Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wlazłam tu

KINDERGELD

Polecane posty

Gość wlazłam tu

HEJ. Mam takie pytanie - mąż pobjera kindergled w niwmczech. Czy ja w takim razie dobrze zrobiłam korzystając z ulgi na dzieci w polskim podatku? Straszą mnie, że jedno wyklucza drugie. Czy to prawda?

Gość Philo Zofia AA
nic mi o tym nie wiadomo, raczej nie prawda

Gość kostenlos _
kiedyś dzieci musiały być zameldowane żeby otrzymały Kindergeld jeśli są a ty w Polsce pobierasz też świadczenia na nie to sama sobie odpowiedz

nie wiem u mnie w rodzinie nikt sie w oszustow nie bawi

Gość wlazłam tu
no hej nie chciałam oszukać - po prostu nie wiem. Pytałam u nas w Krajowej Informacji Podatkowej i powiedzieli, że jeżeli chodzi o polskę to zrobiłam dobrze, Nie wiem tylko czy niemcy mają prawo się doczepić

Gość germanistka86
Jeśli mąż rozliczając się w Niemczech wpisuje dzieci i Ciebie to ulga Ci się w Polsce nie należy i za jakiś czas odpowiedni urzędnik się do Ciebie zgłosi. Wszystko będzie oczywiście do zwrotu.

Proste pytania - gdzie dzieci mieszkaja i w jakim sa wieku. Jesli nie mieszkaja w Niemczech to podbieranie Kindergeld jest niezgodne z prawem i jest naciaganiem, jesli sie wyda to z kary sie nie wyplacicie.

Gość wlazłam tu
oj należy się - to wiem. Alke na jakiej podstawie prawnej niemieckiej nie mogę skorzystać z ulgi na dzieci w polsce?

Gość germanistka86
Mycha dzieci nie muszą mieszkać w De. Mój tata pracował tam 15 lat i ja dostawałam Kindergeld legalnie. Zresztą pracowałam w kancelarii podatkowej i rodzinnym z Niemiec się zajmowałam. Tu chodzi o to, że ojciec musi tam być zameldowany i udowodnić, że łoży na dzieci.

Gość germanistka86
Oczywiście w tym momencie nie można pobierać rodzinnego w Polsce, bo to by było nielegalne.

ja jak chodzilam do szkoly to co polrocze musialam przynosic rodzicom zaswiadczenie z niej, ze uczeszczam inaczej pieniadze zostalyby wstrzymane. Wiec jak to wyglada z dziecmi z Polski?

Gość wlazłam tu
hej germanistko. ja oczywiście nie pobieram rodzinnego w Pl. Dostałam takie zaświadczenie z MOPS-u, bo to było wymagane przy składaniu dokumentów o rodzinne w DE. Nikt jednak nie zastrzegł,że nie mogę korzystać z odliczenia w poda tku na dzieci. To jest przecież ulga podatkowa - a nie świadczenie. Mam wątpliwości, jedynie z tego powodu że kundergeld wypłaca urząd podatkowy, a u nas rodzinne MOPS A ty nie odliczałaś ulgi na dzieci?

Gość germanistka86
Mycha zgadza się musiałaś, bo Kindergeld przysługuje dopóki się uczysz (łącznie do bodajże 25 roku życia, ale nie jestem pewna). Jeśli przerywasz naukę np, w wieku 21 lat to koniec, Twój ojciec nie udowodni, że na Ciebie łoży.

Gość germanistka86
Ja prowadziłam rodzinne z Niemiec i podatki holenderskie, więc z niemieckimi nie miałam wiele wspólnego. Wiem, jak je rozliczać, ale nie powiem Ci, czy jeśli już raz wliczasz dzieci do ulgi w rozliczeniu niemieckim to czy może ona jeszcze wystąpić w polskim. Rozliczenie niemieckie jest męża, a polskie Twoje tak?

Gość wlazłam tu
no i co? a jak wy robicie?

Gość kostenlos _
my uczciwie:D

Gość wlazłam tu
tak - mije jest polskie. Powiem ci, ze dzwoniłam do Krajowej inf.Podatkowej w PL i powiedzieli mi że zrobiłam dobrze, Nie wim jak to jest z niemieckiej strony

Gość fdgdfgfds
a co to jest to kindergeld? co miesiąc się to dostaje? czy raz na rok? ile itd?

Gość germanistka86
Wydaje mi się, że dzieci dwa razy nie można odliczyć, to by było nielogiczne. Zapytam koleżankę i jutro napiszę. Dobranoc

Gość wlazłam tu
dzięki

jestem z.munchen i znam takie.przypadki lecisz na dwa fronty a niemiecki Finanzamt nie.odpuszcza.uwierz mi :-)

Gość wlazłam tu
podnoszę - tzn, czy zrzec się tyej ulgi?

Gość cdsadas
mycha jaka ty glupia jestes :D ja studiowałam w polsce i wysyłałam papiery że studiuje do niemiec do mamy :D to się chyba domyslili, że w polsce mieszkam, co mądralo?? :D

Gość cdsadas
"Jesli nie mieszkaja w Niemczech to podbieranie Kindergeld jest niezgodne z prawem i jest naciaganiem, jesli sie wyda to z kary sie nie wyplacicie" Gówno prawda, ale mychol zawsze wie lepiej :o Idź się gówniaro mądrować gdzie indziej!

Gość cdsadas
fdgdfgfds a co to jest to kindergeld? co miesiąc się to dostaje? czy raz na rok? ile itd? Co miesiąc, na jedno dziecko ok 180 euro, ale któreś z rodziców musi pracować legalnie w niemczech, a po drugie nie można wtedy brać rodzinnego z polski ( ale chyba wiadomo co się bardziej opłaca :D )

Gość wlazłam tu
nie może brać rodzinnego - piszecie. Czyli 30 zł mieszięcznie z MOPS-u. Tego oczywiście nie biorę Ale odliczenie na dzieci od podatku w Polsce to nie njest rodzinne, tylko ulga w podatku. Czy odliczenie tej ulgi w polskim podatku wyklucza mozliwośc pobierania kindergeld?

Gość cdsadas
Czy odliczenie tej ulgi w polskim podatku wyklucza mozliwośc pobierania kindergeld? W tym ci niestety nie pomogę, bo nikt u mnie nie korzystał z ulgi podatkowej na dzieci.

Gość wlazłam tu
no i pondoszę z samego rana. Ludzie piszcie! wasza połwka pracuje w niemczech, wy tu . Połówka bierze kindergeld, A wy co? korzystacie z ulgi w podatku na dizeci w PL-u czy nie? powiedzce - proszę!

Gość wlazłam tu
tylko tyle?