Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawyswiaata

w jakiego Boga wierzycie ew. w co "bożki" itp. - poważnie

Polecane posty

Gość ostatni moheranin
religia katolicka jest jedyna religia naukową rozumowa doceniająca rozum Jan Paweł II w enklityce Fides et ratio wiara i rozum to dwa skrzydła na kturych duch ludzki unosi sie do odkrywania kontemplowania prawdy

sama mowilas ze bylo pisane wieele lat :) skoro nie umial pisac to ktos to musial zrobic za niego- ktos kto umial. poza tym jezus i cala jego historia jest dla mnie czyms na pograniczu basni. choc nie powiem-ostatnio ogladalam program gdzie potwierdzili pochodzenie calunu turynskiego. ale wczesniej ogladalam ze jednak jest on sfingowany. wiec pol na pol. ja nie umiem uwierzyc bez dowodu. pozazdroscic ludziom ktorzy potrafia.

wiara poparta dowodami nie jest wiarą :) jest wiedzą :) ale na bezrybiu i rak ryba :)

Gość wowowoo
Licencjo a czym się różni Twoja wiara od katolickiej?

dla mnie o czym to swiadczy? hmm ciezko mi powiedziec bo dla mnie jest wazne zycie doczesne wiec z mojego punktu widzenia wyczyn jest przejawem jaskrawej glupoty, dla nich pewnie bylabym miernota nie widzaca nic poza czubek swojego nosa, nieogarniajaca wielkich spraw :)

Gość ostatni moheranin
ale Paweł z tarsu był juz wykształcony

Gość jekkej_
ja wierze w energie

jestem protestantką - wiele mnie rózni od katolików , ale chyba najbardziej to ,ze wierzę Biblii :)

Gość ostatni moheranin
w innych wiarach jest czysta wiara zadne nauki zadnej filozofi czyli to jest ślepa wiara np w islamie Mariam, siostra Mojżesza, zostaje Matką Jezusa... Tymczasem Maryję i Mojżesza dzieli - bagatela - dwanaście stuleci! To nie Izaak, syn Sary, uniknie śmierci na ołtarzu przygotowanym przez Abrahama, lecz Izmael, syn jeg o niewolnicy Hagar! r Duch Święty zamienia się w „anioła Gabriela", który ukaże się Mahometowi! r Trzecią Osobą Trójcy nie jest Duch Święty, lecz Ma- ryja Dziewica! Na krzyżu nie umarł Jezus, lecz - w zależności od wersji - Judasz, Barabasz, albo... sobowtór Jezusa! Abraham - pierwszy muzułmanin Abraham jest „pierwszym muzułmaninem", nie opiera się na żadnych podstawach naukowych i lekceważy zwykłą logikę historyczną: bo jak to możliwe, żeby Izmael, pa- triarcha, który żył 2000 lat przed Chrystusem, był przod- kiem muzułmanów, podczas gdy historycznie rzecz biorąc islam istnieje dopiero od VII wieku n.e.? Powstaje w ten sposób luka czasowa wynosząca ponad 2500 lat! Ten obłędny anachronizm zdaje się jednak nikomu nie prze- szkadzać, w tym muzułmańskim uczonym, „ ulemom

Gość ostatni moheranin
islam jest plagiatem religii chrześcijańskiej i religii żydowskiej oraz starożytnej filozofiigreckiej Trudno na koniec zbyć milczeniem słynne (nawet w świecie muzułmańskim) słowa Aiszy, ulubionej żony Mahometa, która wypowiedziała się w taki oto sposób na temat wersetów Koranu: „Mój drogi mężu, niech mi będzie wolno po- wiedzieć ci, że twój Bóg ma skłonność do zsyłania z nieba praw, które są tobie wyjątkowo na rękę!..." PRAWDZIWE OBLICZE ISLAMU Autor Jean Alcader

nie rozmwiamy ani o teoriach naukowych ani o klerze - a o wierze :) no , prosże poezja częstochowska jak znalazł :D

Gość wowowoo
Licencjo pytam bo nie wiem do której wiary mi majblizej , nie wiem kim jestem .A kościoła k nie lubię.

wiara w Boga nie musi być powiązana z przynależnością do jakiegokolwiek koscioła , choć osobiście uwąząm ,ze lepiej i korzystniej jest jednak spotykać siez tak samo wierzącymi :)

może właśnie dlatego jesteś scepytkiem ? ,żę o Bogu słuchać nie chcesz ani o Nim rozwamiać ?:)

ty :) DKW O wierze nie lubię rozmawiać, bo życie nauczyło mnie bycia sceptykiem ogólnie rzecz biorąc . . .

