Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

patriszja7

Jakiego czasu użyć? - matura ustna, angielski

Polecane posty

Gość jak no jakkkk
I have been to London last month.

Gość ohnono
możesz użyć czasu present perfect jak to było wcześniej podane.. a jeśli podasz "iles tam czasu temu" to past simple. np. i went to london 2 weeks ago. i visited poland 20 days ago. albo przej jaki czas byłeś gdzieś i've stayed in london for 12 days.

Nie pamiętam nawet dobrze co mówiłam, po prostu wchodzisz i mówisz automatycznie, nie zastanawiasz sie nad czasami, to samo wychodzi:) ja miałam 29/30 punktów, zyczę powodzenia!

Aha, bo właśnie nie czuję się pewnie w tym całym 'have been' dlatego pytam, czy można jakoś zamiennie.. Poprawne jest to: My last holiday I spend in Gdńsk at my uncle's, I saw museums and I was on the seaside on the beach.. bla bla bla ?

gratulacje! ja jestem noga z języków dlatego nawet 9 punktów mnie zadowoli, ustny i tak nie przydatny..

Gość annikaaa1324
nie mozesz uzywac zamiennie czasu past simple i present perfect-jak ktos wyzej napisal. to dwa zupelnie rozne czasy. Cza past simple to czas typowo przeszly, a present perfect to czas cos w rodzaju terazniejszo-przeszly, bardziej ogolny w kontekscie przeszlosci. Jak opowiadasz szczegolowo to zawsze past, jak bardziej ogolnie moze byc present perfect. A zdanie "I've been to london last month" - jak nie znasz angielskiego to lepiej nie doradzaj ;) bo polaczenie czasu present perfect z slowkiem okreslajacym przeszlosc to tak jakbys powiedziala, ze 2 i 2 to 5 ;)

Gość ohnono
tylko zamiast "spend" użyć "spent" bo to w czasie przeszłym.

Gość ohnono
nie powiedziałam, żeby używać zamiennie. tylko napisałam, że można użyć czasu present perfect do mówienia o przeszłości. podałam po prostu przykład za przykładem. niekoniecznie, że mają być użyte razem. po prostu można użyć present perfect w takiej formie. tak, present perfect odnosi się do niedalekiej przeszłości, ale również i do tej odległej nie oszukujmy się. a angielski znam. jestem tłumaczem po filologii angielskiej. i po jednym z najlepszy uni. ;)

Gość annikaaa1324
skoro taki z ciebie tlumacz to ciekawe czemu nie zauwazylas, ze zdanie "i've been to london last month" jest bledem ;) czasu present perfect nie uzywa sie razem z slowkami, ktore sugeruja, ze cos zostalo zakonczone, last month, last year itd. oj chyba sie nie przykladalas na tym swoim super uniwersytecie ;)

Gość ohnono
przepraszam. nie zwróciłam uwagi żetam ktoś napisał last month. pomyślałam po prostu że było i've been to london. mój błąd, że nie doczytałam i z zamyślenia pisałam dalej. po prostu uznałam, że można present perfect nie patrząc na resztę. ;)

Gość ohnono
przykładałam przykładałam. ;) chociaż teraz wielu rzeczy co do paru przedmiotów nie pamiętam. ale nie tych praktycznych na szczęcie. ;)

Gość annikaaa1324
jakoś trudno mi sobie wyobrazić tłumacza, który nie zauważa najprostszych błędów. Ja jestem na III roku i aż mnie kłuje w oczy :)

Gość ohnono
możliwe. po prostu w tym momencie robie tysiąc rzeczy na raz. ;) kiedy pracuję to jestem skupiona na jednej sprawie. niestety nie mam dziś spokojnej soboty. ah 3 rok.. pamiętam, że wydawało mi się, że na 3 roku już będzie lżej, bo tylko zajęcia praktyczne i praca licencjacka.. a taki był zapieprz.. współuczuję. ;) ale powodzenia! :) a co do kłucia w oczy.. normalnie by kłuło. pracując w szkole językowej denerwowałam się i wkurzało mnie wszystko. ale z czasem już człowieka nic nie zdziwi, a będąc zmęczonym to i nawet większe "kwiatki" się ominie. ;) poważnie.