Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

fajna mama

Jak ugotowac rosol bez...

Polecane posty

vegety? Ja nie potrafie bo jest bez smaku... Jak mozna nie uzywac soli? Co moze ja zastapic? Dla mnie takie potrawy sa mdle i niedobre. Moze zdradzicie swoje sposoby na gotowanie bez vegety i soli?

Gość wergwegber
dobre pytanie tez jestem ciekawa bo mi rowniez nie smakuje bez takich przypraw a mam male dzieci i ponoc lepiej bez. calkiem bez soli, czy przypraw typu ziarenka smaku mi nie smakuje. niech sie ktos wypowie ;)

Gość szakilo
Mam ten sam problem - chciałabym gotować bez vegety, ale rosół wychodzi mi wtedy jak żółta woda:P Pomocy! :)

Gość thh yy
Dodajescie suszone warzywa, zmazona cebulke, troche cukru, soli, czosnek, pieprz, lubczyk, odrobine ziela ang, lisc laurowy

Gość wergwegber
ja nie daje suszonych warzyw bo mi z nimi nie smakuje ale ziele i lisc laurowy dodam nasteonym razem

dodaję odrbine soli i bardzo mdużo warzyw, kiedyś nawet wyszedł zielony :classic_cool: ale i tak był pyszny

Gość thh yy
warzywa mozesz potem odcedzic. Jak mnie nie posluchasz, to po prostu nie ma cudu, nie wyjdzie.

Ja w ogóle nie dodaje vegety do rosołu, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy, marchew, pietruszka, seler i kawałeczek pora, spieczona cebula na ogniu i mięsko, przyprawiam solą i pieprzem, ewentualnie magi. I jest pyszny.

Gość mama sama w domu...
podobno kawałek wołowiny zmienia smak i warzywa: cebula, marchew,pietruszka, seler naciowy i korzeń, czosnek.Oczywiście sól,pieprz do smaku musi być lubczyk, pietruszka naciowa.

Ja do zup dodaję swoją vegetę ;) Suszone warzywa (por,seler,marchew,pietruszka) miksuję z solą morską. I jest ala vegeta wersji że tak powiem zdrowszej :D :P Do rosołu oprócz tej mieszanki dodaję przypaloną cebulę bo bez niej to już nie to samo,pieprz ziarnisty,ziele angielskie i liśc laurowy.

Gość jdhfhd
Chodzi o gotowanie tego, co może też małe dziecko zjeść tak? Proponuję nie przesadzać, w przedszkolu na pewno dostanie i tak solone potrawy. Przecież rosół bez soli będzie koszmarny.

Gość matka z Polski B
lubczyk - trzeba go dać bardzo dużo, na koniec wyjąć - daje smak jak maggi

Gość ja daję tak
warzywa świeże: marchew, seler, pietruszka, por, przypalana cebula z przypraw: ziele angielskie lubczyk liść laurowy pieprz w ziarnach i troszkę zmielonego na końcu jak ma się już ugotować to dodaję soli ale bez przesady i jak jest świeża natka pietruszki to na 5-10 minut przed końcem wrzucam pęczek natki jak dodaję tą natkę to nie muszę aż tyle solić bez soli nie umiem bez Vegety ziarenek smaku czy kostki rosołowej tak :)

Gość reniaa...
O ile bez wegety i kostek mozna ugotowac rosol tyle bez soli sobie nie wyobrazam. Uwazam, ze rosol powinien byc slony. Nie wyobrazam sobie gotowania bez soli.

Gość gość
dużo zieleniny, podpieczoną cebulkę, oprócz kurczaka dodaję różnego mięsa np. wołowiny kawałek,kaczki, lub żołądki indycze. Trzeba uważać z marchewką, bo może przesłodzić rosół. liść laurowy, ziele angielskie, por, liść kapusty,pietruszkę, kawałek selera. rosół smakuje jak nie "rosół" - polecam !

Gość gość
Gotuję rosół z kilku rodzajów mięs. Im więcej tym lepiej np. udka, szyja z indyka żeberka lub inne mięsko z kością. Warzywa świeże marchewka, pietruszka, cebula, por, seler lub seler naciowy. Raz dodałam kawałek kapusty, ale nam nie smakowało. Na koniec sól i świeża natka pietruszki. Jak dzieci były malutkie tzn poniżej roku gotowałam dla nich osobno kawałek kurczaka lub indyka bez soli z marchewka pietruszką i grysikiem.

Gość gość
kapusta dodaje pyszny smak, ale proszę nie przesadzać, miałam na myśli jeden liść.

