Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tylko recznie i bez wirowania

Odrzucenie mleka z butelki - nie ogarniam

Polecane posty

Mój syn ma 6 miesięcy, prawie 7, od urodzenia je nan pro ha. Jak zaczęłam mu urozmaicać dietę pozostało nam dwa posiłki w formie mleka z butelki (sniadanie i kolacja). Od tygodnia zaczęły się problemy z jedzeniem mleka z butelki (smoczek jest szybki trójprzepływowy, mieszanka ta sama, próbowałam z dwóch różnych puszek). Najpierw nie chciał kolacji, potem zaczął marudzić też przy śniadaniu, ale wczoraj pobił sam siebie... Dodam, że herbatkę czy sok wypija z butelki chętnie - tym samym smoczkiem... Na kolację nie zjadł ani łyka, ryk, płacz, aż zasnął - bez kolacji. Całą noc się budził, kręcił, był głodny rzucał się na herbatkę, ale wystarczała mu na chwilę i dalej godny - nie zmrużyłam oka. Za każdym razem jak dawałam mu mleko wpadał w histerię, ani przez sen ani na trzeźwo - nic, w końcu nad ranem zmusiłam go do wypicia trochę mleka po 40 minutach walki - wtedy zasnął spokojnie i spał do rana. Przy śniadaniu to samo - zapomnij ani kropli mleka z butelki, ale jak dołożyłam kaszki i nakarmiłam go łyżeczką zjadł wszystko ze smakiem. Potem dowalił herbatki i szczęśliwy jak bąk. O co może chodzić? Czy jakaś mama miała takie doświadczenia? Szczególnie to wieczorne karmienie jest dla mnie problemem, do tej pory kąpałam go, karmiłam i zasypiał... jak to zrobić ? błagam o pomoc

Gość miszkowata
A musisz mu dawać mlkeo z butelki? Sama piszesz, że z łyżeczki je chętnie.

nakarmienie go 180 ml mleka łyżeczką bez zagęszczenia to mordęga na 40 min, czy wy karmicie dzieci również takim rzadkim jedzeniem za pomocą łyżeczki??? i skąd różnica, że sok wypije a mleko nie?

niektóre dzieci nie chcą ssać butelki jak im idą zęby, bo za bardzo je boli - może o to chodzi?

Mnie sie tez wydaje ze to przez zeby pewnie ma spuchniete dziasla, moze sprobuj dac mu z kupka niekapka pewnie umie juz pic...

Mój robił dokładnie tak samo i mniej więcej w tym samym wieku, nie pozostaje Ci nic innego jak zagęszczać kaszką i podawać łyżeczką, mniej to dla nas wygodne, ale po paru tygodniach się przyzwyczaisz ;) Zacznij synka oswajać z jakimiś kubkami, bo za chwilę nie będzie chciał pić i innych rzeczy z butelki. Próbowaliśmy do butelki wrócić, bo myśleliśmy, że to chwilowy kaprys, ale się nie dało :)

Gość aska vcxz
Przeciez dziewczyna pisze, że sok pije bez problemu. U mnie było to samo: w dniu skończenia 6 miesięcy syn stwierdził, że on mleka z butelki już pić nie będzie. Kombinowałam na wszystkie sposoby, tak jak ty. Zagęszczone łyżeczką jadł, jak najbardziej (też trwało to strasznie długo). Jedliśmy tak sobie jakieś 2 tygodnie, popijał wodą z butelki :D. Po 9-10 dniach łaskawie zjadł mleko z butelki raz dziennie, po 2 tygodniach już mu foch przeszedł i wrócił do butelki 2-3 razy dziennie. Może stwierdził, że z tej łyżeczki jednak trochę za wolno szło. Acha, żadne zęby wtedy nie wyszły ani nic. Cierpliwości, może mu się odwidzi.

Gość aska vcxz
"Przecież..." - było do ludzi, którzy twierdzili, że to zęby. Nie do odpowiedzi powyżej. U koleżanki widzę, że jednak do butelki nie wrócili, czyli nie ma przewidywalnego rozwiązania.

@ Potwór - nan ponoć jest najmaczniejsze, ale masz racje, spróbuję... @ex-D.Bill - wydaje mi się że wówczas nie piłby też soczku z butli - @fajna - jeszcze nie ogarnął niekapka, traktuje go jak gryzak... jak go nauczyć @ sucz - jak uczyłaś pić z kubeczków @aska - dzięki za pocieszenia

ktos jeszcze?

