Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

OBAMKA

ZANIK !! pomocy!!! (rady )

Polecane posty

Od tygodnia, dwóch mi się spóźnia miesiaczka.. ale nie w tym tkwi problem ... bo wiem , że to może być objawem zbyt małych dostarczanych kcal itp. no i własnie chciałabym się dowiedzieć , czy to źle ? no to , że nie mam tej miesiączki .. ?? mogę sobie żyć normalnie dalej wiedząc , że mi ona zanikła ? moga być jakieś skutki uboczne? DLA WCISBSKICH - NIE !! , NIE JESTEM W CIĄZY !!:p

Gość junn
owszem drastyczne obcięcie kalorii może spowodować zanik okresu. musisz iść do lekarza bo to nie jest normalny stan.

no tak . ja zdaje sobie sprawe z czego to może wynikać , ale czy taki zanik to coś złego ? Mi to rybka , czy ja mam ten okres czy nie ...

może to prowadzić do niestabilności hormonalnej, która jest przyczyną tylu chorób, że głowa mała i bezpłodności. Ale jak Ci to rybka to czym się przejmujesz?

Gość junn
tobie to rybka ale takie coś nie jest obojętne dla twojego organizmu. "Trzeba bezwzględnie wykryć przyczynę kłopotów i rozpocząć leczenie. Przedłużający się brak miesiączki wiąże się bowiem ze znaczącym obniżeniem albo wręcz brakiem hormonów estrogenów, które biorą udział w ponad trzystu reakcjach fizjologicznych organizmu. Jednym z najważniejszych ich zadań jest pomoc we wbudowywaniu wapnia w tkankę kostną. Spadek poziomu tych hormonów we krwi zwiększa w związku z tym ryzyko osteoporozy, czyli zrzeszotowienia kości, skutkiem czego jest osłabienie szkieletu, (ponieważ kości tracą wapń). W rezultacie kobiecie zaczynają grozić złamania, nawet po niewielkim urazie - już w młodym wieku!. Niski poziom hormonów płciowych powoduje także pogorszenie nastroju aż do pojawienia się stanów depresyjnych, podobne jak dzieje się to w okresie menopauzy. Ich brak wpływa na płodność, uniemożliwiając zajście w ciążę oraz suchość nabłonków dróg rodnych, co utrudnia seks. "

no i o to mi chodziło !! więc już wiem , że mam się czym przejmować i nie moge na pewno zlekceważyc .. dzięki za odpowiedź .. pozdrawiam

badziew .. o ałłł ... jak to boli być takim jak ty nie ? dizęki jeszcze raz !! ZAMYKAM TEMAT !!