Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bluenka

Atopowe zapalenie skory u dziecka... juz nie wiem co robic

Polecane posty

Gość bluenka

witam drogie mamy, wiem ze podobne tematy powtarzaja sie tutj bardzo czesto ale ja juz nie wiem co robic...moj syn, ktory ma obecnie 1, 5 roku od 2 miesiaca zycia cierpi na azs...proowalam naprawde wielu preparatow, ktore poprostu nie dzialaja...stosowalam kapiele w krochmalu, sol z morza martwego ale syn sie tak drapie ze nawet masc sterydowa, ktora pszepisal nam alergolog czasami nie daje rady...co ja mam robic nawet jak wyklucze z diety dziecka bialko i tak jest wysypany...ostatnio spuchla mu twarz bo bawil sie na dworze 15 min...to wygladalo jakby uczulalo go cos z powietrza...nie szukam leku cudu ale cokowiek co moze chociaz troszke pomoc...syn bydzi sie 15 razy w ciagu nocy i drapie sie do krwi nie mam juz sily

Gość może za często kąpiesz
dziecko ?

Gość bluenka
malego kapie co 2 dni nie wycieram recznikiem tylko natluszczam odrazu skore kremami z apteki... nie kapie w bardzo cieplej wodzie bo slyszalam ze to poteguje swedzenie..czego sie dowiem to stosuje bo mam nadzieje ze pomoze

Gość kolejna jesienna
wiem ze kosmetyki Ive Rocher pomagały dziecku mojego kuzyna, do tego rygorystyczna dieta i chyba siemie lniane - w tym się malucha kąpie. Jeśli naprawdę rygorystycznie będziesz stosowała wszystko o czym mówią lekarze dziecko do 3 lat powinno wyzdrowieć - tak było ze smerfem mojego kuzyna. Męka się skończyła.

Gość bluenka
corka sasiada ma 13 lat i meczy sie ze skaza ... a siemnieniu tez probowlam

no tak, apteczne kremy kiedyś nie było aż tylu kosmetyków i ludzie nie mieli alergii był tylko jeden dostępny proszek, kilka mydeł dziś mamy proszki, płyny do płukania prania, pełno detergentów, odświeżaczy powietrza i antybakteryjnych mydeł

Gość bluenka
czlowiek ratuje dziecko jak moze...i czym moze tylko ze nic nie przynosi efektow jestm zmeczona ciagla walka, ktora i tak nie przynosi rezultatow a po niektorych srodkach jest nawet jeszcze gorzej

Gość mańka.dzik
używaj tylko proszku do prania bio dla niemowlat i takich samych płynów do płukania.przed kąpielą nasmaruj zawsze malucha diprobazą to taki specjalny krem skóra jest zabezpieczona przed wodą która podrażnia i wysusza skórę,dolej do wody też płyn z Oliatum jest taki specjalny do kąpieli,ogólnie te kosmetyki są dobre dla dzieci z problemami skórnymi

to może zrezygnuj z aptecznych kosmetyków i stosuj np jakąś naturalną oliwę do natłuszczania skóry po kąpieli np ze sklepu ekologicznego olej migdałowy albo kokosowy ? a do kąpieli krochmal, siemie lniane lub rumianek, nagietek ?

Mój syn ma 2,5 roku i podobny problem. Na zewnętrzne objawy (obrzęk, wysypka)daję mu fenistil w kropelkach, czasem dodatkowo wapno. Na zmiany atopowe najsktuteczniejsze są maści sterydowe niestety. Teraz trochę wyrósł z egzemy i zazwyczaj wystarcza smarowanie olejkiem arganowym 2xdziennie. To trochę łagodzi świąd i usuwa suchość skóry. Ale na poważne zmiany tylko sterydy m pomagały:/

Gość mańka.dzik
mój mały jak się okazało ma uczulenie na różne kosmetyki i na proszki więc używamy tylko tych specjalnych dla dzieci a też uwierz mi próbowałam wszystkiego,i na efekty musisz poczekać parę dni

Aha, ważne jest w czym pierzesz:) Postaraj się o specjalny proszek. Poza tym jest fajny kremik-emolium krem specjalny-tak się nazywa. Ja jestem zadowolona z działania oleku arganowego. Na sobie też go stosuję:)

