Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość shakeit

ruja u kotki

Polecane posty

Gość shakeit

witam serdecznie, moze komus temat nie jest obcy i cos poradzi.. mam kotke, dokladnie jedno roczna, przechodzi ruje od 3 miesiecy w odstepie 2-3 tygodni. mierszkam w samym centrum wielkiego miasta wiec kotka jest chowana w domu, w miare mozliwosci wyprowadzana na smyczy. jej ruje sa strasznie meczce dla niej jak i dla mnie, trwaja kilka dni i to jest calkowita masakra. sterylizacja rozwiazuje ten problem, ale slyszalam duzo opinii, ze kot sie zmienia po tym zabiegu, nie jest juz tak wesoly jak dawniej a z wiekiem pojawiaja sie rozne problemy zdrowotne i powiklania, nie zawsze ale jednak sa. sterylizacja nie jest koniecznoscia w nazym wypadku bo kotka nie jest narazona na niechciana ciaze, ale co moznaby zrobic, zeby jej te ruje moze troche znieczulic czy cos..?

Gość ania73473
A może jednak zdecydować sie na kociaki... Wcześniej przemyśleć problem i rozejrzeć się za domem dla nich. Potem kociaki, a potem steryzacja... Przed steryzacją chociaż raz powinna mieć małe. Jeśli nie, to faktycznie może jej sie zmienić charakter.

Gość Żeberko
Skąd idiotyczny pomysł, że przed sterylizacją musi mieć małe? Po sterylizacji i tak będzie troszkę powolniejsza, bo będzie miała mnie hormonów.

Gość jajko Faberge
a może zastrzyk? raz na 3 miesiące, z wiekiem ruja się może częściej powtarzać i być coraz bardziej męcząca dla kotki , sąsiadka podaje kotce tabletki, która żyje już 14 lat :) i ma się dobrze

kocica sie zmienia po zabiegu ale najczęściej w dobrym kierunku . A odciągając decyzję o kastracji męczysz ją i siebie.

bzdura . kocica wcale nie musi mieć małych . po prostu ciąża zakończona urodzeniem jest tylko sygnałem ,żę organizm jest dojrzały i zdolny do reprodukcji . A jak kocica nie urodzi też dziury w niebie nie ma . Natomiast narażanie jej na ciągłe ruje może skończyć sie np ciążą urojoną albo zapaleniem sutków .

Moja kotka dostała pierwszą ruje w wieku 5 miesięcy. Jest kotką nie wychodzącą z domu. Chociaż wzięta z dworu, teraz nie da się wygonić. Kotka po sterylizacji nic się nie zmieniła. Jest tak samo szalona jak była wcześniej. Tak samo biega, gryzie starszego kota i dokucza mu. No i oczywiście że kotka NIE MUSI mieć wcale raz w życiu małych kotków. To jakiś starty zabobon. Ilość bezdomnych kotów i tak jest duża, nie ma sensu "wydawać" kolejnych maluszków.

Gość gryyyyyyyzelda
koleżanka uważała mnie prawie za zbrodniarza, bo wysterylizowałam swoje koty, a ona "nie zrobi TEGO swojej kotce, podawała tabletki anty, po 6 latach kotka z guzami sutków miała sterylizację i usuwanie listwy sutkowej (to było w lutym, kotka ponoć bardziej czuła się zrobiła i się pcha na kolana) i była to operacja ratująca życie żaden weterynarz nie powie, żeby nie sterylizować kotki, nie znajdziesz nigdzie w necie takiej wypowiedzi- to chyba coś znaczy?