczy i jest lepiej - najgorzej, gdy odbieram Go z przedszkola, wtedy nikt nie zwraca uwagi i wygląda po prostu koszmarnie

Gość martwiąca się mama
chciałam miodem, ale cwaniak mówi, że nie lubi miodu....(faktycznie samego nie chce jeśż - co mnie dziwi, bo przeciez miód dobry - używamy do słodzenia) a tą buzię to Mu chyba kiedyś taśmą zakleję......bo przeciez jężyka Mu nie utnę;)

Gość martwiąca się mama
podnoszę

Gość hmmmh
moja 2,5 latka tak robi, ale na szczęście tylko :O jak ma katar :O Smaruję maścią oliwkową z Ziaji, gdzie napisane jest, że to opatrunek regenerujący (polecone w aptece). Niestety jak w nocy podleczy się to w ciągu dnia czasem na siłę uda mi się ją posmarować i do wieczora też wygląda koszmarnie :O dopiero jak ją mocno boli to czasem! da się posmarować z własnej woli.

Gość martwiąca się mama
u nas ze smarowaniem nie ma problemu, w domu smaruje bambino, a na dworze pomadką ochronną, przez noc zazwyczaj jest duża poprawa, jednak nie moge Go tego oduczyć - zaczęłam już nawet Go straszyć, że wda Mu się zakażenie i pójdzie do szpitala (może nie pedagogiczne, ale naprawdę nie mam pomysłów) dzięki za rady, poszukam tej pomadki w rossmanie

Gość martwiąca się mama
i tą maść też kupię

Gość posmaruj miodem, skoro nie
lubi, to nie bedzie oblizywal i sie oduczy. Sposobem!

Gość wrrrgrrr
może cukrzyce ma

Gość martwiąca się mama
w sumie o tym nie pomyślałam - przecież On nie ma tego zjadać, więc jak nie lubi, to moze miód jest dobrym pomysłem - choć myslę, że akurat wtedy Mu zasmakuje.... a czy oblizywanie ust jest objawem cukrzycy?

Gość Mama 10latka
Moj syn ma 10 lat, a oblizuje usta od ok. 2 lat ( wokol ust robi mu sie czerwona i sucha skóra). Zawsze smaruje mu usta mascia z witamina A i pomaga. Ale po kilku miesiącach znowu zaczyna oblizywac i znowu to samo.

Gość gość
sprawdzic czy nie ma cukrzycy.

Gość gość
a co ma cukrzyca do oblizywania warg? Ja choruje na cukrzyce typu1 i nigdy warg nie oblizywalam.Pewnie chodzi Ci o suchosc w ustach tak?

Gość gość
Asfyoppnxzhhjjityui Ssdwwoui

Gość gość
Ostatnio mam taki sam problem dlatego podnosze temat. Dziecko oblizuje skóre wokół ust i ma z tego powodu wysypke. To trwa już praktycznie ze 2 miesiące i wysypka tyle też czasu sie utrzymuje. Rano jak ktoś pisał wyżej jest lepiej bo w czasie snu nie oblizuje i sie troche podgoi. Najgorzej jest wieczorem po całym dniu. Zastanawiam się czy nie smarować mu ust czymś gorzkim i niedobrym, ale nic nie przychodzi mi do głowy takiego żeby było wstrętne w smaku ale neutralne dla organizmu. Może ktoś z was wie

Gość gość
Nasz 5 latek robi to samo. Mamy balsam tizane czy jakos tak podobnie i to goi mu usta. Walczyłam z tym ale sie nie da.

Gość gość
do oleju kokosowego wyciśnij sok z aloesu - troszkę tylko, żeby nie przeczyściło, ale miało gorzki smak., (albo korzeń goryczki), może to coś da

Gość gość
Czy dziecko jest alergikiem ??

Gość gość
Jeśli alergię wykluczacie,oblizywanie może występować na tle nerwowym.

Gość gość
Mówią że tak mają dzieci robione po pijaku

Gość gość
Albo czuje suchość/pieczenie tych warg (co dziwne skoro wciąż smarujecie) albo jest to rodzaj tiku/nawyku nerwowego jak obgryzanie paznokci czy skubanie skóry - z tym już walczyć o wiele trudniej. Może daj mu do ręki chusteczkę nawilżaną albo błyszczyk i powiedz, że jak poczuje swój język na brodzie to ma posmarować usta zamiast tego. Tylko czy 5-latek ma dość koncentracji na takie coś :)