Gość gość
lubczyk do rosołu jest rewelacyjny.Zawsze gotuję rosół z lubczykiem i mąż jest ciągle we mnie zakochany :)

Gość gość
nie smakuje wam bo jesteście przyzwyczajone do smaku kostek i vegety. glutaminian sodu uzależnia jak kofeina.

Gość gość
Okazuje się, że najbardziej lubimy kostki rosołowe i używamy ich przynajmniej raz w tygodniu. Trudno znaleźć polski dom, w którym nie byłoby tego dodatku do potraw. Wiele gospodyń domowych może jednak zastanawiać się, co w zamian. Bo zwyczajnie nie mają czasu na pichcenie prawdziwego wywaru warzywno-mięsnego. To znacznie bardziej czasochłonne, niż wrzucenie do garnka małej kostki czy łyżki proszku. Tyle, że w ten sposób zdrowa z założenia zupa składa się głównie z wody i ulepszaczy smaku. Zupę najlepiej ugotować ze świeżych warzyw, z dodatkiem chudego mięsa, śmietany lub jogurtu naturalnego. Można również śmiało dodawać przyprawy, takie jak posiekany koperek, szczypiorek, natkę pietruszki, szczyptę majeranku, które sprawią, że potrawa nie będzie mdła i bez smaku.

Gość gość
Magia reklamy bywa niepodważalna, o czym przekonało się już wiele osób kupując rzekomo doskonałe margaryny obniżające cholesterol czy jogurty likwidujące wzdęcia. Efekty bywały różne i choć takie produkty niekoniecznie szkodziły, to niestety również nie pomagały. Ostatnie lata to boom na reklamowanie wszelkiego rodzaju przypraw i przyśpieszaczy w uzyskiwaniu pożądanego smaku – w tym kostek do zup. Kiedy ubrany w estetyczny uniform, otoczony mnóstwem świeżych warzyw kucharz informuje, że z tych naturalnych składników przygotował idealny dodatek do potraw, jesteśmy mu w stanie uwierzyć. W rzeczywistości kostka rosołowa nie jest niczym innym, jak zbiorem syntetycznych substancji wymieszanych z niezdrowym zwierzęcym tłuszczem. Nawet te najlepsze składają się w około 50% z soli, przy czym w większości z nich znajduje się glutaminian sodu - dobrze znany ze szkodliwego oddziaływania na organizm i od pewnego czasu intensywnie zwalczany. Mięso, warzywa oraz inne naturalne składniki kostek rosołowych możemy raczej od razi włożyć między bajki. Każda prawdziwa kucharka wie, ile pietruszki czy majeranku trzeba wsypać do garnka, aby te nadały zupie odpowiedni smak. Czy taka ilość może się zmieścić w małej kostce? Raczej nie…

Gość gość
jak gotować bez kostek rosołowych? Odpowiedź na to pytanie jest prosta – z pomocą naturalnych składników. Wystarczy sobie wyobrazić, że dwa pokolenia wstecz kostki rosołowe nie istniały, a zamiast nich do rosołu wrzucano zerwany w ogrodzie lubczyk, który nadawał idealny aromat i smak. Klasyczna włoszczyzna z włoską kapustą, która w obecnych czasach sporadycznie trafia do garnka, palona cebulka, seler i nać pietruszki albo koperku to składniki, które są w stanie sprawić, że każda potrawa stanie się doskonała – nawet pomimo braku smakowych polepszaczy. Podstawową przeszkodą w gotowaniu bez oszustw w postaci gotowych kostek rosołowych najczęściej bywa klasyczny brak czasu. Aby nieco ułatwić sobie zadanie, można w wolnym czasie przygotować większą ilość esencjonalnego wywaru i zamrozić go w porcjach jako bazę do zup. Inną metodą jest przygotowanieJak gotować bez kostek rosołowych sobie porcji zamrożonych warzyw ścieranych na grubej tarce. Gotowanie z taką mieszanką jest błyskawiczne, ponieważ rozdrobniona włoszczyzna potrzebuje zaledwie 15 minut. W formie mrożonej w słoiczku doskonale przechowa się też koperek czy pietruszka zachowujące swój aromat przez całą zimę. Warto również sięgnąć po inne naturalne przyprawy jak bazylia, czosnek, oregano, majeranek albo bardziej egzotyczne smaki.

Gość gość
z wolowiny proponuje warzywa jak do drobiu stopka: pierogi z miesem zwlaszcza odsmazane podaje z kiszona kapusta

Gość gość
rosołu bez soli się nie da, będzie mdły, ale za to wegetę zastępuję wywaremz warzyw, natka pietruszki kilka listków kapusty pekińskiej, można kawałek wołowiny dodać, ma lepszy smak wówczas zupa i oczywiście sól , czasem dodaję odrobinę kurkumy, bo jest zdrowa.