Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marion_Silver

Czy jest tu ktoś ma gryzonia?

Polecane posty

Czy jest tu ktoś ma gryzonia? Przymierzam się do kupienia królika, albo chomika jeszcze nie postanowiłam, ale byłam dzis się porozglądać za klatkami, pokarmem i gadżetami dla zwierzaków. Jaką karmę warto kupić? w sklepie polecono mi beaphar? Dobra jest??

Gość lalkasaskapraska
bardzo dobra. dobra jest jeszcze versele laga

Gość ja mam koszatniczkę
i co do pokarmu to kupuję rózne, w zoologu, prosze o pokarm własnie dla tego zwierzątka i oni mi polecają, klatkę ma sporą a domek zrobił jej mój kolega, deseczki też.

Ja mam burunduka, który nie cierpi jak w karmie jest dużo granulatu a mało ziaren, natomiast chomiki i króliki z tego co wiem lubią taka karmę. ja mam firmy versele-laga czy jakoś tak dobra gatunkowo.

o tej nie słyszałam, jeszcze muszę doczytać, ale wiem że ten beaphar ma karmę i dla choimka i dla królika i dla innych gryzoni tez, więc chyba się w tym specjalizują. Ale znając życie jak będę mieć zwierzaka t on sobie wybierze co mu najlepiej podchodzi;P

Gość mleczkoooooo
ja mam chomika i on jest wybredny w żarciu,nie lubi granulatu, strasznie wybrzydza :D

Gość jarkoir
chomik je pokarm dla chomika

Gość can panpew
ale wiesz, podobno granulat jest zdrowszy i mniej tuczący niż pokarm ziarnisty... miałam królika (nawiasem mówiąc to zajęczak a nie gryzoń) i świnkę morską. też polecam Versele Laga:)

Gość milionpińcet600
miałam królika a teraz mam chomika wiec jestem expertem w tych sprawach i powiem tak: jak wybierzesz królika to po 1. nie samca!! a po 2. uważaj na kable, lubia je gryzc skubance. Natomiast z chomikami nie ma duzo roboty, cały dzien w klatce siedzi, a krolik to sobie musi pokicac, wybiegac sie, czasem ugryzc swego wlasciciela :D a co do karmy to moj krolik dostawał taka zwykla ze sklepu a ponadto: - na noc dawałam mu pokrojona marchewe, sałate, stokrotki (:D) lubiał skubany, jakies gałązki zeby zęby tępić. z chomikiem jest 500 razy mniej roboty niz z uszatkiem :) jak cos to pytaj

a wląsnie mi ktoś podpowiadał żeby własnie samca jeśli już... i nie wiem już nic! No i fakt królik to nie gryzoń:) słuszna uwaga:) wyczytałam tez gdzieś na innym forum że polecają produkty Beaphar - mają i dla królików i dla chomików i jak czytałam dla innych gryzoni również. Znasz to? Co mozna o tym napisać? nie chciałabym mieć juz malucha w domu i się potem zastanawiać co mu dawać itp.

albo jeszcze taką drugą vita- cos tam...ale w sklepie mi mówili że lepszy ten Bearphar, jak to jest?? i jak dużą klatkę dla chomika i myslałam że jak już go kupię ( w sumie to czy królika czy chomika) to przeznaczę kącik ok 1m kwadratowego w pokoju plus jakiś wybieg tez trzeba zorganizować??

Ja daje swojemu chomikowi Beaphar-a pokarm i bardzo sobie chwale! tym zaczynałem karmić (a dokładnie Care+ dla chomika) i wiem że ich produkty sa również polecane dla innych gryzoni ale i dla króli też

ok, a masz może jakieś wskazówki jeszcze dla mnie co do pokarmów dla tego typu zwierzaków?? ile u ciebie kosztuje ten beaphar? dużo wydajesz na jedzenie itp.??

hej :) ja miałam 3 chomiki, a teraz mam świnke morska :) mogę cos poradzic :)

ja ci mogę powiedziec że jak kupie jedzonko tego beaphara plus jakiś sianko, gran itp czasem jakiś gadżet to zamykam się w 100zł spokojnie a i tak czasme to aż świat

hej, to jakoś dużo strasznie, przeciez beaphar taki drogi nie jest i mi na długo wystarcza bo jest wydajny, to na co tyle kasy ci idzie??

Gość ssssssssssssssssssuss
moje szynszyle tez beaphara wsuwają i faktycznie wydajny i starcza na długo

Gość krokusek111
moj chomiczek też beaphara bardzo lubi i ja ja każdemu moge polecić z czystym sumieniem

i ja kupiłam właśnie ich jedzonko, wiem, żeby z nim nie przesadzać, ale daje po małych porcjach i mam nadzieję że będzie ok

Gość wielbicieelka
Od 5 miesięcy mam w domu chomika syryjskiego, albinosa o oczach czerwonych jak porzeczki, samiczkę o imieniu "Chomik". Kupiłam jej wielką klatkę z plastikowym kółkiem (rzekomo cichym, które tak hałasowało, że nie mozna było spać - naoliwiłam olejem jadalnym i jest cisza), z drabinką, sznurami do wspinaczki, domkiem z drewna i drugim z trawy - a ten diabeł zamiast bawić się na swoim wypasionym placu zabaw, calymi wieczorami i nocami gryzł plastikową kuwetę, aż wygryzł odpowiednią dziurę i zwiał. Mam 200m dom... na szczęście znalazł się wśród kartonów w pokoju, w którym stoi klatka, przez godzinę go łapałam. Z moich obserwacji: zwróć uwagę na solidność klatki, jesli kupujesz chomika syryjskiego - weź samca - mniej śmierdzą i nie gryzą; jesli zaś wybierzesz kroliczka - weź samicę, są łagodniejsze (miałam miniaturkę przez 8 lat). Króliki bardziej się oswajają, bawią się z właścicielem, przytulają, są świetne. Chomiczki sa mniej społeczne, grasują w nocy, ale wymagają mniejsego zaangażowania - dajesz jeść, pić, sprzątasz, pogłaszczesz wieczorkiem jak już wylezie z domku, pogadasz i w zasadzie to tyle.

Gość ssssssssssuussssss
w sumie to każde zwierze jest ok, byleby je naprawde chcieć

Gość klcha
mam króilka-samiczke, to zadziora i za zadne skarby nie usiedzi w klatce, kica po calym mieszkaniu 24/24 ... szkody to: podniesione panele od miejsc na ktore namietnie sika, pogryziony 1 kabel od tv, dosłownie zanikly fugi na plytkach od mycia ich octem (najlepszy na kroliczy mocz) , i trcohe podrapane drzwi...nie polecam tego zwierzaka dla osob ,ktore nie maja cierpliwosci i nie kochaja zwierzat...co jest irytujace to to sikanie i to, ze trzeba ja na sile łapac bo nie przygiebnie jak pies do nogi , jakbym miala dom z ogrodem ,budowalabym fajny duzy wybieg z domkiem dla kroliczkow ale drugi raz nie kupilabym do mieszkania...acha i jak zamierzasz trzymac calymi dniami w klatce królika to nie rób mu tego i go nie kupuj ( a najlepiej zaadoptuj) wiecej info na miniaturkabeztajemnic.com

Gość muszennncja
Ta karma, raczej producent karm to znana i dobra firma, robią dobre jedzonko, i poza tym jeszcze rozne farmaceutyki dla zwierzakow, sa bardzo cenieni wsrod hodowców i miłośników nie tylko gryzoni, więc śmiało możesz inwestować