Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BógNaszymOjcem

Pytania dla materialistów, naturalistów, ewolucjonistów itd.

Polecane posty

Gość BógNaszymOjcem

Pytania dla tych co dali się nabrać na teorię ewolucji: 1) Jak powstała pierwsza komórka, czyli jak powstało życie? 2) Dlaczego nie obserwujemy tworzenia się życia dzisiaj np. na dnie oceanu? 3) Jak mogła powstać pierwsza komórka, skoro dzisiaj wiadomo, że powstawanie każdej komórki odbywa się według skomplikowanej instrukcji zapisanej w DNA? Czyli aby powstała komórka potrzebna jest inna komórka. 4) Dlaczego dzisiaj nie obserwujemy ewolucji na poziomie makro. Czyli dlaczego nie obserwujemy dzisiaj i nigdy nie zaobserwowaliśmy powstania u organizmów nowych, funkcjonalnych, jakościowych organów anatomicznych. Podkreślam, że chodzi o makroewolucję, ponieważ mikroewolucja jest faktem i można ją udowodnić w warunkach selekcji naturalnej. 3) Jak długo dinozaury machały nogami/łapami, aż pojawiły się pierwsze pióra i na drodze miliardów lat pojawiły się pierwsze skrzydła? 4) Dlaczego straciliśmy ogony. I co musimy robić żeby nam z powrotem urosły? 5) Jak długo ludzkość musi machać rękami, aby pojawiły się pierwsze pióra i skrzydła, tak abyśmy mogli latać jak ptaki? 6) Jak długo musimy pływać w basenie, żeby nasze ciało pokryło się łuskami, a nasze ręce i nogi stały się płetwami? 7) Czy jeżeli ryby będą chciały wyjść w dzisiejszych czasach na ląd, to w końcu ich płetwy zamienią się na nogi? 8) Skoro ewolucja jest bezrozumna, bezkierunkowa, pozbawiona inteligencji, pozbawiona projektu, jest ślepa itd. to skąd całe piękno natury? Pawie pióra, kolorowe kwiaty, zapachy, pięknie śpiewające ptaki, kolorowe motyle - przykłady można mnożyć godzinami.

Gość BógNaszymOjcem
Będę zadowolony jeżeli odpowiecie chociaż na jedno wybrane pytanie. :-)

Gość jndckjnsdk
Szkoda, że niektórzy ludzie mają tak ograniczone myślenie. :)

Gość Marta_z_Gdyni
ewolucje w skali makro obserwujemy- mowie jako biolog, a na reszte odp nie znam i nikt nie zna.! :)

Gość badubadfs
8) Mylisz przyczynę ze skutkiem. Nie po to życie wyewoluowało do takiej a nie innej formy, żebyś mógł podziwiać jego piękno, tylko miało to swoje uzasadnienie w ewolucji organizmów. To, że coś ci się podoba, to tylko twoja subiektywna ocena.

Gość marabka
Twoj Nick to kpina?

Gość Syn Stalina
BogNaszymOjcem GownoTwoimMozgiem

Gość BógNaszymOjcem
Wasza bezradność potwierdza fakt, że ewolucja to wymysł ludzi. :-)

Gość jam z mas pracujacych
Ewolucja jest faktem i nie stoi w opozycji do kreacjonizmu

Gość BógNaszymOjcem
Proszę odpowiedzieć w takim razie na jedno wybrane pytanie :-) Podkreślam, że ewolucjonista nie powinien mieć większych problemów żeby na nie odpowiedzieć. Mogłem zadać o wiele wiele trudniejsze, a zadałem pytania na poziomie - ile to jest 2+2 :-)

Gość jam z mas pracujacych
Ewolucja jest faktem i nie stoi w opozycji do kreacjonizmu

Gość cospodobnego
fubu - skoro uważasz się za tak światłego człowieka, to powinieneś mieć choć odrobinę szacunku wobec ludzi, którzy wierzą. Obrażasz np. mnie takim obrazkiem w stopce, co to w ogóle ma być? Od Jezusa się odczep, są tacy którym On odmienił życie i nie dlatego, że modlili się do figurki (haha) tylko dlatego, że poprosili o pomoc. Życzę Ci żebyś kiedyś doświadczył tego w swoim życiu

Gość atrakcyjna kaśkaaaa
no to skąd się niby wziął bóg? jak bóg mógł powstać z ''niczego'' to i komórki też

Gość cospodobnego
A czy ja wstawiam obrazki obrażające ateistów? Czy mówię, że są tępi, ograniczeni? Mogłabym, ale tego nie zrobię bo mam szacunek do ludzi...w przeciwieństwie do Ciebie A tak w ogóle co Ci Jezus zrobił, że po Nim jedziesz co?

Kosmos nadal się tworzy, cały czas powstają nowe planety. To tylko mały dowód na nieistnienie boga :) Z nauką nie wygrasz, cokolwiek wydukasz, nauka to PRAWDA. A bóg to WYMYSŁ SŁABYCH LUDZI.

Gość cospodobnego
Ten...palant, jak Go nazywasz umarł za Ciebie - wiesz o tym? Czy Ci się to podoba, czy nie. Umarł z miłości, żebyś Ty mógł żyć...

Gość el chulo.
"Ten...palant, jak Go nazywasz umarł za Ciebie - wiesz o tym? Czy Ci się to podoba, czy nie. Umarł z miłości, żebyś Ty mógł żyć..." Większych durnot nie czytałem

Gość cospodobnego
Ciekawe. To chyba raczej Lucek, bo na pewno nie Jezus:) Durnoty...taaa kiedyś się przekonacie jakie to durnoty, ale będzie już za późno...

