Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KASIAAAAADFSDFDSFSDDSDADADADAD

Nie mogę tego pojąć niech mi to ktoś wytłumaczy , bardzo PROSZĘ ??????!!!!!

Polecane posty

Gość kljadsgh
jestem ateistką a w pierwszym momencie pomyślałam że 100 nie mieszajcie wiary z matematyką bo to ze soba nic a nic wspólnego nie ma!!!

Gość dffdfvg
tak myszka kosztuje 50!! a komp 1050!! razem 1100. Pomyslie troszke logiczniej. Nie moze myszka kosztowac 100 zlotych bo wtedy komp wyszedlby o 900 zlotych tanszy

Gość fv
Jak tego można nie rozumieć? Albo sie zgrywacie, albo prowadzicie jakiś swój własny test;-) Cena kompletu to 1100 złotych. Jeśli za myszkę zapłacimy 100 to za komputer - 1000 złotych. Ale 1000 (cena komputera) - 100 ( cena myszki) to 900 a nie 1000. A komputer miał być droższy od myszki o 1000 złotych Jeśli myszka kosztuje 50 złotych a komputer 1050, to razem kosztują 1100 i komputer jest droższy od myszki o 1000 złotychm Czyli wtedy wszystko się zgadza.

Gość kljadsgh
ale szczerze mówiąc nadal jestem przekonana ze 100 bo z jakiego powodu mysz 2x liczyć

Gość 232423
Jestem umysłem humanistycznym i też strzeliłam że 100 :) Ale teraz widzę, że jednak 50

Gość trollo
nie potrzebujesz drugiej niewiadomej bo cena komputera to x+1000 (komputer jest droższy od myszki [naszej niewiadomej] o 1000 zł

Gość ona5465467655
JEJE! Zajarzyłam :D

Gość ona5465467655
jak ktoś po tłumaczeniu fv nie zajarzy, to już chyba nie ma dla niego ratunku:D

Gość kljadsgh
zrozumiałam ;p

Gość do yey34y34
ojej, jakie wy szkoły pokończyliście... x pojawia się dwa razy bo x to myszka a komputer jest droższy od myszki o 1000 więc komputer to x+1000... ech...

Gość fcfq121
prawidłowe równianie to NIE x + 1000 = 1100 ALE x + (1000 + x) - 1100

Gość do yey34y34
nawias jest zbędny bo tu jest tylko dodawanie i nawias nic nie zmienia

Gość fcfq121
nawias by obrazowo przedstawić o co chodzi

Gość kimono ono ooono
przecież jest napisane dokładnie, że laptop jest droższy od myszki o 1000 złotych, a nie O PONAD TYSIĄC ZŁOTYCH, więc na logikę myszka powinna kosztować 100 zł. Po drugie. Jeśli, jak się niektórym wydaje, laptop kosztuje więcej niż 1000 zło. , to myszka może kosztować 90 zł, 80 zł, 70 zł, 60 zł, 50 zł, 40 zł. 30 zł. 20 zł. Zadanie nie ma rozwiązania. Jedno z tych podchwytliwych, co to ma wyjść, co się komu podoba i tyle. Tylko, że się jakąś ideologię do tego dołącza. Nie przejmuj się autorko.

No nawias nic nie zmienia, ale łatwiej jest zobrazować tym którzy nie rozumieją że dodajemy dwie ceny do siebie, bo potem piszą, że niby dlaczego dwa razy liczymy myszkę :p

Gość fcfq121
"1000 złotych, a nie O PONAD TYSIĄC ZŁOTYCH, więc na logikę myszka powinna kosztować 100 zł. Po drugie" No nie, bo wtedy komputer byłby droższy od myszki o 900 zł, a nie o 1000 zł

Gość do yey34y34
kimono ono ooono, już sobie nie żartuj bo znów namieszasz co niektórym w głowach...