Gość mama na etacie
Ja sie dopisze skad problem ze sok pije ,a mleka nie bo sok jest chlodny a mleko cieple! moj synek jak zabkowal dostawal przestudzone mleko bo cieplego nie dawal rady pic sprobuj mu przed piciem mleka posmarowac dziaselka troche go to znieczuli tyle z mojego doswiadczenia miesiac walczylam z zebami i jak wyszedl ten pierwszy to wszystko sie uspokoilo pewnie nie na dlugo ale zawsze:)

próbowałam dawać zimne mleko i nie pomogło, żel na ząbkowanie też próbowałam bez skutku... czeka mnie chyba łyżeczka i do za.je.ba.nia jeden krok

tylko recznie i bez wirowania ----> Spróbuj - nic nie tracisz. U mnie była podobna sytuacja z mlekiem Bebiko.Krzyk,pisk :o Zmieniłam na inne i jaka zmiana :D Ale również może być tak jak u mojej przyjaciółki że jej 5 miesięczny synek zupełnie odstawił mleko! Lekarka powiedziała żeby nie zmuszać i żeby w takim razie podawać soki,deserki,zupki/II dania , kaszki,kleiki. Tak też zrobiła.Za jakiś czas wróciła do mleka (po jakiś 3-4 miesiącach) i było cacy ;)

Mój synek nie pije mleka od 9 miesiąca życia. Próbowałam wszystkiego. Niestety,nic nie pomogło. Więc mleka nie pije wogóle ,teraz ma półtora roku i wszystko z nim ok.

Ja bym próbowałą podawać dziecku mleko np.z kleikiem ryżowym/kukurydzianym/kaszką. Chyba najlepiej kaszką bo są smakowe do wyboru i dziecko na dłużej zatka się taką kolacją..Mój mały też miał okres buntu na mleko ok 7 miesiąca jak w dietę weszło mięso i ryby na dobre-potrwało to tydzień czasu.Mleko na noc podawałam z kaszką,lepiej wchodziło niż samo bez niczego.Od 10 miesiąca je na kolację kaszkę podawaną tylko łyżką,i od tej pory nie wiem co to nocne karmienie.

Dziękuję, Potwór! Kupiłam jogurciki spróbuje mu jakoś to mleko wynagrodzić ;)

tylko recznie i bez wirowania,a może Twoje dziecko ma skazę białkową? Bo mój mały ma i za nic nie mogę go zmusić do jedzenia mlecznych rzeczy. Jak zobaczy jogurt czy serek ucieka i chowa się pod stół. Nawet nie spróbuje....Je kaszkę 2 razy dziennie z owocami i sokiem owocowym,bez tego też by pewnie nie zjadł.

tylko recznie i bez wirowania,teraz doczytałam,mój synek tak samo reagował na mleko,płacz,lament itd. Okazało się,że ma właśnie skazę. Wybierz się do pediatry,sprawdz to, bo podając dziecku jogurty możesz mu tylko zaszkodzić.

Gość dorota765
u nas synek też nie chciał butelki przez kilka dni jak mu ząbki wychodzily; dodawałam do mleka kleiku i podawałam łyżeczką

A może mleko zagęszczone kaszka owocową, tylko nie za gęste, tak żeby sie dało pić przez butelkę? Moja córcia tylko w takiej postaci wypija mleko.

skowroneczek, ale on nie ma żadnych objawów skazy - więc to chyba nie to... KASIEŃKAA, dodaje mu troszkę smakowych kaszek do mleka, ale to nie pomaga, on by najchętniej cały dzień jadł rosołek z Hipp izimmm, tak jadł do tej pory na kolacje, takie gęstsze z butelki... Dziewczyny a jak uzupełniacie płyny u dzieci które nie chcą pić mleka? Jak uczyłyście dzieci pić z niekapków?

tylko recznie i bez wirowania,mój synek też nie miał,jedynym objawem była niechęć do mleka.

skowroneczek, i co zaordynował lekarz w związku ze skazą? skoro nie było żadnych objawów?

może ktoś jeszcze może mi pomóc

moja corka tak miala.jadla mleko z butelki i nagle ok 5 -6 msc zaczal sie koszmar.nie chciala mleka wogole.po 3 dniach takich poszlam z nia do lekarza.lekarz powiedzial ze to moze byc od zebow ,ze w czasie zabkowania mleko inaczej smakuje i zeby nie zmuszac.przez nastepnych kkilka dni tez nie pila mleka tylko geste soki przecierowe,zupy.po kilku dniach przeszlo.ale dalej pije mniej niz powinna mleko z butelki to nie dla niej.rano mleko z dodatkiem kaszki i wieczorem rzadka kaszka wszystko lyzeczka.na 2 sniadanie daje jej deser owoce z jogurtem gotowe sloiczki,wiec na upartego 3 mleczne posilki a ma 7,5 msc.w nocy nie je mleka odkad skonczyla 5 msc.butelka sluzy do mleczka.nie zmuszaj ale jezeli bedzie trwalo to dluzej to podawaj kaszke albo kleik lyzeczka

Gość majeczka1905
Witam ! Moja niunia ma 3 mc cały czas piła z butelki gdyż miałam mało pokarmu teraz coś jej się odwidziało i od jakiegoś czasu tylko czasem uda mi się dać jej butelkę a już tak ładnie piła mleko i wodę a teraz taki skwar a ona tylko czasem odrobinę wody wpije. po butelce mam pewność że jest najedzona.a po piersi raczej nie ..:( boje się że traci na wadze _________________

Gość steryher
Może dziecko tak po prostu odrzuciło mleko? Moje tak zrobiło jak miało 5 miesięcy. Jadło i piło wszystko ale na sam smak mleka histeria niesamowita. I tak jest do dziś (syn ma 8 lat). Mleka nie tknie.