Autorkon nikt Ci tutaj nie doradzi , ponieważ każde dziecko jest inne . Każde inaczej reaguje na proszki maści żywność itp. Jedni doradzają kąpać dziecko w kosmetykach Emolium inni używają często proszków lovela lub Persil sensitive. ITD Ale u nas sie to nie sprawdza. Stosowalysmy juz kazdy proszek i nic nie daje mala dalej drapie sie do krwi a w nocy nie może spać. Teraz dostałyśmy skierowanie do poradni Alergologicznej lecz terminy są długie. Na szczescie pociesza nas to ze w koncu za te 4 miesiące mała trafi w dobre ręce do poradni. Popros lekarza o skierowanie ;) NAm masci na sterydach tez nie pomagały. TEraz lekarka przepisała krople ZYRTEC i jest lepiej poniewaz w nocy nie swedzi juz tak bardzo. Ale i tak sie drapiemy ;(

Gość mańka.dzik
mówię wam dziewczyny żadne oliwki tyko maść diprobaza bo może macie złą wodę która podrażnia skórę i co z tego że po kąpieli nasmarujecie dzieciaka

Gość bluenka
tak uzywam specjalnych proszkow i plynow do prania, masc sterydowa to u nas normalka, terazz dostalam zyrtec ale maly wymiotuje po nim...teraz jak jest cieplo i siedzi na dworze caly puchnie moze oprocz tego azs maly ma alergie na cos z powitrza i dlatego nic nie dziala

Gość Kliki
Moja córka to miała.atopowe zapalenie skory to inaczej skaza bialkowa.moja to miała do 9mc

Musisz to powiedzieć lekarzowi . Wydaje mi się , że to moze byc cos w powietrzu .. Moje dziecko na twarzy nigdy nie puchło .

może zastąp zyrtec fenistilem? Mój synek też miał zytrec na początku przypisany, ale źle na niego działał.

Gość mańka.dzik
ważne jest usiąść i się dobrze zastanowić w jakich miejscach dziecko się drapie i od czego to jest,w jakich godzinach najczęściej się drapie ja jeździłam z synkiem przez rok i mi też pomagały tylko sterydy aż któregoś dnia siadłam i się dobrze zastanowiłam aż doszłam.miał tylko zmiany skórne na brzuszku i na plecach(rzadko na reszcie ciała) więc jak mu piorę teraz ciuszki to tylko w proszku dla alergików i to sypie pół miarki i działa

Gość bluenka
juz mi glupio do tego lekarza chodzic dziewczyny...maly jest tak zdrapany ze kiedys pani w przychodni zwrocila mi uwage zebym dziecku paznokcie obciela bo takie zdrapane a ja obcinam paznokcie 2 razy w tyg zeby sie nie mial czym drapac...tez podaje wapno troche pomaga i mozna sie przespac ta godzinke... a czy moglybyscie napisac moje kochane co dajecie jesc swoim pociechom bo mi przez te ograniczenia tego nie tamtego tez nie to pomyslow brakuje...teraz do mleka na noc daje sinlsc troszke jest lepiej

Gość jA 84 28
Uzywam plyn Oilatum do kapieli. Moje dziecko nie jest wysypane bardzo mocno, mam masc Hydrocortizone. Ale ledwo wyleczylam, to plamy szorskie znowu wyszly... Ide dzis do lekarza. Mam krem Aguerous cream-ale dwa lata temu przeprowadzono badania, ze jest szkodliwy i nie powinno sie go stosowac--znalazlam w necie informacje, wydrukowalam, pokaze dzis lekarzowi, chce, zeby zapisal mi krem Oilatum.

Gość jA 84 28
Dzieki za pomysl z wapnem-tez kupie. ciuszki piore w Fairy poduszeczkach do prania, plyn tez mam Fairy-antyalergiczny.

Gość NataliailataN
Oliatum,jak dla mojego syna skaczyl sie pobytem w szpitalu i nie bardzo polecam,ale plyn z E45 i krem dla niemowlat E45,jak i sudokrem w miare pomaga do tego olej arganowy i nie piore w zadnych proszkach i plynach dla niemowlat,tylko szare mydlo i pol kubeczka lenoru,a szare mydlo w plynie i wlewam do pojemnika do prania po zelu z ariela i dzidzia coraz zdrowsza,kuzynka mi tez mowila o kapieli w zaparzonych lisciach debu,jej synowi pomoglo,a ja niestety w anglii i nie mam gdfzie tego kupic.Powodzenia:)