Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oolgaaaaaa21312

za komuny było o wiele lepiej jak teraz

Polecane posty

Gość oolgaaaaaa21312

nie wiele pamietam z tamtego okresu bo bylam za mała ,ale wydaje mi sie, ze wtedy było lepiej , nikt nie martwił sie o dach nad głowa i byt ,a to ,ze wszyscy mieli po równo to było dobre bo przecież dlaczego jakiś zawód ma byc gorszy od innego. np dlaczego praca sprzataczki ma byc gorsza od pracy lekarza np? on skonczył cieższe studia owszem ,ale każdy do czegoś innego sie nadaje i kazda praca sie przydaje a ,ze były podobne zarobki to wiecej ludzi szło na jakieś studia z pasji ,a nie checi zysku ludzie byli inni , mieli cos wiecej w głowach niż chodzenie po galeriach ,których wtedy naszczescie nie było

Gość oolgaaaaaa21312
a kapitalizm niby daje duzo wolnosci ,ale też mniej dba o ludzi. jest troche jak w jakiejś dżungli każdy musi walczyc o przetrwanie i jest ciezko. jesli kto bedzie zdychał z głodu pod mostem to panstwa to nie zbyt obchodzi no i niby jest sprawiedliwośc ,ale i tak prace można dostac za układy itd

Gość vivo
zgadzam sie w 100% z toba, nie bylo takiej pogoni za pieniadzem.

"nie wiele pamietam z tamtego okresu bo bylam za mała ,ale wydaje mi sie, ze wtedy było lepiej , nikt nie martwił sie o dach nad głowa i byt ,a to ,ze wszyscy mieli po równo to było dobre bo przecież dlaczego jakiś zawód ma byc gorszy od innego." wypierdalaj komuchu z mojego forum:D zachcialo jej się porówno:D i menelowi na bezrobociu wiecznym i uczciwie pracującemu tyle samo zasilku i pensji! wszystko po rowno na kartki kazdemu to samo... pomijam już nosiłaś pieluche w tamtych czasach ... ide o zaklad ze jakby cie teraz przenieśli w tamte czasu to byś miała dośc po 24h🖐️ fajnie pokazuje to film "ile wazy koń trojański"

Też jestem tego zdania i nikt mnie nie przekona że teraz jest lepiej. Też byłam dzieckiem ale żyło nam się o wiele lepiej niż teraz. Praca była dla każdego i nie za marne grosze po całych dniach tak jak teraz.

Gość mireczkowataa
no proszę cie! Zapomniałaś tylko o tym, ze paru "szczęśliwców" w więzieniach siedziało- tak było świetnie! A apropos pracy to przypomnij sobie ile kiedyś "pańć" siedziało i piło kawkę za pańśtwowe pieniądze. Jak trzeba było wszystko "załatwiać", stać za głupim papierem toaletowym, jak wydzielali 5pieluch na kartki. I puknij sie w łeb!

z łaski ci w sklepie coś sprzedali:D moji dziadkowie mieli kase - dziadek podpułkownik WP i wykładowca na uczelni wjskowej a babcia pracowała w banku PKO i OD ZAWSZE POWTARZALI ŻE MAM SZCZESCIE ZE URODZILEM SIE W TYM POKOLENIU bo tamte czasy były upokarzające!!! ojciec mojego dziadka zostal zmaordowany w katyniu i dziadek i babcia o tym wiedzieli ale nie moża było o tym mówić bo babcia od razu by prace stracila, dziadek z wojska wylecial abo i gorzej a mieli dwójke dzieci na utrzymaniu... jak czytam albo slysze ze jakiś smark z gimnazjum pierdoli jak to za komuny bylo dobrze to mnie kurwica bierze

A teraz paniusie w pracach na kompach siedzą na portalach randkowych. A w pracy jest rewelacyjnie najlepiej jakby sie pracowało 24h za marne grosze, no proszę Cię, odezwać sie nie można bo jak sie nie podoba to wypierdalaj.Nie byłam wtedy niemowlakiem więc coś wiem. Mam 42 lata i chętnie bym sie zamieniła na tamte czasy. Teraz dzieci same sie wychwują bo rodzice muszą zapierdalać żeby związać koniec z koncem a w rezultacje z dziećmi sami sobie nie radzą, dziękuje bardzo za taką dobroć. Dawniej było na wszystko, choćby leki tanie albo za darmo jak ktoś miał do tego uprawnienia. W tej chwili nie ma na nić.Do lekarza czeka się miesiącami. W szpitalach posiłki musisz sobie kupić podobne zresztą jak leki.A rząd patrzy tylko w swoją własną dupe. Niedługo każa robić do 90-tki, bo a niż ludzie dożyją emerytury. To jakaś paranoja.

Dobrze że pisanie bajek nie jest karalne. :P Oczywiście że za komuny było po równo. Na terenie choćby jednego zakładu pracy obowiązywała gradacja płac, choćby ze względu na staż pracy lub wykształcenie, czy zajmowane stanowisko. Nie realne jest stworzenie systemu gospodarczo politycznego tak aby wszyscy mieli po równo. :D Potrafię sobie wyobrazić że jakimś tam sposobem dało się narzucić taki reżim płacowy, z tym musiałby być sprzęgnięta cała gospodarka. Zakwitłby handel wymienny, ale nie chce mi się rozpisywać. :P

Myślcie sobie jak chcecie , wszak każdy ma prawo do wyrażania własnego zdania. Niemniej jednak uważam, że dzisiejszy świat jest całkiem do bani, nie tylko Polska.Już nawet wiadomości nie mam siły oglądać bo co rusz to gorsze głupoty wygadują.Jakbyście tak dobrze się przysłuchali i wzięli do serca za i przeciw może nie traktowalibyście ludzi, którzy są za komuną jak trędowatych.Zbyt chyba młodzi jesteście żeby więcej zrozumieć.

Gość mireczkowataa
soory, że to powiem ale moim zdaniem za komuną tęsknią tylko nieudacznicy, naprawdę. Ja super młoda też już nie jest, ale cieszę się, że zyję w wolnym kraju! jak czytam niektóre wpisy tutaj to się nie dziwię, że wielu ludzi mówi, ze Polacy to dziwny naród...

nikus co mialas z historii?:D:D:D: nie wydaje mnei się byś uważałą w szkole na lekcjach.. w każdym razie wyjaśnię ci bo bredzisz. ustrój jaki panował w polsce ...ogólnie czasy prl od śmierci stalina ...to był chujowy bardzo bo polska była totalnie uzależniona od rosji...niewspółmiernie bardziej niż obecnie polska od rosji i ue razem wziętych gdyby polska sobie sama taki ustój wprowadzila i byla niezależna od ruskich gospodarczo i politycnzie by sie nie wpierdalali to może i by się to broniło ... ale tka nie było. jesteś minimalistką. wiez czemu niby kazdy mial minimum ? bo wladza w zamian za siedzenie cicho , w zamian za brak swobód i praw obywatelskich itd, dawałą to wlasnie minimum, czy sie sti czy sie leży 2k sie nalezy. i to zostalo w mentalnosci polaków. minimalizm. po chuj sie starac , panstwo powinno z amnei wszzystko zrobic:D z reszta nie chce mi się ciebie edukować bo nikt mi nie placi za naprawianie błędów twoich nauczycieli histrorii i