Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dalera

Szczepionki- strach się bac?

Polecane posty

Gość Dalera

Dziewczyny, tylko się nie denerwujcie,że zakładam kolejny temat o szczepionkach. Chciałabym,żeby to nie była kolejna kłótnia tych którzy szczepią i nie szczepią, tylko rzetelne informacje. Wpisujcie, czy Wasze dzieci miały jakieś NOP-y, wpisujcie wiek dziecka, jaka to była reakcja, jak sobie poradziłyście itp. Tylko prosze piszcie z własnego doświadczenia, o swoich dzieciach, a nie historie typu- moja koleżanka mówiła itp...

Gość Dalera
I proszę nie wklejajcie linkow o "amerykanskich badaniach" itp.

Gość To ja napiszę jako pierwsza
Mam dwoje dzieci - synka 4,5 roku i córeczkę 7-miesięczną. Starszt był szczepiony Infanrix 5 w 1, prevenarem (po ukończeniu roku), naisvac (też po roku), Valirlix (przeciw ospie) mając 3,5 roku. Córeczka jak na razie szczepiona Infanrix hexa (3 dawki) i prevenarem (3 dawki). Nigdy nie było żadnych objawów niepożądanych. Bywało czasem rozdrażnienie, ale to chyba bardziej po mniej udanym wkłuciu. Nie było żadnych stanów podgorączkowych, ani innych powkłań. Z tym, że nigdy nie szczepię dzieci hurtowo, zawsze jest to jedno wkłucie. Wiadomo w szczepionkach skojarzonych jest pewien hurt, ale nigdy do tego nie był dodawany prevenar, ani inna szczepionka. Poza tym sama decyduję, czy dziecko jest zupełnie zdrowe. Jeśli wygląda cokolwiek niewyraźnie, to odwołuję wizytę i nawet nie idę.

córa ma 5,5 roku syn ma 1,5 i nigdy żadno nie miało żadnych powikłań :)

Gość Dalera
Moja corka zaczela siodmy miesiac, szczepie infanrixem. narazie nic sie nie dzialo. jedynie po ostatnim szczepieniu w miejscu wklucia bylo zaczerwienienie o srednicy ok.1cm

Gość maałłggoossiiaa
syn 2,5 szczepię standardowo, tym co jest za darmo, czasem były 3 wkłucia za jednym razem, nawet bardzo nie płakał zero działań niepożądanych, stan podgorączkowy i lekka sennosć, to normalne

Moj maly mial wczoraj szczepienie MMa-albo mmr?jakis taki skrot.W ramie i oba uda.Goraczki nie mial,jednak jest taki marudny.tylko na prawym udzie pojawilo sie wypukle,cieple zaczerwienienie,ma ok 3cm sredniy-czy to jest normalna reakcja czy to cos zlego?Pielegniarka poinformowala mnie tylko o skoku goraczki i poradzila podac paracetamol dla dzieci.Zastanawialam sie ze jesli ta bula z nogi nie zejdzie mu do niedzieli to pojde z nim do lekarza w poniedzialek ale chcialam sie wczesniej doradzic was czy t normalne i nie wymaga wizyty?

Sprawdzilam szczepionka nazywa sie mmr,jest przeciwko odrze,swince i rozyczce.

Gość mójjjjjjjjjj
czasami gorączkował trochę. Szczepiłam skojarzonymi. Dodatkowo na rota, pneumo i meingokoki. Zawsze pilnowałam, zeby był zupełnie zdrowy, jak miał lekki katareek, czy widziałam, ze osłabiony to przekładałam, po chorobie tez nie czekałam miesiąc po i niektóre się trochę przedłużyły ale ogólnie wszystko ok, teraz synek ma 3,5 roku

Gość Dalera
raczej normalne, moja tez ma taka "bule" tylko mniejsza. Byleby sie nie powiekszala.

mój szczepionymi tymi co w przychodni niepozadanych efektow nie bylo,chociaz syn ma zaburzenia ale mial robione mnostwo badan i wykluczono zatrucie rtęcią ;)

Szczepiłam tymi refundowanymi. 6 tygodniowe dziecko ma 1 szczepienie po szpitalu i wtedy dostała uczulenie na nodze - ból, opuchnięcie, gorączka. Lekarka kazala posmarować altacetem, podać 1ml clemastinu i syrop przeciwbólowy - pomogło. Potem już od razu w ośrodku jej okręcały nóżkę aby zapobiec i więcej sie nie zdarzyło nic podobnego. Teraz mam zamiar szczepić tymi skojarzonymi. I robie dokładnie jak jedna tu z Pań: " Poza tym sama decyduję, czy dziecko jest zupełnie zdrowe. Jeśli wygląda cokolwiek niewyraźnie, to odwołuję wizytę i nawet nie idę."

Gość Dalera
Zapraszam do wypowiedzi. Jakie macie doświadczenia?

Moja córka ( 8,5 msc) była szczepiona infarix hexą 6 w 1 , prevenarem 13 i rotarixem - zero objawów nieporządanych, rzadnej gorączki, senności, niepokoju... Po prevenarze (chyba) miała raz ( szczepiona była 3 razy) małą czerwoną plamke (ok 1 cm) ale sądzę, że to bardziej kwestia wkłócia niż szczepionki. Generalnie zdrowa ;) ostatnie szczepienie miala jak miala 18 tyg także kawal czasu temu ;). A ile się wczesniej naczytalam na forum jak to dziecko znajomej, znajomej znajomej po szczepieniu zachorowalo ;) nie mówie że się nie zdarza, ale w necie jakas lawina kłamstw w tym temacie :o

Gość Ninaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
moja córka dostała Infanrix IPV+HIB, oraz pneumo i meningokoki , na MMR sie nie zgodziłam a córka ma 5,5 roku, zero powikłań