Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamila4393

jedzenie 5,5 miesiecznego dziecka

Polecane posty

Gość kamila4393

Moja mala zaczeła jesc juz zupki, je kazdą jedna nie wybredza :), sama jej gotuje. Czy dla 5,5 miesiecznego dziecka to słoiczek zupki jest wystarczajacy..?? bo mam wrazenie ze jakbym jeszcze jej dała zjesc tyle samo to by zjadła. Tylko niewiem czy nie za duzo jak dla takiego dziecka. Ile wasze dzieci jedza zupek, obiadku...??

Gość kamila4393
gratuluje

Gość b.jb
mój ma 5 miesięcy i tydzień i je 120 ml obiadku ze słoiczka.

Gość kamila4393
i najada sie ...?? czy zaraz domaga sie jedzenia. Np. nie dawno nakarmilam mała zjadła cały słoiczek a po pol godz. wypiła 110 mleka. Niewim czy mam jej dawac wiecej tej zupki..??

Gość b.jb
myślę że się najada. zazwyczaj dostaje obiad o 13.30 a mleko dopiero o 16.30 a czasami o 17 jak prześpi porę karmienia.

Gość b.jb
a nie napisałaś jak duży jest ten słoiczek.

Gość kamila4393
słoiczek ma 125 g. Te sloiczki mam po deserkach bobovity.

Gość natania
Moja coreczka ma 4,5 miesiaca. Zaczelam jej podawac sloiczki. Pol sloiczka obiadku ok. 75ml i pol sloiczka deserku tj jabluszko, kaszka ryzowa, banan z jogurtem itp. Moja coreczka sie tym najada. Zastapilam porcje mleka posilkiem stalym. Jedynie po obiadku robie krotsza przerwe bo nie zjada wszystkiego. Polowa laduje na sliniaczku. Chyba jej jeszcze smak nie odpowiada:)

Gość b.jb
ja na twoim miejscu nie dawała bym więcej tej zupki tylko mleko. ona dopiero zaczyna jeść normalne posiłki więc chyba nie można tak dużo na raz dać. później będzie mogła jeść więcej aż się naje ale teraz raczej nie. tak mi się przynajmniej wydaje.

Gość kamila4393
niewiem sama. myslałam ze jak zacznie jesc to zastapie jej mleko obiadkiem. a mala chce obiadek i mleko :).

Gość kndjkndjdn
Uważaj bo to dopiero 5,5 miesięczniak i jakby nie było jej orgaznizm potrzebuje póki co jedynie mleka więc skoro rozszerzasz dietę to rozszerzaj mądrze bez przesady bo dziecko jak mu coś posmakuje potrafi jeśc oczami a od ilości i umiaru jesteś ty jako matka. Dziecko ma apetyt i świetnie ale we wszystkim jest umiar , tak samo na żołądek 5,5 miesięcznego dziecka. Poczytaj na necie ile g lub ml powinno przpadać 5 miesięcznemu dziecku na porcję posiłku. Dziś własnie czytałam taki artykuł (dzień matki w Austrii jest 13 maja i pełno takich artykułów) jak matki cieszące się że ich dziecko "niewybrzydza" karmią a na końcu przekarmiają , rozpychają żołądek a ich dzieci jedzą bo naturalnie im smakuje i same granicy sobie nie wyznaczą.

Gość kamila4393
z checia wlasnie poczytam na ten temat bo napewno nie chce zaszkodzic małej.

Gość kamila4393
to moze inaczej spytaj jeszcze.... ile wasze 5,5 miesieczne dzieci zjadaja zupki...???

Gość gość
Tabela żywienia dla 5 miesiecznego dziecka mowi, ze zupki ma byc 180 ml czyli cała porcja zamienna za mleko.

Gość gość
Tylko,ze nie napisano jak gesta ma byc zupka z jakiej ilosci warzyw i wody. Bo sloiczki sa geste,dac do popicia 50 ml wody/herbatki i masz porcje 180. A kiedys robiono wodzianki w butli i to tez powiedzmy byla porcja 180,ale warzyw nie bylo 180 ml.