Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KASIAAAAADFSDFDSFSDDSDADADADAD

Nie mogę tego pojąć niech mi to ktoś wytłumaczy , bardzo PROSZĘ ??????!!!!!

Polecane posty

Dzisiaj mój brat przeczytał w internecie zadanie na to aby określić czy ktoś posiada umysł ścisły ( ja i bez tego zadania wiedziałam iż takiego nie posiadam ;) ) ale to zadanie nie daje mi spokoju dla mojego ojca i brata to zadanie to banał dla mnie i matki nie do zrozumienia :/ jako ciekawostkę dodam że słyszałam że jeśli ktoś w pamięci bez napisania równania rozwiąże to zadanie często jest ateistą a jeśli ktoś ma trudności z rozwiązaniem wieży w życie w pozagrobowe... Zadanie tak jak już wyżej napisałam to dla wielu z was będzie banał więc proszę się nie śmiać dodam że umiem go rozwiązać na zasadzie równań tzn wychodzi mi poprawny wynik ale tego nie rozumiem dla mnie zawsze poprawnym wynikiem będzie inny wynik niż wychodzi w zadaniu PROSZĘ BARDZO WYJAŚNIJCIE MI TO LOGICZNIE ??ILE WAM WYCHODZI ?? ALE W PAMIĘCI ???? NIE ROZWIĄZUJCIE NA RÓWNANIACH !!!!!!!!!!!!!!!!! TRESC ZADANIA : Komputer z myszką kosztuje 1100 zł komputer jest droższy od myszki o 1000 zł ile kosztuje myszka

hkhj

hgggggggggggggg

Gość tyle Ci się chciało
pisać żeby napisać taką głupotę :/

jaką głupotę ??? no ja tego naprawdę nie mogę pojąć !!!!

ilo to waszym zdaniem jest ? obliczając w pamięci ??

Gość fv
Myszka kosztuje 50 złotych.

Gość tyle Ci się chciało
naprawdę chce Ci się tworzyć takie bezsensowne prowokacje i tyle nad tym myśleć? gdybyś nie umiała rozwiązać takiego "zdania" to pisać tym bardziej byś nie umiała bo zapewne byłabyś w przedszkolu

Gość gfjfgjfgj
tak normalnie to to się robi tak : x + 1000 + x = 1100 2x = 1100-1000 x = 50 ale w tym wypadku nawet tego nie trzeba tak liczyć bo widać to na oko

Gość fv
Karola jakby myszka kosztowała 100 zł. a komputer tysiąc to by znaczyło że komputer jest droższy od myszki o 900 złotycjh a nie a nie 1000. To jest tak banalne, że nawet bardzo "niescisły" umysl sobie z tym poradzi.

Gość gypsyyyyy
nie wiem czy to troll założył temat i uprzedzam, że jestem okropna z matmy ale wydaje mi się, że odp to 100zł a komuś się bardzo nudzi:P

Gość gypsyyyyy
boże ja jestem naprawdę fatalna z matmy w takim wypadku :(

Gość A dlczego dwa
x??? Przecież niewiadoma jest jedna?

ludzie ale ja to umiem rozwiązać na zasadzie równań tylko nie potrafię tego pojąć !!! Widocznie moje myślenie jest bardzo intuicyjne a nie analityczne oto fragment artykułu : "Jednym z testów na powiązanie intuicji i religii był test przeprowadzony przez neurologów z Uniwersytetu Harvarda. Na potrzeby Gadżetomanii zamienię przedmioty w teście, ale sens pozostaje ten sam. A oto test, na podstawie którego dowiecie się, czy Wasza wiara jest głęboka: wyobraźcie sobie, że zauważyliście promocję: laptop + myszka za 1100 zł. Laptop jest o 1000 zł droższy od myszki. Ile kosztuje myszka? Jeśli bez zastanowienia palnęliście 100 zł, przeważa u Was myślenie intuicyjne i prawdopodobnie Wasza wiara jest głębsza niż u tych, którzy po dłuższym namyśle stwierdzili, że myszka kosztuje 50 zł. U nich przeważa myślenie analityczne. Jeśli dalej nie wiecie, skąd się wzięło 50 zł, prawdopodobnie jesteście bardzo religijni.

Gość o bożełe
nie 100, bo 1100 to cena kompletu myszka + komputer, z mojego rachunku wychodzi, że gfjfgjfgj ma rację :P

rozwiązanie to oczywiście 50 ale ja tego nie potrafię pojąć dlaczego nie 100!

Gość o bożełe
bo nie znasz ceny komputera ani myszki, znasz jedynie cenę obu tych rzeczy razem 🖐️

Gość mortens333
z tego "testu" wynika, że jestem bardzo religijna :D bo też myśle, że 100. Chociaz matma to zawsze była i jest dla mnie czarna magia :)

Gość gfjfgjfgj
ale jak możesz tego nie pojmować? przecież nie może być 100 bo wtedy ze 1100 zostanie tylko 1000 na komputer a komputer jest droższy o 1000 zł a nie o 900. Jeśli myszka kosztuje 50 zł a komputer 1050 to wtedy się zgadza. Nie pojmuję w jakim sensie możesz tego nie pojmować...

Widzisz dla niektórych ludzi to zadanie będzie nie do pojęcia bo skoro komputer i myszka kosztują 1100 zł a myszka jest tańsza od kompa o 1000 zł to powinno wyjść 100 i już ! boże jak ja nienawidzę matmy :(

Gość A dlczego dwa
To wtedy się zgadza suma, ale czy komputer wychodzi wtedy droższy o 1000, jak kosztuje 1050? A możesz wytłumaczyć, skąd dwie niewiadome??? no ni cholery nie mogę tego pojąć? Nie pomyślałam, ze kosztuje myszka 100, ale nie mogłam dojść ile ona kosztuje i nadal nie kumam do końca, dlaczego kosztuje 50? A tak lubiłam matematykę...

Gość ja piertole
pierwsza niewiadoma to komputer, druga to myszka :o

gfjfgjfgj w każdym , nie stety to co piszesz do dla mnie czarna magia i już !!

Gość A dlczego dwa
Ale jak mamy dwie różne niewiadome, to powinny być dwie różne litery, myszka -x, a komputer-y?

Gość trollo
Ja oczywiście na początku też uważałem, że myszka kosztuje 100, ale policzyłem, ułożyłem równanie i wyszło 50. Niemniej gdyby osoby tu nie pisały, że 50 to nawet do głowy by mi to nie przyszło. ;-) Teoretycznie powinienem być osobą wierzącą, a jestem agnostykiem. A więc twierdzenie neurologów z Harvarda nie ma wobec mnie zastosowania. A tu moje równanie: x + (x+1000)=1100 x= (1100-1000) /2 x=50

Gość yey34y34
To założenie jest błędne: x + 1000 + x = 1100 ponieważ z jakiej racji liczysz myszkę 2 razy? Za to to założenie jest prawdziwe: Karola jakby myszka kosztowała 100 zł. a komputer tysiąc to by znaczyło że komputer jest droższy od myszki o 900 złotycjh a nie a nie 1000