Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Blania

problem z umowa w szkole wyższej

Polecane posty

Witam, mam problem bo rok temu nie zdalam programowania na uczelni wiec siłą rzeczy powinnam nie przejsc do nastempnego semstru nauki. rok czasu nie bylam na uczelni myslam ze juz dawno skresli mnie zlisty bo te programowanie zostalo nie zaliczone, dzwonilam rok temu do dzikanatu i pani mi powiedzila ze przysla mi piso . Ale nic do tej pory nie dostalam. az do dzisiaj gdzie przyszlo mi zawidomienie ze musze zplacic za semestr nauki, nie wiem jak to mozliwe bo przeciez nie moglam dalej chdzic skoro nie przeszlam sesji egzaminacyjnej i nie poprawilam programowania... na umowie nie mam nic o tym ze w przypadku rezygnacji czyt nie zdania musze zplacic czesne za kolejny semstr, jest tylko infiormacja ze w przypadku rezygnacji mam skaldac pisemne zawiadomienie... Ale ja nie zrezygnowlam tylko nie pzreszlam sesji egzaminacyjnej... Ktoś sie może wie jak takie sprawy sa rozwiazywane??

poczekaj 3 lata i bedzie przedawnienie :classic_cool:🖐️ moga cie cmoknąc w poslady :P

to dlaczego mnie strasza , ja =dzisiaj omal zawalu nie dostalam jak zobaczylam ta kwote...

bo chcą bys płaciła :classic_cool: z tego sie utrzymują :P odpusc :P

i nie pisać do nich? Ja nie doebralam dokumentow bo czekalam na pisom o tym ze z powodu nie zaliczenia przedmiotu skreslaja mnie z listy tak mi przynajmniej powiedzila pani w dzikanacie że powinnam takie pismo dostać

oni mi przyslali pisom ze mam 14 dni na splate zaleglości albo sprawa trafi do windykacji

Gość junn
a regulamin uczelni czytałaś? jeśli w umowie nic nie pisze na ten temat to może w regulaminie będzie coś więcej.

Napisałabym o zwrot dokumentów :P

Gość rgtertertert
nie zostałas skreslona z listy studentów i nie zrezygnowałas więc jesteś obowiązana do uiszczania opłaty. Dlatego ja rezygnując ze studiów poprosiłam o wydanie pisma iż tego i tego dnia zdostałam skreslona z listy studentów. Albo zapłacisz, albo będą naliczać Ci odsetki, skierują sprawę do sadu i będziesz ponosić jeszcze koszty sądowe. Nic nie poradzisz. Podpisałaś umowę z której się nie wywiązałaś i tyle.

Dobrze poczekam nie mam i tak z czego tego zpalcic a oni nie maja jak tego ze mnie scignać:P tylko ze mi zmartwien przybtywa ;/

Gość rgtertertert
v34, a na jakiej podstawie mają jej wydać dokumenty skoro płatności są nieuregulowane?

no ale jak sie nie wywiazlam?? Przecież jesli nie przejde sesji to nie moge pzrejsc na kolejny semstr..

Gość rgtertertert
Blania, po wyroku sądowym komornik wejdzie Ci po prostu na konto, albo będzie to egzekwował w inny sposób. Zależy jak bardzo uczelnia jest zawzieta w odzyskiwaniu tego typu długów.

No ale oni chca zebym im zaplacila z semstr na który nie moglam przejść bez zaliczenia sesji

bo świadectwo jest jej własnoscią i nie podlega zatrzymaniu. Do ozdyskiwania długów są inne drogi np sądowa. Nie podjdą do sądu bo za długo sie czeka i nie mają podstaw bo skoro nie uczeszczała to nie płaciła . Nie płaci za utrzymywanie uczelni ale za naukę :classic_cool:

Gość rgtertertert
Nie wiem co jest napisane w umowie, ale wychodzi na to, że przeszłaś sesję (może jakoś warunkowo? to tylko jeden przedmiot) i dlatego też widniałaś na liście studentów. Powinnaś sie tam wybrać i spytac na jakiej podstawie było naliczane obciążenie.

