Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

irysek07

płytki krwi

Polecane posty

Odebrałam dzisiaj wyniki badań i w zasadzie sa w normie tylko następujące parametry odbiegają od normy, o czym to może świadczyś: płytki krwi są troche niskie 129 gdzie norma to 140-440, wskaźnik szerokości rozproszenia RBC 70,6 a norma 37-54 rozmaz krwi: - pałeczki 0 a norma 3-5 - monocyty 0 a norma 4-8

Dodam jeszcze że pod koniec lutego płytek było ponad 300, na początku kwietnia 202 a teraz 129, robiłam powtórne morfologie, ponieważ miałam anemię (przyjmowałam żelazo) i co miesiąc miałam kontrolować morfologię teraz hemoglobina urosła do 13,1.

Gość Ewka909
Musisz pokazać te wyniki lekarzowi. Każdy spadek płytek krwi jest niebezpieczny. Nie wiem czy ma on coś wspólnego z przyjmowanym żelazem. Twoje płytki nie są bardzo obniżone, ale niepokoi ich szybki spadek. A co do innych wyników.. jakie miały wartości w poprzednich badaniach? Być może warto wykonać badanie układu krzepnięcia.

Gość Ewka909
Musisz pokazać te wyniki lekarzowi. Każdy spadek płytek krwi jest niebezpieczny. Nie wiem czy ma on coś wspólnego z przyjmowanym żelazem. Twoje płytki nie są bardzo obniżone, ale niepokoi ich szybki spadek. A co do innych wyników.. jakie miały wartości w poprzednich badaniach?

Gość znowu 10 osob pisze
to moze byc efekt tego ze robilas badanai w roznych miejscach. automat czesto zle zlicza plytki krwii jesli masz posklejane. 120 to wcale nie jest zle ludzie maja po 80 i zyja normalnie :D zrob badanie i zaznacz aby recznie je robili a nie automatem jesli bedzie ponizej normy to do hematologa.

Gość znowu 10 osob pisze
a zelazo chyba zaburza reakcje chemiczne ktorymi bada sie krew w automatach.

Tak faktycznie dzisiejsze badania robiłam w innym laboratorium, wszystkie pozostałe wyniki z poprzednich badań widział lekarz i niektóre były obniżone ale podobno to miało związek z anemią. Teraz wszystkie ładnie wzrosły tylko te płytki spadły. wybieram się do lakarza, zobaczę co on na to Dziękuję za odpowiedz :)