Gość fcfq121
"myszka może kosztować 90 zł, 80 zł, 70 zł, 60 zł, 50 zł, 40 zł. 30 zł. 20 zł. Zadanie nie ma rozwiązania." Ma rozwiązanie. Tylko jedno rozwiązanie. Myszka nie może kosztować np. 60 zł, bo komputer byłby wtedy od niej droższy o 980 zł, a ma być droższy o 1000 zł.

Gość fv
Kimono po prostu zrób dwa odejmowania bazujac na cenie kompletu z zadania;. 1000 - 100 1050 - 50 Po lewej jest cena komputera, po prawej - cena myszki. W którym przypadku wyjdzie ci że myszka jest tańsza o 1000 złotych? Zadanie jak najbardziej ma rozwiązanie i nawet specjalniej matematyki w to angażować nie trzeba. Wystarczy trochę logiki i łatwiutkie odejmowanie.

Gość katarzynnkaa
"eśli bez zastanowienia palnęliście 100 zł, przeważa u Was myślenie intuicyjne i prawdopodobnie Wasza wiara jest głębsza niż u tych, którzy po dłuższym namyśle stwierdzili, że myszka kosztuje 50 zł. U nich przeważa myślenie analityczne. Jeśli dalej nie wiecie, skąd się wzięło 50 zł, prawdopodobnie jesteście bardzo religijni." To nieprawda. Owszem, palnęłam że 100 zł, bo faktycznie jestem umysłem humanistycznym, ale przy tym jestem 100% ateistką. Jestem bardzo sceptyczną osobą, jedyną formą poznania jest dla mnie doświadczenie a nie wiara. Słowem - z badania tego nie wynika to, co ci naukowcy chcieliby aby wynikało :) O ile zgodzę się co do umysłów ścisłym i humanistycznych - nie zgodzę się z zagadnieniem religijnym.

Gość Księżycowa Kotka
Ja jestem ateistką, wierzę w reinkarnację itp. A stwierdziłąm, że myszka kosztuje 100 zł i też jest to dla mnie dziwne, że wynik jest inny ;) dlatego rozumiem Cię autorko!

Gość KASIAAAAADFSDFDSFSDDSDADADADAD
fv ----- dzięki jesteś wielki :) Masz dar !!! udzielaj korepetycji zarobisz majątek jeśli taki głąb z matmy jak ja zajarzył to zadanie to naprawdę masz wielki talent pedagogiczny :) JESZCZE RAZ GRATULACJĘ ;)

Gość katarzynnkaa
A to można być ateistą i jednocześnie wierzyć w reinkarnację? Ja wiem, że jesteśmy tylko formami życia, które po śmierci gniją i to jest nasz koniec. Nie ma dusz ani żadnego stwórcy.

Boze, ale z was dekle, wykladacie sie na podstawowych rownaniach nawet :D dlaczego 2x? BO KURWA CENA ZESTAWU TO 1100ZL. TO SIE DZIELI NA CENE MYSZKI (X) I CENE KOMPA, KTORY JEST 1000 ZL DROZSZY OD MYSZKI, A WIEC CENA MYSZKI + 1000 (X+1000). TO DAJE NAM 2X +1000 = 1100. 2X = 1100 - 1000. 2X = 100 X = 50 !!!!!!!!!

Gość oppp
ja nie jestem wcale religijna, a też pomyślałam że 100. Z dupy to jest.

Gość fv
"dzięki jesteś wielki" Jestem kobietą;-) "jeśli taki głąb z matmy jak ja zajarzył" Jestem też typową humanistką (czytaj; nogą z matematyki:-)) aczkolwiek z mocno analitycznym umyslem;-) "to zadanie to naprawdę masz wielki talent pedagogiczny" No to dobrze się składa bo jestem nauczycielką:-D Milo mi, że pomogłam;-)

Gość kimono ono ooono
tak, jestem deklem, bo myślałam, że myszka kosztuje 100 zł. :D

Gość Księżycowa Kotka
ale ciekawe to zadanie jest, masz jeszcze jakies takie podobne autorko? katarzynnkaa tak, ja nie wierzę w Boga i wierzę że po śmierci urodzę się w nowym życiu. Jako człowiek na ziemi.