Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość odnośnie pochówku

czy ksiądz ma prawo nie zrobić odpowiedniego pochówku ochrzczonemu dziecku?

Polecane posty

Gość odnośnie pochówku

wiele lat temu w mojej rodzinie zmarło dziecko po kilkunastu godzinach życia, to była straszna tragedia, nikt się nie spodziewał, ciąża przebiegała właściwie, poród też, wszystko było ok, to z serduszkiem ... nie mogę pisać, oczywiście przed akcją ratowania dziecka dziecko ochrzcił lekarz lub pielęgniarka, ksiądz po rozmowie z ojcem dziecka obiecał mszę, właściwy pogrzeb itd. w dzień pogrzebu ten ksiądz nie przyszedł a inny, który go miał zastąpić odmówił mszy bo stwierdził, że to dziecko i zrobi tylko zwykły pochówek, nie poszedł też na cmentarz, ojciec dziecka sam wniósł sobie trumnę z dzieckiem na cmentarz, trudno mi pisać o tym :( czy ksiądz miał prawo odmówić mszy? jak to jest z takimi dziećmi, przecież zostało ochrzczone, nie przez księdza ale ochrzczone, jak ksiądz mógł zachować się tak wobec ludzi, któzy cierpieli wtedy już strasznie? jak wytrzymać w wierze po tym?

Gość odnośnie pochówku
ta świadomość nie pomogła jego rodzicom, cierpieli a on ich dobił po prostu

Gość dr.NO
ta sprawa była omawiana w temacie o Madzi z Sosnowca, kiedy to Bartek powiedział, że sam ochrzcił córkę w szpitalu , NIE - żaden ksiądz nie powinien odmówić pochówku dziecka ochrzczonego lub nieochrzczonego - dziecko jest 'czyste' , czyli nie zdąrzyło nagrzeszyć według prawa kościelnego

Gość odnośnie pochówku
no zgodnie z wiarą rodzimy się z grzechem pierworodnym i zmywamy go z siebie poprzez chrzest ale to dziecko było ochrzczone, mam potworny uraz po tym do księży