Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ladybug_____

Czy umieszczanie na blogu cudzych zdjęć to łamanie prawa?

Polecane posty

Gość ladybug_____

Od paru lat prowadzę blog o modzie - czasem umieszczam tam zdjęcia akcesoriów, modelek itp. Przeważnie dodaję podpis, że zdjęcie pochodzi z jakiejś tam strony, ale na początku tego nie robiłam. Nie zarabiam na tym, robię to tylko dla przyjemności. Czy sywtarczy, ze umieszczę tam dopisek "zdjęcia pochodzą z internetu" i "jeśli jesteś właścicielem któregokolwiek z znajdujących się tu zdjęć i nie zgadzasz się na ich publikację skontaktuj się ze mną to je usunę"? Mogę mieć z tego powodu jakieś problemy? I co w przypadku zdjęć, które skopiowałam z innych blogów, umieściłam na własnym żeby nie hotlinkować, ale tam nie bylo dopisku skąd pochodzą?

Gość ladybug_____
up

Gość ..mastes
tak zamkną cię razem z pravikiem

Gość ja znam fajny;
no nie można się posługiwać zdjęciem czyjejś osoby jeśli to jest bez jej wiedzy i zgody a osoba ta nie jest osobą publiczną np poseł itp ale taka osoba jeśli np zostanie znieważona lub użyjesz jej wizerunku bez zgody musi sama w sądzie dochodzić swoich praw

Gość ladybug_____
nikogo nie znieważam (czasm tylko napisze ze zle sie ubiera) i to przewaznie są znane modelki, aktorki, prezenterki itp. czasem podpisywanie wydaje mi sie glupie - bo to chyba oczywiste ze zdjecia angeliny jolie z wreczania oscarow nie są mojego autorstwa... poza tym takich blogow jest mnostwo - czy to znaczy, ze wszystkie łamiemy prawo robiąc to?