Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuuuuuuurcze noo

Czy w aptece przyjmą taką receptę ? help!

Polecane posty

Gość kuuuuuuurcze noo

No bo tak, lekarz najpierw uzupełnił receptę drukowanym pismem, a później gdy mu się coś przypomniało to dopisał drugi lek długopisem :O wiem że teraz zaostrzyli przepisy co do recept, jak myślicie przyjmą mi to w aptece ? albo inaczej : czy na recepcie może być jednocześnie pismo drukowane i pisane (nie licząc oczywiście podpisu lekarza) ?

Gość potrafka
może być problem, próbuj

Gość aptekaraaaa
A jakie leki masz tam wypisane i z jaką odpłatnością?

Gość aptekaraaaa
Lekarz może zrobić dopisek drugiego leku ręcznie, ale pod tym wpisem ma postawić dodatkową pieczątkę swoją imienną i podpisać się. Inaczej to można nie przyjąć recepty albo zrealizować ją na 100%

Gość aptekaraaaa
Przepisy zaostrzyli owszem, ale na 100% to generalnie żaden farmaceuta nie wnika jeśli coś jest źle wypisane. No chyba że chodzi o psychotropy ale to inna bajka. Ty psychotropów na pewno nie masz, skoro masz dwa leki na jednej recepcie

Gość kuuuuuuurcze noo
odpłatność - 100% krople do oczu + lek uspokajający na serce

Gość czytam bo lubię
musi dostawić parafkę oraz pieczątke. Ospbiście uważam, że sama dopisałaś ten lek. Lekarz dostawiłby pieczątkę, mają już to w zwyczaju.

Gość aptekaraaaa
Podaj nazwy tych leków bo tak to za ogólnie piszesz

Gość kuuuuuuurcze noo
lumigan(czy jakoś tak) i propranolol

Gość aptekaraaaa
Bardzo często jest tak, że farmaceuta kojarzy pismo lekarza, jeśli często dostaje recepty właśnie od tego lekarza. W sumie chodzenie z receptami do poprawy to norma, więc ja jeśli bym miała pewność że pacjent sam nie dopisał, to bym wzięła receptę i przy okazji poszła po tą brakującą pieczątke.

Gość aptekaraaaa
No z tym Propranololem to troszkę zamieszał skoro tak...Ja bym telefonicznie skontaktowała się z lekarzem i sprawdziła wpis w karcie pacjenta. Jeśli bym uzyskała potwierdzenie to bym lek wydała i poszła z poprawą recety. Ale możesz mieć problem, bo Propranolol kosztuje grosze i z taką receptą nie chce się nikomu łazić...

Gość aptekaraaaa
No to w sumie jest dobra wola farmaceuty. Jeśli odmówi realizacji to ma pełne prawo tak zrobić, bo recepta jest ewidentnie niekompletna

Gość aptekaraaaa
A jeszcze jedno...jeśli to Ty wpisałaś sama ten Propranolol a farmaceuta zadzwoni do lekarza i go spyta czy on taki lek ma w karcie chorego że go nie wypisał, to wyjdzie na jaw że sfałszowałaś dokument....

Gość acadalfoooooooooooo
Ja ostatnio miałam błąd w nazwie, jedną literówkę i musiałam lecieć i poprawiać. Niestety... Zamiast "ks" to lekarz wpisał "x".

Gość aptekaraaaa
Owszem, jeśli lek był refundowany to trzeba receptę poprawić. Na 100% czyli z pełną odpłatnością nikt by Cię nie ganiał :0 No chyba że jakiś straszny służbista.

Gość kuuuuuuurcze noo
no i zastanawia mnie też wydrukowanie odpłatności przy leku zamiast w przeznaczonej do tego ''kratce'' - no chyba że teraz się coś zmieniło(?) ale pamiętam że zawsze było inaczej, jakiś nieogarnięty ten lekarz...

Gość aptekaraaaa
Odpłatność może być wpisana przy nazwie leku, tu nie ma problemu

Gość asdsdcvvdfffffffffffffffffffff
Idź do apteki i po sprawie a nie tu gdybasz. Pewnie sama dopisałaś i się boisz iść, bo jakby bylo inaczej to już dawno byś wykupiła. Który lekarz wpisuje krople do oczu a dopisuje długopisem lek na serce. Na odwrót to bym jeszcze uwierzyła.

Gość kuuuuuuurcze noo
do tych wcześniejszych komentatorów - śmieszni jesteście i chyba rzadko chodzicie po recepty w przeciwieństwie do mnie jeśli nie wiecie że lekarze często wypisują recepty ''na odwal'', mi już dwa razy w tym roku nie chcieli wydać lekarstwa i musiałam śmigać drugi raz po tą samą receptę z winy lekarza (albo wyjątkowo się aptekarki czepiają)

Gość nauczyć to nie zawód
No własnie. Teraz leki specjalistyczne wypisuja specjalisci. Co to za lekarz kardiookulista?

Gość raczej aptekarki
to oni robia zamieszanie od pocztaku roku

Gość ruda od wczoraj
no to czemu teraz nie pojdziesz po druga recepte? a tak w ogole mi kiedys nr pesel nie wpisala lekarka w recepcie i musialam isc ja poprawic

Gość znam to znam
Mi ostatnio pokreśloną receptę przyjęli. Ale i przy skreśleniu i przy leku lekarka podbiła pieczątki.

Gość kuuuuuuurcze noo
tiaa już lecę na drugi koniec miasta po poprawę recepty :O mi tam czasem lekarze wypisują leki ''z nie swojej specjalności'' jak poproszę, chyba naprawdę nigdy na konowałów nie trafiliście, znam jednego który lek ''rouccutane'' wypisał odrazu każdemu kto chciał i to bez żadnych badań, a nawet nie widząc tej osoby, tylko ''dla córki'', ''dla syna'' :|

Gość ruda od wczoraj
to idz do apteki zobacz czy ci wydadza jak nie to i tak bedzie musiala isc poprawic

Gość ale laska ściemniasz
chcesz kupić preparat na porost rzęs, który sama dopisałaś

Gość ale laska ściemniasz
bo jakoś nei wierzę że cierpisz na jaskrę sama się wkopałaś że masz zwyczaj kupować preparaty i pewnie nimi handlujesz w necie