Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dudufdufyyd

co potrafi 4 latek,czy umie liczyc?

Polecane posty

Gość dudufdufyyd

czy to normalne,ze dziecko ktore ma niecale 4 latka poznaje cyferki do 12 i umie je nazwac??czy to ponadprzecietne dziecko?? prosze o wypowiedzi

Gość male ciche
raczej normalne, moja cora umie liczyc i zna cyferki od kiedy miala ok 3 lata, jej kolezanka tez

Gość yuyddf
powiem ci ,że mój syn w wieku 5 lat płynnie czytał drukowane litery i liczył oraz dodawał i odejmował ....w przedszkolu bardzo się nudził, bo dzieci poznawały literki i cyferki, a on to już potrafił...grał z nami w szachy i monopol...a w wieku 6 lat opanował pokera.. :)

Gość ajaniewiem
Moj 4-latek umie policzyc do 20 po polsku i do 10 po angielsku. Zna literki i cyfry. Nie potrafi ich pisac.

Gość lips90
moj braciszek ma 2,5 roku,liczy do 20 ,zna kolory,umie powiedziec np:zielony jak trawa,czerwony jak serce..

Gość greghth
09:10 dudufdufyyd czy to normalne,ze dziecko ktore ma niecale 4 latka poznaje cyferki do 12 i umie je nazwac??czy to ponadprzecietne dziecko?? prosze o wypowiedzi dla mnie to zadziwiające, jeśli dziecko to potrafi podczas gdy jego matka ( tak zakładam ) myli pojęcia cyferki i liczby

Gość wsiowa babka
Mój synek jak miał 4 latka potrafił juz liczyć do 20-tu i napisać ,mama,tata,babcia:)

Gość hoggacia
Jak rodzice ciagle mu klepia te liczby i cyfry,to nie dziwota,ze zna. poza tym jedno dziecko samo sie zaintersuje,jak to sie dzieje,ze rodzice patrza na lartke i umieja ja zwerbalizowac,inne to maja gdzies. ale jakis ewenement w skali swiatowej to to na pewno nie jest

Gość taki lajf
Moja córka ma 3 lata, już od prawie roku umie liczyć do 20, od niedawna potrafi napisać MAMA i TATA, po angielsku liczy do 10, zna już od dawna alfabet... i wcale nie jest wybitnie inteligentnym dzieckiem :) Także nic w tym nadzwyczajnego :) Zależy, z czym dziecko ma kontakt :)

Gość Pimkie]][]][
mój 1,5 roczniak liczy do 7, więc zakładam że 4latek umie już dużo więcej

Gość nic nadzwyczajnego,;,..,
moj synek skonczyl 4 latka na poczatku maja, liczyc do 10 potrafi od jakiegos czasu, sam sobie liczy samochody itp, ropoznaje cyferki, ceny na produktach, mowi ze to kosztuje np 7.kropka piec zero, wieksze liczby tak opisuje np banknot 200 to dwa zero zero, zna kilka slow po angielsku itp literki tez juz rozpoznaje, czesto mu pisze wzor literki i on ja powiela, no i nie wspomne o tym,ze laptop obsluguje juz dobre pare misiecy, paint, gry, youtube, itp, wie jak wpisac w przegladrake pewne rzeczy, dodaje sam gry do ulubionych itp takie czasy

Gość taaak mialam
Zalezy od dziecka. Ja ucze dziecko tego, czego samo chce, nie wymuszam. Ma 4 lata, umie policzyc do 10 po polsku i angielsku.Stara sie przepisywac literki, niektore potrafi nazwac. Kolory znalo wszystkie w wieku 3 lat, wie gdzie prawa i lewa reka. zna dni tygodnia, chociaz czesto sie jeszcze myli. W sumie to dopiero 4-latek, na nauke przyjdzie czas-od czego jest szkola? Nie mam parcia, zeby w eiku 5 lat umialo pisac. Bedzie chcialo, naucze, jesli nie-nie bede zmuszac.

Gość taaak mialam
Co do laptopa i internetu-nie pozwalam dziecku korzystac samemu-bo i po co? Wciaz mam w pamieci dziecko szwagierki, ktore w wieku 4 lat napieprzalo w gry komputerowe-wyscigi samochodowe. Wole od czasu do czasu wlaczyc dziecku gry edukacyjne na stronie mini mini. A tak stawiam na zabawe-ma klocki, lubi ukladac, bawi sie maskotkami, lalkami-dialogi miedzy nimi wymysla, lubi rysowac, chodzic na plac zabaw.

Gość taaak mialam
No i bajki oglada-edukacyjne-ile nowych slow dzieki nim poznalo.

