Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość drt65y7ui98io9p09o

MENINGOKOKI!-CZY WARTO SZCZEPIĆ???

Polecane posty

Gość drt65y7ui98io9p09o

czy szczepicie swoje dzieci p/meningokokom? jesli tak to jak szczepionke zniosly wasze dzieci, kiedy najlepiej to zrobic?

Ja zaszczepiłam na bilansie 2 latka . Zapłaciłam 115 zł . Lekarz doradził , że to najlepszy czas (wcześniej szczepiłam pneumokokami). Córka tylko raz po ok 30 min od szczepienia gorączkowała do 38 . Nie przyuważyłam , żeby rączka ją jakoś szczególnie bolała . Ogólnie to ja mam bardzo dobrego lekarza i zalecił mi zaszczepienie - a ja mu ufam . ;)

Gość wogole
poczytaj o powiklaniach.

Gość miszkowata
Czy naprawdę uważacie, że gorączka 38 stopni to normalna reakcja na szczepienie? :O

Gość Liyahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
tak warto, ja zaszczepiłam synów i córke, córka miała wtedy 2 lata chłopcy 12 i 9, córcia miała na drugi dzien podwyzszona temperature 38 stopni, poza tym wszystko ok. Meningokoki wywołuja sepse która prawie zawsze zabija i to w kilka godzin, a objawy sa jak przy zwykłej infekcji, dopiero wysypka skórna spowodowana wylewami z narzadów daje rozpoznanie tej sepsy a wtedy jest juz za pozno.

Gość nie zawsze konczy sie
sepsa.ale o to chodzi zeby tak myslec i szczepic ,bo to biznes.pozatym zadna szczepionka nie da gwarancji,ze sie nie zachoruje.to raczej przez zastrzyki chcecie uspokoic swoje sumienie,ze jak cos to zrobilyscie wszystko.mam znajomych,ktorych mimo szczepienia dziecko zachorowalo i amputowali mu konczyny.wiec jak widac,szczepionki to biznes.szkoda,ze pełen rteci i konserwantow

Gość Liyahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
wiesz co ja akurat nie szczepiłam MMR i walczyłam o to z sanepidem, mam ogromna wiedzę o szczepieniach i uwierz mi ze wiem co robie i uwazam ze to szczepienie jest bardzo ważne i potrzebne, a infekcja wywołana meningokokami prawie zawsze konczy sie sepsa, ryzyko ogromne. Fakt że szczepienie nie daje 100% ochrony przed zachorowaniem, ale za to wsród zaszczepionych dzieci które zachorowały na infekcje meningokokową nie było ani jednego przypadku śmiertelnego.

Gość nie zawsze konczy sie
ja tez na mmr nie szczepilam i nie mam zamiaru.a obciete konczyny tego dziecka?to co zasluga szczepiony?tesc mial sepse i nie umarl,a przeciwnie szczepiony na to nie byl.albo sie szczepi na wszystko albo nic.to wierzysz w moc cudownych szczepien czy nie,bo jaakos dziwnie wybierac szczepionki.co jedne sa cudowne a inne nie?

Gość Izkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
wiesz sepsę nie wywołuja rózne bakterie i wirusy, nie na kazde idzie sie zaszczepic, a akurat meningokoki zabijaja dosłownie w kilka godzin, sa bardzo zjadliwe. Znam dziecko które przezyło sepse meningokokowa, tydzien walczyło o zycie. Twój teśc na pewno nie chorował na meningokoki, sepsa nie zawsze zabija, ale meningokokowa zabija w 90% przypadków i powala nawet najzdrowsze i najsilniejsze osoby