Gość wowowoo
Dziękuje , to co napisalas ma ses .

a do czego tak bardzo scepytcznie podchodzisz ? do obrcności Boga czy mozę Jego isnienia ?

dobrze jest mieć kogoś do kogo możan zwrócić siekiedy będize ci źle , kiedy czegoś nie edziesz mogła zrozumieć czy poprosić o modlitwę czy wesprzeć sie świadectwem kogoś innego . Szukaj kościoła wiernego Biblii a cała reszta sama sie ułoży :)

Gość ostatni moheranin
a kto głosi ta teza ze rzym to nierządnica świadkowie jehowi ,protestanci , zielonoświątkowcy 666 to jest liczba człowieka a nie bestii liczba bestii to jest 13 a raczej była Dlaczego 13 dzień a nie inny? I 3-tka jest liczbą szatana, mówi się pechowa trzynastka. W wielu hotelach na drzwiach pokoi nie ma numeru, 13 ale jest 12+1, żeby nie odstraszać klientów. Szatan przywłaszczył sobie tę liczbę jako liczbę super-doskonałości. Liczba 12 jest liczbą doskonałości Bożej (12 pokoleń Izraela, 12 apostołów, 12 bram niebieskiego Jeruzalem), szatan chce być czymś więcej? 121, chce zdobyć większą doskonałość niż Kościół, niż Matka Najświętsza. Czciciele szatana, ci, którzy go czczę, kłaniają się jemu i służą, tę liczbę wybrali jako swoją liczbę i znak rozpoznawczy. Matka Najświętsza przychodzi, więc z Nieba i pragnie, żeby ten dzień odebrać szatanowi i przeznaczyć na chwałę Bożą. Wiedziała już wtedy, że szatan 13 dnia, swojego dnia targnie się na życie Ojca św., wiedziała już wtedy, że szatan 13 dnia grudnia sprawi wielki ból Jej ukochanemu Narodowi Polsce i wie, co jeszcze będzie 13 niejednego miesiąca tego roku, czy za pięć, czy za dwadzieścia, czy za czterdzieści lat. Bracia i Siostry, z pewnością nie musielibyśmy z drżeniem modlić się o uratowanie życia Ojcu Świętemu, gdybyśmy I 3 maja rok wcześniej albo dwa, albo trzy lata wcześniej w takiej samej liczbie gromadzili się w swoich kościołach na modlitwie Różańcowej. Nie musielibyśmy 13-go grudnia 1981 r. rozpaczać nad losami naszej Ojczyzny, gdybyśmy 13-go grudnia, czy też stycznia, mniejsza już nawet o 13-kę, przynajmniej raz w miesiącu, jak sobie życzyła Matka Najświętsza w przyszli do świątyń, chociaż w takiej liczbie jak w niedzielę.

przecież nikt ci nie nakazę należeć do kościoła czczącego oko Horusa :)

aposotolow bylo 13 chrystus byl 13sty ot se liczbe satanistyczna wybral

kościoły moga przmeinąć , zmieniać sie , modyfikować . Ważne ,zeby podstawa tych kościołów - Jezus Chrystus zawsze był najważniejszy i na pierwszym palnie . Cała reszta to dodatki .

Wg mnie czas kościołow przeminął. Wszystkich po koleji. u nas wręcz przeciwnie- tendencja wzrostowa:)

a co ma przecietna mentalność człowieka do osobistej decyzji poznania Boga ? to nie jest zadanie z rozdzielnika czy innego ukazu - to dobrowolna i świadoma decyzja .