Gość el chulo.
Ja się nie przekonam,bo jestem ateistą a bożki istnieją tylko w religii.

Gość franiaaaaaa
To, że jesteś ateistą nie sprawia, że Boga nie ma:)

Gość to ja Heniek, melduję się
Jezus i jego następcy i naśladowcy , Święta Inkwizycja, rozpoczęły zjawisko sado-maso, a markiz de Sade, rozwinął i udoskonalił. Dzieki Jezusowi i jego sesjom sado-maso, may teraz kluby i studia BDSM.

Gość el chulo.
Jak można w tych czasach wierzyć w istnienie bożków,na prawdę nie rozumiem.

Gość cospodobnego
Trudno:) Ja się bardzo dobrze czuję z moją wiarą - daje mi ona oparcie zarówno w tym życiu, jak i nadzieję na przyszłe. A Wy macie tylko to - niepewne jutro i niepewną wieczność...

Gość el chulo.
No i bardzo dobrze,że się z tym dobrze czujesz.Jeśli ktoś potrzebuje wiary do szczęśliwego życia to ja nie mam nic do tego.Tylko najbardziej mnie denerwują ludzie którzy łączą wiarę z rzeczywistością i usilnie chcą wmówić innym,że bóg istnieje na prawdę,w życiu realnym.Ludzie powinni się nauczyć oddzielać religię od realności i zrozumieć czym jest religia.

Gość cospodobnego
Pudło - to Ty jesteś robocikiem dla systemu - masz przynosić zyski, być użyteczny, inaczej jesteś bez wartości, jesteś śmieciem. Pozbywają się Ciebie i ani im powieka nie mrugnie A dla mnie życie ma głębszy sens, którego Ty nie pojmujesz...

Gość ostatni moheranin
Ad 1. w obserwowalnej części wszechświata istnieją setki miliardów galaktyk, w każdej są setki miliardów gwiazd będących środkami układów planetarnych, na powierzchni tych wszystkich planet przez miliardy lat dochodzi do losowych reakcji chemicznych. Powstanie pierwszej samoreprodukującej się formy życia było dziełem przypadku. Ale biorąc pod uwagę jak niewyobrażalnie dużo czasu i miejsca jest we wszechświecie na ten przypadek, wydaje się on nieunikniony. Być może kiedyś będziemy mieli lepsze wytłumaczenie, ale to i tak jest lepsze od "Bóg to zrobił". Ad 2. Patrz punkt 1. Powstanie życia na drodze przypadku jest zbyt mało prawdopodobne żeby można było to zarejestrować w czasie długości jednego życia ludzkiego na powierzchni jednej małej planety. Ad 4. To tak jakby pójść do lasu, popatrzeć na dwudziestometrowe drzewo przez godzinę i na tej podstawie stwierdzić że nie rośnie. Makroewolucja trwa od miliardów lat i nie zaobserwujesz jej w czasie jednego życia ludzkiego. Chociaż Dawkins podaje kilka przypadków gdzie przeniesiona na nowy obszar populacja wytworzyła w przeciągu kilkudziesięciu lat nowe przystosowanie. Tutaj mówi o innym przypadku gdzie w czasie kilkudziesięciu pokoleń udomowione lisy stały się z zachowania i wyglądu podobne do psów: http://www.youtube.com/watch?v=l0XFFVEEP-A Ad 3. (drugie trzy) Tutaj Dawkins pokazuje jak mogły wyewoluować skrzydła: http://www.youtube.com/watch?v=r9dHWOjRMxM Ad 4. Przeszkadzał ludziom w utrzymaniu pionowej pozycji. Ponieważ ludzie w zasadzie nie podlegają już makroewolucji (nic nas nie zabija, nie mamy żadnych naturalnych wrogów, możliwość reprodukcji jest dostępna praktycznie dla każdego człowieka) żeby znowu mieć ogon musimy wymyślić jakiś mechanizm powodujący że ludzie z ogonem są lepiej przystosowani do rozmnażania niż reszta. Potem góra 5 milionów lat (czas jaki był potrzebny na wyewoluowanie ludzi z naszych przodków) i powinniśmy znów mieć wszyscy ogony. Ad 5. Patrz punkt 4. i 3. Żeby wyrosły nam skrzydła musielibyśmy mieć jakiś mechanizm który - tak jak pierwszym ptakom - daje przewagę ludziom którzy mogą spaść z większej wysokości nie zabijając się. Ad 6. Analogicznie jak wyżej. Ad 7. To jak ryby "wyszły" na ląd jest bardzo dobrze udokumentowane w skamieniałościach (dlatego że proces ten trwał setki milionów lat). I tak, jeśli to zwiększy szansę na reprodukcję płetwy dzisiejszych ryb zamienią się na nogi - zakładając odpowiednią ilość czasu. Ad. 8 Ewolucja nie jest losowa. Polega na selektywnym przekazywaniu genów przez osobniki najlepiej przystosowane do przetrwania. Pawie pióra - osobniki z najpiękniejszym, najbardziej barwnym ogonem miały największą szansę na znalezienie partnerki stąd w każdej następnej generacji był on coraz piękniejszy. Kwiaty które były bardziej barwne częściej przyciągały owady, zwiększając szansę na zapylenie. Mogę dalej wyjaśniać godzinami każdy przypadek, albo możesz zrozumieć piękno prostoty teorii ewolucji wyjaśniającej te wszystkie skomplikowane rzeczy.