Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kilka pytań dotyczących ...

jutro lecę 1 raz samolotem, z przesiadką do siostry w Marsylii więc PYTANIE

Polecane posty

1. jak się ubrać do samolotu - by nie rzucała się w oczy moja małomiasteczkowość 2. jak się zachować w samolocie? 3. czy bagaż podręczny zmieści się w półce nad fotelem 4. jak będzie wyglądac to na lotnisku 5. mam 17 lat - lece sama - czy nie zrobią problemu na lotniku?

kurcze nie pomożecie?

1. Normalnie. Powiedzmy ze jedziesz autobusem badz PKP. Ubierz sie dokladnie tak samo. Wskazane wygodne miekkie obowie. 2. Tak jak w autobusie. Zreszta stewardesy powiedze kiedy usiasc. Ogolnie wyglada to tak: - lotnisko - odprawiasz i nadajesz bagaz podrozny (ten duzy), dostajesz karte pokladowa i bagas jedzie tasmociogiem do samolotu, najlepiej zjawic sie 2-1,5h przed odlotem - jak masz karte idziesz do odprawy (paszport, sprawdzenie metali, narzedzi, bramka) - jestes w strefie odlotow i szukasz bramki (gate) gdzie podstawia samolot - ok 30-50 minut przed odlotem, tam sklpey wolnoclowe, mozna wypic kawe - wzywaja przez megafon Twoj lot (sprawdz nr lotu na bilecie), zaczyna sie on-boarding - idziesz do bramki - ostatnie sprawdzenie (paszport + karta pokladowa) - w samolocie sterwadesa wskazuje twoj fotel (jest na bilecie - rzad/miesce) - wpychasz podreczy do gory - siadasz zapinasz pasy 3. Kazda linia ma swoje dokladne wymiary i wage dla bagazy podreczne - sprawdz je w regulaminie, na stronie przwoznika 4. opisalem wyzej 5. Nie wiem dokladnie. Moze ktos inny wie od jakiego wieku mozna samodzielnie latac.

Gość wtfak
z ta kurtką do sandałków to chyba jakiś żart, prawda?

dziękuję! znam angielski - lecę lufthansa do Dortmundu, z Dortmundu przesiadka na air France - prosto do Marsy - bagaż zabieram tylko podręczny lecę na 5 dni stresuję się tak szczerze dziękuję za info i jeszcze 1 pytanie Jacku - orientujesz się jak będzie wyglądała przesiadka? - te same procedury co na Balicach?

nie żart - choc myslę ubrać baleriny w Marysli jest 30 st w cieniu - a kurtkę mogę schować nawet do torebki

Gość stttefek
dodam jeszcze odnosnie punktu1. małomiasteczkowość wyjdzie tylko w przypadku, gdy bedziesz leciec z polkami, zwłaszcza tymi z wiosek. jezeli beda przeważać obywatelki innych nacji, lub cywilizowane rodaczki to nikt nie zwróci uwagi na twój strój (faceci patrzą co jest pod nim), bez względu na to, w co sie ubierzesz. na pewno zauwazysz to szybko za granicą ;) udanego lotu

Na każdym lotnisku jest strefa zamknięta i otwarta (nie znam fachowych nazw). Po przejściu kontroli (bramka na metale) jesteś w strefie zamkniętej. Kiedy wysiadasz na przesiadce nie idziesz do żadnego wyjścia tylko kierujesz (pytasz się) gdzie iść jeśli jesteś na przesiadce (transfer). Wtedy w Dortmundzie wejdziesz na lotnisko do strefy zamkniętej (może wydzielonej - tak jest na Szeremietiewie) gdzie będą bramki (gate) z twoim drugim lotem. Najważniejsza, to nie wyjść całkowicie z lotniska i znaleźć bramkę na ten drugi lot. Sprawdź ile masz czasu na przesiadkę. Zobacz czy na bilecie/karcie nie ma bramki - to pomaga. Uwaga: czasami bramka może się zmienić. Jak się bardzo stresujesz - w samolocie można kupić takie małe wina 0.2L za jakieś 6-8 Euro. Kup sobie, może zaśniesz lub się wyluzujesz. Spoko - ja też się bałem pierwszy raz. Ale po 3-4 minutach jest ok. Leciałem z dzieckiem 7.5 lat, dała rade, to Ty nie dasz :D

Pisałaś o małomiasteczkowości. Jak nie jesteś pewna jak się ubrać - to na sportowo. Adidasy, bluza, miekkie spodnie. Dzień przed odlotem sprawdź prognozę pogody w Balicach i w Marsylii. Będziesz widziała jak się ubrać (może być tam +30, wtedy szkorty). Często ludzie biorą krótkie spodnie na przebranie i przebierają się w samolocie jak jest duża różnica (u nas może być +15 a tam +30). Warto o tym pomyśleć.

Gość Monikaaaaaaaaaaaaaa
1. normalnie sie ubierz ,ale radze ubrać dłuższe spodnie i cos na ramiona bo jest klimatyzacja. najlepiej sie ubierz wygodnie 2. normalnie sie zachowuj jak wszedzie . jak wedziesz do samolotu to szukaj swojego miejsca ( na bilecie jest napisane) . możesz rozpiac pasy kiedy jest po starcie i nie ma sygnału żeby je zapiać . w miedzy czasie proponowane sa drinki , napoje cos do jedzenia ( odpłatnie albo nie) i ewentualne zakupy alkoholi i perfum głównie 3. zalezy jakich rozmiarów ,ale powinien sie zmiescic jesli nie jest ogromny 4. musisz przejsc odprawe paszportowa i , bagażowa . musisz znaleźc na lotnisku stanowisko skąd jest odprawa na Twój lo. na tablicach jest napisane wszystko przeważnie ,a jeśli masz watpliwosci gdzie isć możesz zapytac kogos z personelu 5. nie wiem ,ale wydaje mi sie ,ze nie

dzięki czas między przesiadkami to 50 min nie pokaże rodzicom ze się stresuję bo by mnie wyśmiali - zwłąszcza tata - całe życie w niemczech pracował teraz na emeryturze a mama od dziecka snuła opowieści jak żyło i pracowało w Wiedniu siostrę mam w Marsylii Brat od 10 lat w Barcelonie zawsze podróżowałam samochodem po Europie kiedyś musi być 1 raz samolotem dam rade dzieki za info sprawdzilam wszystko, karta pokladowa wydrukowana

teraz idę pobiegać godzinkę by naładować akumulatory przed jutrzejszym dniem :)