Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość idzałrwone

zjadłam princesse i umieram... :/

Polecane posty

Gość georla
1 princese i ci niedobrzE? jezu ja potrafie ze 5 takich wafelkow zjesc i jeszcze bym zjadla

Gość Fajny temacik ............
ja kupuje w takich ziołowych sklepach, ale w aptece tez powinni miec. Zgadza sie, to jest rozgrzewajace. KORZEŃ LUKRECJI

Mnie muli jak zjem coś tłustego, ale po slodkościach to rzadkość.A tak w ogóle czekolada poprawia humor.To dlaczego by jej unikać?

Gość idzałrwone
ah... no tak... KORZEŃ :P dzięki :-) nie chciałam Wam narobić ochoty na słodkie :P

Piłyście piołun? To dobrze działa na żołądek. Z tym że ja to ledwo przełknąć mogę. Okropne. Może macie jakieś sposoby.

Gość Moreneta
Piołun jest gorzki i ma dobroczynne działanie na żołądek...Piłyście kiedyś nalewkę z orzecha włoskiego? Też jest gorzka i też doskonale działa, jeden kieliszek i wszystko uregulowane, przechodzą mdłosci i biegunka. Nie wiem dokładnie dlaczego tak jest, nie chce mi się szukać, ale jest takie porzekadło: "Pij gorzkie zioła, będziesz mial słodkie życie". Polecam MIĘTĘ. Ogólnie jak się zje coś słodkiego to w żołądku powstaje OGIEŃ (medycyna chińska) i należy zjeść coś, co ma działanie gaszące, chłodzące, np. mięta, gorzkie zioła. Mięta rzeczywiście tak działa: zawsze jak się przejem to mi pomaga :)

Morenta!!!!!!! ja troche sie znam na medycynie chińskiej i akurat słodycze nie powodują OGNIA w organizmie bo to nie jest naturalna słodycz. Słodycze należą do gatunku wychładzajacych organizm, dlatego własnie kiedy sie ich zje za duzo pomaga tzw. KILERKA (herbata ktora podałam wczesniej) bo ona jest rozgrzewajaca i pomaga na przejedzenie słodyczami.

Gość Moreneta
Ooooo widzę, że muszę zweryfikować moja wiedzę xD Powiem Ci, skąd takie wnioski wyciągnęłam..Czytałam kiedyś taką książkę, niestety nie pamiętam autora, ale to byla taka biblia zdrowego odżywiania, leczenie naturą, terapia antyrak, ogólnie wszystko razem, wielka książka...I tam akurat były opisane takie dolegliwości określone jako "ogień w organizmie": biegunka, łaknienie na wodę, gorąco, potliwość, napady gorąca, przyspieszone tętno,itp...I ja to u siebie bardzo często obserwuję po zjedzeniu słodyczy. Stąd mój wniosek ;) Ale dzięki, że mnie poprawiłaś...

Gość Moreneta
Znasz może jakies wiarygodne strony/forum, na których jest na temat medycyny chińskiej, bo chciałabym się poduczyć trochę...?

Morenta - wczoraj juz mnie nie było... Jesli chodzi o medycyne chińska, to ja mam wiele informacji z ksiązek ktore sa o odżywianiu wg 5 przemian które sa własnie oparte na jin i jang (medycyna chińska). Chodzi o równowage w organizmie itp. Zreszta jak chcesz wiecej wiedziec to polecam ksiazki: Anna Ciesielska: Filozofia Zdrowia oraz Filozofia Zycia. Jest jeszcze wiele innych ksiązek na ten temat innych autorek, ale ja zaczynałam od Ciesielskiej.