Gość na kafe to raczej
opoznione dziecko..tu wszystkie znaja kolory,licza do 100,dodaja,odejmuja i mnoza jak skoncza roczek

Gość ksjdodo
mój ma 4 lata i liczyć mu się nie chce ,puzlami się szybko nudzi ,rysowaniem również, najchętniej by tylko biegał na pełnym speedzie;) patrząc nawypowiedzi mam powyrzej chyba jest opóżniony a ja zaraz pujdę się powiesić;)

I uważam,że każde dziecko rozwija się w swoim tępi. Czasami rodzice niektórzy starają się na siłę dziecku wpoić literki cyferki,itp aby było jak najlepsze,a czasem to nie wychodzi. Każdy 4 latek jest inny. Jedne potrafią inne nie. Ale ja staram się go jakoś zachęcać aby jednak coś tam miał w główce. Jak ktoś wspomniał,dobre są też programy telewizyjne dla dzieci:)

Gość taka.jedna.ja
moja corka ma 4 lata, umie liczyc do 16tu zna angielskie piosenki (uczy sie angielskiego drugi rok w przedszkolu) o dziwio pojedyncze rzeczy po angielski gorzej jej wychodza potrafi sie podpisac, z literek zna tylko te ktore ma w imieniu tzn rozpoznaje tez mama, tata, dom ale to bardziej z tego ze zgadla ;) zna duzo piosenek z przedszkola, pieknie rysuje i potrafi tworzyc historie odejmowac ani dodawac nie potrafi za bardzo, jedynie cos policzyc

Gość taka.jedna.ja
aaa corka zna tez dni tygodnia i pory roku ;)

Gość moje dziecko ma 4 latka i
potrafi powiedziec prawie polowe alfabetu na pamiec od A do K, wymieni cyfry do 10 po polsku i angielsku. Potrafi napisac swoje imie, mama, tata, kokos.

Gość moje dziecko ma 4 latka i
Dni tygodnia mojemu dziecku sie myla, ale wie, gdzie jest prawa strona a gdzie lewa. Puzzle uwielbia, tak samo rysowanie. W gry gra edukacyjne-polecam strone MiniMini.

Gość gość
Coś mi się wierzyć nie chce że dziecko w domu tak od nauczy się samo liczyć,literek itd chyba te mamuski co piszą zapomniały dodać że dziecko chodzi już do przedszkoli a tak jeżeli dziecko chodzi po 2lata to samo przez siebie umie wszystko chyba że matka na siłę uczy dziecko a potem kit wciska że samo już wszystko umie,

Gość gość
Jasne jasne a i nie wierzę że dziecko 1.5roczne umie liczyć i itd.skoro takie dziecko nawet dobrze mówić nie umie sorry ale te kity co tutaj piszą to brak słów i jak wy ludzie możecie takie rzeczy wymyślać tym bardziej że w przedszkolach uczą wszystkiego :)a jeżeli dzieci chodzą po parę lat to nawet dziecko które nie chce to się nauczy .

Gość mama miaaaa
pewnie, ze potrafia,. Moj znal takie rzeczy jak kolory, ksztalty, cyferki i letki w wieku dwoch lat. Potrafi kazda lietrke napisac ale za chlere nie chce sie iczyc czytania i pisania. Wiec na tym sie skonczyla nauka.Z reszta wychodze z za,lozenia, ze jak sie nnayczu wszytskiego w domu to bedzie sie nudzil w szkole. Na razie nie potrzeba mu t awiedza do niczego, Ale znac zna, zaden geniusz, po prostu ciekawy swiata maluch

Gość mama liczydełka
Mój syn ma 3lata i zna wszystkie cyfry. Nie wiem do ilu potrafi liczyć-liczy póki mu starczy elementów :D idąc po schodach liczy schody lub pręty w poręczy. na pewno bez problemu liczy do 33-tyle jest prętów :D rozpoznaje większe liczby-widząc 46 na bloku powie cztery i sześć czyli czterdzieści sześć. Pierwszych cyferek 1-4 i liter a,b,c,d nauczył się z edukacyjnego laptopa. Jak zobaczy jakieś duże litery na budynku to pyta-jaka to cyfra (mylą mu się cyfry i litery). Poprawiam go że to litera i mówię jaka-w ten sposób poznał-A,C,E,H,I,K,L,M-ale poza a które rozpoznaje małe, to resztę rozpoznaje tylko wielkie drukowane litery-bo takie są na budynkach. Liczyć do 12 nauczył się na drewnianej układance-jest to zegar. NIGDY go nie uczyłam liczyć-jedynie odpowiadam na pytania-co to? Syn do przedszkola chodzi od 19 sierpnia tego roku. Za to kompletnie nie potrafi rysować-każde dziecko jest dobre w czym innym.

Gość gość
Moja córa mając 2,5 latka potrafiła liczyć do dziesięciu i znała kolory . Teraz ma 3 lata i potrafi do 14 , zna alfabet i kolory , to wszystko dzięki zabawie , kiedy chodziłyśmy po schodach to je liczyłyśmy , a jest ich właśnie 10 :) alfabet śpiewałyśmy sobie i teraz go potrafi

Gość gość
a mój ma prawie 5 lat i nie umie liczyc...nic nie chce sie nauczyc

Gość akkkaj
Synek ma 3 latka i liczy do 100 i dalej, zna alfabet po polsku i angielsku, zna kolory i kształty, czyta globalnie i....ma zespół Aspergera to taki niby inteligentny autyzm

Gość gość
moja ma skończone 4 latka. Umie policzyć do 10 po polsku i do 5 pa angielsku. Zna wszystkie cyferki i kilka literek. Kolory opanowała dopiero jakieś pół roku temu. Nie wie która to str prawa a która lewa. Sama potrafi się ubrać od majtek do kurtki + buty ( sznurować nie potrafi :P )