Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Minimgminniog

Mam 16lat w czerwcu zabieram papiery ze szkoły i nie idę dalej

Polecane posty

Gość brunetka84
chwila chwila...liceum dla dorosłych w rok + matura? Jest coś takiego ? mozna ? gdzie ?

Gość brunetka84
i lepiej gumek używaj bo wpadniesz i co dasz dziecku do jedzienia?

Gość piękna_wioletka
jest coś takiego ale procent zdawalności bardzo mały :P

Gość xbxggxddxgdx
a nie możesz iść do zawodówki? nie trzeba być inteligentnym a będziesz miał zawód,może w tych czasach to nawet najlepsze,sama żałuje że poszłam do liceum,teraz zdaje mature i NIE MAM POJĘCIA CO DALEJ

Gość piękna_wioletka
chłopak do zawodówki tak ale dziewczyna ? na co ?

Gość ania73473
Ależ wy opowiadacie głupoty... [Ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty;Ustawa z dnia 17 czerwca 1966 roku o postępowaniu egzekucyjnym w administracji;] 1. Nauka jest obowiązkowa do ukończenia 18 roku życia. 2. Obowiązek szkolny dziecka rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 7 lat, oraz trwa do ukończenia gimnazjum, nie dłużej jednak niż do ukończenia 18 roku życia. 3. Obowiązek szkolny spełnia się przez uczęszczanie do szkoły podstawowej i gimnazjum, publicznych albo niepublicznych. 4. Po ukończeniu gimnazjum obowiązek nauki spełnia się przez uczęszczanie do publicznej lub niepublicznej szkoły ponadgimnazjalnej albo w formach pozaszkolnych. (...) 7. Dyrektorzy publicznych szkół podstawowych i gimnazjów kontrolują spełnianie obowiązku szkolnego przez dzieci zamieszkujące w obwodach tych szkół, a gmina kontroluje spełnianie obowiązku szkolnego lub obowiązku nauki przez młodzież w wieku 16 - 18 lat, a w szczególności : 1. kontrolują wykonywanie obowiązków, o których mowa w art. 18 pkt 1, 2 i 5, a także współdziałają z rodzicami w realizacji obowiązku, o którym mowa w art. 18 pkt 3 i 4, 2. prowadzą ewidencję spełniania obowiązku szkolnego oraz obowiązku nauki. Niespełnianie obowiązku szkolnego lub obowiązku nauki podlega egzekucji w trybie ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.

Gość ania73473
Rodzice dziecka podlegającego obowiązkowi szkolnemu są obowiązani do dopełnienia czynności związanych ze zgłoszeniem dziecka do szkoły, zapewnienia regularnego uczęszczania dziecka na zajęcia szkolne i zapewnienia warunków do przygotowania się dziecka do zajęć. Obowiązkiem rodziców jest powiadamianie organów gminy o formie spełniania obowiązku szkolnego lub obowiązku nauki przez młodzież w wieku 16-18 lat i zmianach w tym zakresie. Nie spełnianie obowiązku szkolnego podlega egzekucji w trybie ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Oznacza to, że na ustawowego przedstawiciela dziecka może być nałożona grzywna w celu przymuszenia do spełnienia ciążącego na nim obowiązku. Środkiem egzekucji administracyjnej obowiązku szkolnego jest grzywna w celu przymuszenia. Grzywnę nakłada się na ustawowego przedstawiciela dziecka, tj. rodziców lub prawnych opiekunów (art. 120 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji).

Gość brunetka84
Sorka muszę zmienic temat...o co chodzi z tą nauką przez internet ? kto za to płaci ? i w jaki sposób się otrzyma ukończenie danej szkoły..hmmmmnie kumam !

Gość brunetka84
ok..juz wiem-przeczytałam sobie hehe

Gość Niebiessskoooka,,
Teoretycznie obowiązek szkolny bezwzglednie obowiązuje do 18 r.ż, i możesz przez to załapac sie na kuratora, rodzice tez bedą udupieni, w praktyce niekoniecznie beda egzekwowac prawo wzgledem 16 latka. Jestes facetem tak? Nie rzucaj szkoły tylko zabierz w czerwcu papiery i złóż je do szkoły zawodowej. Wybierz zawód który cie interesuje i na który jest zapotrzebowanie, ucz sie w miedzyczasie jezyka i po trzech latach nie bedziesz musiał nawet wyjezdzac z kraju zeby godnie zyc. A jesli zdecydujesz sie wyjechac to bedziesz miał 10x lepiej płatną prace w zawodzie niz jak wyjedziesz teraz i bedzie mył gary. Znam pare osób ktore były dokladnie w takiej samej sytuacji ale nie poddali sie i teraz jako dorosli ludzie dobrze zyja, maja rodziny. I to fajni ludzie. Wierz mi ze rzucanie szkoły to najgorszy pomysl i bedziesz tego w przyszlosci bardzo załował

Gość gość
Musisz dalej się uczyć, a nie każda szkoła jest zła. Ja np. chodzę do takiej gdzie jest mega fajnie :D Skąd jesteś ?

Gość gość
jak macie problem skonczyc gimnazjum to polecam szkole nova w wawie. nikt mi nie robil problemu z niczym (a mialem kuratorke), a nie musialem codzienne dymac do szkoly tylko w co drugi weekend.

Gość gość
Ja poleca szkołę Delta Edukacja :) Miło się tam uczy

Gość gość
Ja kiedyś chodziłam do szkoły Delta Edukacja i było bardzo fajnie. Miło wspominam ten cały czas. Wtedy byłam osobą niepełnoletnią i zapis był możliwy z opiekunem prawnym, a teraz nie wiem jak to wygląda, może coś się zmieniło :)

Gość gość
Nie masz wykształcenia średniego, nie masz matury? Przerwałeś edukację i nie wiesz co dalej? U nas możesz ukończyć szkołę PODSTAWOWĄ, GIMNAZJUM lub LICEUM dla dorosłych. CZESNE i WPISOWE 0 zł!! Przyjmujemy tez na wyższe semestry. Polecamy również kurs eksternistyczny - szkoła średnia w mniej niż 1 rok ! U nas rekrutacja trwa cały czas. Rozpoczynasz w lutym lub wrześniu ! Zapisz się do NOVA Centrum Edukacyjne! Zapraszamy do naszego Sekretariatu w centrum miasta: Zielona Góra, ul. Dworcowa 39/1 tel: 883070678, 683070678