Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kiara.

Jak smażycie rybę ?

Polecane posty

Gość Kiara.

Jakie ryby jecie najczęściej ? Macie jakiś fajny sposób na pyszną rybę ? Czym doprawić,jak smażyć ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
raczej wole piec niz smazyc, wiec nie do konca na temat, ale moze skorzystasz :) latwiej, szybciej, mniej balaganu, nie mowiac o zapachu .... pieke filety na blaszce w piekarniku. musi byc nagrzany na max. rybe klade na folie na blaszke, posypuje sola, pieprzem, b. drobno posiekana pietruszka, polewam oliwa (dosc obficie) i pieke w b. goracej temp. okolo 10-15 minut, w zaleznosci od grubosci filetow. najlepiej, gdy jest to ryba swieza, a gdy mrozona - warto znalez dobre zrodlo, bo czesto te mrozone filety po rozmrozeniu traca polowe objetosci ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Palomaaa
Wersja dla leniwych - torebeczka Pomysł na rybę w sosie śmietanowym :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ryba w sosie smietankowym? smzysz filety posolone i popieprzone, mozesz na tej samej patelni jednoczesnie szklic cebule lub (jeszcze lepiej) szalotke, zalewasz kremowka, mozna sypnac troche pietruszki, koperku, kaparow .... smaczniejsze od proszku z torebki i chyba nie trudniejsze ;) (obie w/w ryby mozna skropic cytryna tez).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hngfd
jesli chodzi o mrozona rybe to polecam z biedronki - malo lodu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kiara.
Dzięki za wypowiedzi. Konczita piekarnik na max czyli na 250 stopni ? Na pewno skorzystam z Twojej rady. hnfgd Jakie ryby,godne polecenia kupujesz w Biedronce ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sfkjlwe
ja robię pstrąga, kupuje świeże filety i smaze bez przypraw, oprocz soli i pieprzu. pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kiara, polecam ten sposob, jak dla mnie jest niezawodny i najszybszy na swiecie. chyba, ze ryba sama w sobie jest do kitu, ale to juz fart lub frak farta ;) temp. u mnie - 260*C. do tego samego piekarnika, zeby byly 2 pieczenie na jednym ogniu, mozna wlozyc jeszcze jakies warzywko - np. szparagi lub pokrojona cukienie/kabaczka polane oliwa i posypane przyprawami (sol, pieprz, ziola, czosnek). na blaszce lub w naczyniu zaroodpornym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robie w ten sposob lososia (ten jest gruby, wiec pare mnut dluzej musi sie piec) suma (moje najnowsze odkrycie, pychotka), dorsza i jakies tam inne ryby co sie nawina ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robię smażoną rybę imbirową. Z płatów mrożonych. Przed wyjściem do pracy zamrożone chlapię cytrynką/sokiem z prawdziwej cytryny, sosem sojowym i posypuję mielonym imbirem. Po powrocie panierka: mąka+mąka ziemniaczana+sol+pieprz+imbir mielony+czasem trochę mielonej kolendry. Mokre od cytryny i sosu sojowego płaty tarzam w tej panierce (bez jajka) i na gorącą patelachę (żeby panierka nie odeszla). Do tego sałatka megaekspres: puszka mieszanki owoców egzotycznych, pół puszki kukurydzy, parę łyżek jogurtu/śmietany. Aha - dorsz się do tego celu nie nadaje. Najlepsza z płatów mrożonych sola albo tilapia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ja kupuję świeżą rybę, najlepi
ej dorsza, skrapiam cytryną, obtaczam w mące, w jajku (w jajku mieszam przyprawy sól, pieprz, zgnieciony czosnek) i w bułce tartej i smażę. Jest zawsze pyszna ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci ....
pewnie, ze najlepiej swieza .... kurcze, wczoraj robilam mrozonego dorsza, a po upieczeniu kawalki okazaly sie o polowe mniejsze :o a potem cala noc glod burczy w zoladku :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tołpygę i karpia smażę na mieszance oleju i masła, wcześniej "panieruję" w samej mące. Jak ryba jest nie mrożona (we Wrocku takie mozna w wielu sklepach kupić w środę- dostawa :) ) i o zwartym, twardym miesie np miruna to griluję na patelni. Łososia raz piekłam w folii z masłem i koperkiem. Dorsza często robię z sosem winno- smietanowym, z warzywami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Najlepiej w folii w piekarniku- ryba jest tak smaczna, że wystarczy tylko posolić i dodać trochę soku z cytryny, ale można urozmaicić ziołami. jak napisała konczita- można od razu piec warzywa. To moja ulubiona metoda- ne wymaga dużo pracy i jest zdrowa. Druga opcja- też w piekarniku- w sosie śmietanowym- można nim polać dowolne płaty, świeże lub mrożone i piec w żaroodpornym naczyniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×