ja z tamtego roku wszytko mam oplacone ale teraz przyszlo mi zawiadomienie ze mam zaplacic za semstr nauki bo jesten semstr kosztowal 2650 zl i jeszcze oplaty za legitymacje i takie tam i uzbieralo sie wiecej ale pzreciez zkoro nie zaliczylam sesji w tamtym roku to nie moglam przjsc na kolejny smestr nauki i tego nie rozumiem

Gość rgtertertert
v34 brednie opowiadasz. W umowie zapewne jest zapisane że dokumenty zostaną zwrócone tylko w sytuacji, kiedy płatności są uregulowane. To jest ich zabezpieczenie. Jej własność, nie podlega zatrzymaniu :D :D :D :D wesołe :)

Gość rgtertertert
Więc Ci tłumacze, że pewnie przeszłas warunkowo. U mnie z niezaliczonym jednym przedmiotem można było kontynuować naukę i zaliczać go jeszcze raz. Nie złożyłaś pisemnej rezygnacji i nie masz potwierdzenia skreślenia z listy, co oznacza ze umowa nadal obowiązywała, mimo iż ty nie chodziłaś na zajęcia. Przeczytaj dokładnie swoją umowę ze szkołą.

Gość ixyyyyyyyyyyy
przepuscili cie warunkowo trzeba bylo sie dowiedziec w sekretariacie po tym jak nie zdalas i zlozyc pismo o rezygnacje a nie teraz sie obudzilas

ja na umowie mam tylko że w przypadku rezygnacji ze studiow mam ich powidomić pisemnie.... , nie ma nic co do kwestji nie zaliczenia pzredmiotów, ale jak dzownilam rok temu wlasnie żeby zapytac to mi pani powiedzila że powinni mnie powiadomić o skresleniu mnie zlisty jesli nie zlicze i nie porawie pzredmiotu zgodnie zregulaminem szkoly kilka razy czytalam umowe i tam niema nic o kwestji niezaliczenia pzredmiotu..., dlatego rok temu dzownilam do dzikanatu jestem z innego mista i tu pracowalam nie milam zabardzo jak sie wtedy tam pofatygować osobiści czekalam na jakies powiadomienie od nich w tej sprawie i dzisiaj dostalam papiero o splaceniu czesnego

rgtertertert--- wiec umowa jest bezprawna :P zaden sad nie przyzna uczelni racji :P świadectwo nie podlega zatrzymaniu :classic_cool: nie mozna go brac w zastaw to tak jakbys dała dowód tożsamosci pod zastaw :P

ale jak mnie mogli przepuscic warunkowo skoro nie powiadomili mnie o tym , rok temu mnie powiedomili ze skoro nie zalicze sesji to nie przejde na nastempny semstr ale nie powiedomili mnie ze pzreszlam warunkowo??

Gość junn
i nie wydało ci się dziwne że przez rok czasu cię nie powiadomili o skreśleniu? czemu się wcześniej nie dowiadywałaś co dalej? a co regulamin mówi o niezaliczeniu przedmiotu?

jak bym wiedzila ze pzreszlam wrunkowo to odbyla bym praktyki i dalej uczenszczla na uczelnie znalzla bym parce w e wrocku bo tam o nia latwiej i siedzila tam studiujac

To jest ich zabezpieczenie. :D:D wiec niech sobie wezmą zabezpieczenie :D zawsze moge postarac sie o odpis:classic_cool: choc jestm 100% pewna ze wygrałabym z taką uczelnią kazda sprawe sądową. Pozszukaj tego na portalu Wieszjak.pl :P

no wlasnie sie dowidywalam rok temu i mi pwoeidizli ze w pzrypadku nie zaliczenia nie poprawinia pzredmiotu i nie odbycia praktyki jak i nie zplacenia zcesnego jestem skreslana z listy studentow

i na taki papier czekalam , a ty mi mowisz ze mnie warunkowo pzrepuscili... o tym tez powinni mnie poinformowac tak mi sie przynajmniej wydaje ... noi w jakiej szkole jest warunkowe pzrepuszczenie po niezaliczeniu pzredmiotu egzaminacyjnego?? bo to nie bylo zaliczenie tylko egzamin?

Gość ixyyyyyyyyyyy
oni nie powiadomili cie o warunkowym zaliczeniu a ty nie powiadomilas ich o rezygnacji

Gość ixyyyyyyyyyyy
nie ma znaczenia czy zaliczenie czy egzamin na uw mozna miec warunki z egzaminow