Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chorachorachora

Czy nfz refunduje operację skrzywionej przegrody nosowej??

Polecane posty

Gość fet4t5y5
fakt, ze lekarz u którego byłam z wizytą i który mi dawał skierowanie to ordynator oddziału, na którym mnie operowano, ale ot nie ma chyba nic do rzeczy

Gość chorachorachora
ale są też różne rodzaje tego zdjęcia i pewnie przy umawianiu wizyty mi nie powiedzą jakie jest potrzebne, a raczej nie mogę sobie tak po prostu przyjść i powiedzieć, że chcę zdjęcie nosa ...

Gość chorachorachora
ten lekarz, do którego idę też jest ordynatorem :)

Gość fdsfef
Ja nie wiem jak to w Polsce dziala. Moj maz mial wlasnie taka operacje 2 tygodnie temu, ale my mieszkamy w USA. Operacja trwa okolo godziny, robiona pod calkowita narkoza, po wybudzeniu za jakies 2 godziny moglam zabrac meza do domu. Bral jakis atybiotyk i na poczatku srodki przeciw bolowe. Po 10 dniach wizyta u lekarza i wyciagali mu z nosa takie sylikonowe wkladki (nie wiem jak to po polsku), i jeszcze jedna kontrolna wizyta kilka dni pozniej. Maz z operacji jest bardzo zadowolony, wiec ty jesli sobie zrobisz to tez na pewno ci pomoze. I jesli mialas nos zlamany to na pewno to spowodowalo skrzywienie przegrody.

Gość fet4t5y5
ja robiłam akurat zdjęcie zatok, w rozmowie telefonicznej powiedziałam lekarzowi że chcę przyjść bo mam krzywą przegrodę i chyba z tego powodu problemy z zatokami ( to już orzekł inny lekarz ). No i ten mój ordynator powiedział, żebym zrobiła zdjęcie zatok. na nim doskonale widać skrzywienie przegrody. Na twoim miejscu poprosiłabym o zdjecie zatok, albo po prostu powiedziała że chcę zdjęcie przegrody nosowej. MOżesz też umawiając się zapytać czy jesli podejrzewasz skrzywienie przegrody to powinnaś mieć ze sobą zdjęcie, a jeśli tak to jakie ono ma być. Mi o tym właśnie przy rejestracji lekrza powiedział o tym

Gość chorachorachora
dziękuję za odpowiedzi tak w ogóle :) no w US to napewno lepiej niż u nas, słyszałam, że (w pl) po operacji się zostaje w szpitalu kilka dni, do nosa pchają waty i ogólnie jest masakra :)

Gość fet4t5y5
fdsfef w moim przypadku było tak, że po operacji leżałam jeszcze dwa dni w szpitalu ( co akurat moim zdaniem jest plusem ), a opatrunek wyjęli mi już na drugi dzień po operacji. Za to wizyty miałam jeszcze średnio co tydzień przez ponad miesiąc, ale ja miałam prócz przegrody jeszcze wypalane małżowiny nosowe z powodu ich przerostu

Gość chorachorachora
w przychodni,do której idę wątpię,żeby te babki od odbierania telefonów wiedziały o co chodzi :) ale chyba pójdę najpierw normalnie na wizytę, bo obawiam się, że to jednak może być jakiś guz i wtedy bez sensu robiłabym zdjęcie

Gość fdsfef
W US jak tylko moga cie szybko wykopac ze szpitala to to robia, bo kosztuje to ogromne pieniadze. Ja rano zawiozlam meza a po poludniu bylismy juz w domu. Teraz 2 tygodnie pozniej nic juz go nie boli.

Gość fet4t5y5
ja nie miałam w nosie waty, tylko coś śliskiego, może nie jakiś silikon, ale ten opatrunek był w czymś a la folia także nie było źle przy wyciąganiu i nie było to wyciąganie kilkumetrowych "sznurówek" z nosa jak można się naczytać na necie :-D Potem też nie miałam wkładanej waty tylko małe kawałki gazika i to tylko na początku leczenia pooperacyjnego.

Gość fdsfef
Waty to chyba juz nie pchaja. Maz to mogl nawet oddychac z tymi wkladkami w nosie.

Gość chorachorachora
dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pójdę do lekarza w przyszłym tygodniu i się wszystkiego dowiem, a przede wszystkim tego co mi jest...

Gość fet4t5y5
ja oddychać nie mogłam, ale na szczęście miałam opatrunek tylko w jednej dziurce. PO operacji jednak dostałam dziwnego kataru, który miałam niemalże przez miesiąc co mi przeszkadzało oddychać nosem i już się bałam, że opaeracja się na nic zdała, bo dziurka nadal niedrożna. na szczęście wszystko przeszło i teraz super oddycham obiema dziurkami :-) Piszę o tym, bo to ponoć dość częste ten katar, a mało o tym ludzie piszą i ja np. się tym niepokoiłam. Nie ma jednak co bo to przejściowe i to taka naturalna reakcja organizmu

Gość fet4t5y5
dobranoc i powodzenia :-) przegrodę warto prostować !

Gość fdsfef
Dobranoc i powodzenia zycze, na pewno ci ta operacja pomoze w oddychaniu.

Operacja przegrody nosowej jest teraz mało inwazyjnym zabiegiem i już nie chodzi się z wielkim opatrunkiem na pół twarzy . W ramach opatrunku mogą być wykorzystane rozpuszczalne opatrunki, które same znikną po kilku dniach. Tutaj więcej na temat septoplastyki (bo tak nazywa się zabieg korekcji przegrody): http://www.medicusdcl.pl/zabiegi-operacyjne/korekcja-przegrody-nosa-septoplastyka Odnośnie refundacji - jest na liście aczkolwiek kolejki są koszmarne. Jeśli nie ma się innej opcji to się poczeka, ale nie działa to tak, że idę, zapisuję się na zabieg i od razu jest;/