Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Serafina_90

Czy słyszałyście o tym kobiety??? Na mnie zrobiło to wrażenie. Co sądzicie?

Polecane posty

Gość Serafina_90

Znalazłam na jednym forum taki artykuł: "Powszechne stosowanie nacięcia krocza wprowadzono do praktyki położniczej w latach 20. XX wieku. Jest to najczęściej stosowany zabieg chirurgiczny, pomimo tego, że od wielu lat znane są dowody na jego szkodliwość. Polska jest teraz już jednym z niewielu krajów europejskich, w których rutynowe nacięcie krocza stanowi niekwestionowany element prowadzenia porodu. Co druga rodząca ma nacinane krocze, w tym prawie każda kobieta rodząca po raz pierwszy. Ponad połowa kobiet nie jest pytana o zgodę na ten zabieg. Tymczasem w Wielkiej Brytanii i Danii odsetek nacięć wynosi 12 %, w USA ok. 33%, w Szwecji 9,7 %, w Nowej Zelandii 11%. Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia rekomendują ograniczenie stosowania tego zabiegu, ponieważ udowodniono ponad wszelką wątpliwość szkodliwość jego rutynowego stosowania". "Istnieje wiele obiegowych opinii o profilaktycznej funkcji nacięcia krocza - że chroni pochwę przed pęknięciami i nadmiernym rozciągnięciem, że zapobiega wypadaniu narządów rodnych i urazom główki dziecka. Badania naukowe jednak nie potwierdzają słuszności tych twierdzeń: * Nacięcie krocza nie zapobiega dalszym, poważnym uszkodzeniom. Aby rozerwać mocno napiętą tkaninę, wystarczy naciąć jej brzeg. Podobnie jest z tkankami krocza - ich nacięcie sprzyja dalszym pęknięciom i poważnym obrażeniom, sięgającym odbytu. * Nacięcie krocza nie zapobiega obniżeniu napięcia mięśni dna miednicy, wypadaniu narządów oraz wysiłkowemu nietrzymaniu moczu. Główne czynniki ich powstawania to predyspozycje genetyczne, ciąża, poród oraz nacięcie krocza. * Nacięcie krocza nie zapobiega urazom główki dziecka. W szpitalach, w których znacznie spadł odsetek nacięć krocza, nie stwierdzono wzrostu przypadków niedotlenienia lub uszkodzenia mózgu u noworodków. Krocze zbudowane jest z tkanek miękkich, więc napieranie główki dziecka nie powoduje jej urazów. * Nacięcie krocza nie jest łatwiejsze do opatrzenia i nie goi się łatwiej niż pęknięcie. Nacięcie odpowiada pęknięciu II stopnia i obejmuje również mięśnie krocza i pochwy, jest więc uszkodzeniem głębszym niż fizjologiczne pęknięcie. * Nacięcie krocza nie zapobiega rozluźnieniu pochwy po porodzie i pogorszeniu się jakości współżycia seksualnego. Dzieje się tak, ponieważ nacięcie osłabia mięśnie i utrudnia ich powrót do stanu przed porodem".

Gość Serafina_90
Myślicie, że u nas też sporo nacięć jest zbędnych? Czy możemy coś z tym zrobić?

Gość aśkaaa
ja rodziłam w UK i fakt sama pękłam

Gość brzuchattta
Ja chyba wolę żeby mnie nacięli, znajoma odmówiła nacięcia i pękła w kilku miejscach... dochodziła do siebie dłużej i bolesniej.

Gość olga.w
Mnie tez nacieli polozna .powiedziala ze natnie mnie podczas skurczu nic nie poczulam nawet.

ja też byłam nacięta, ale syn był bardzo duży i chyba bym mocniej popękała. aczkolwiek chciałam tego unikać i gdyby nie gabaryty małego, dalibyśmy radę. dobra położna tak poprowadzi akcję, żeby obyło się bez cięcia.

Gość ja mialam skuteczny
Masaz kroza w Uk,zero naciecia,dziecko spore ponad 3,5 kg jestem zadowolona ze obylo sie bez..

Gość eedsfgjyt
Ja rodzilam w uk i przed porodem powiedzieli że r obią naciecie ,dziecko 3500g to raczej normalne duże to ponad 4000g Moje wazylo 3880g i też mówili że duze W polsce rodzilam 4500g tez miałam cięcie

Gość tytgyghghg23
to podobno z lenistwa wśród położników- szybciej jest po prostu z nacięciem, a tak naprawdę w wielu przypadkach jest to zupełnie zbędne

Gość mamapooodluszka
no tak, w UK to w ogole jest takie wszystko super i hiper i mega.

Gość algezetyyte
wiecie co, rodzilam kilka lat temu i na pewno z nacieciem...., owszem po porodzie troche bolalo, zagladala mi tam polozna, pielegniarka po kilku tygodniach lekarz, zaluje ze sobie nie zobaczylam w lusterku bo nie wiem dzie dokladnie bylam przecieta, czy az do odbytu???? wiekszych wspomnien nie mam... po 5 tyg zaczela wspolzycie, 2 pierwsze razy troche bolalo i tyle

Ja się cholernie boję tego nacięcia :( a jak myślicie czy gimnastyka do stopnia szpagatu ma szanse zminimalizować fakt pęknięcia ???

Gość Serafina_90
Ja polecam ćwiczenia mięśni Kegla. Myślę, że warto nawiązać dobry kontakt z położną i przed porodem porozmawiać z nią o tym, że wolałybyście uniknąć nacięcia.

ja znam tylko przypadki gdy właśnie cięcia zabrakło i doszło do pęknięcia. Dziewczyny długo nie mogły się pozbierać.