Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qwertuskaUuśka

Czy mogę anulować nazwisko?

Polecane posty

Gość qwertuskaUuśka

Witam czy moge anulowac nazwisko ojca- mojemu dziecku, jesli on nie interesuje sie mała jeszcze teraz oznajmił, ze on małej juz nic nie kupi bo ja mam teraz kupowac- tylko ja nie mam pracy i on o tym wie!

Gość mozesz zmienic nazwisko
dziecku na wlasnye poczytaj przepisy

Gość qwertuskaUuśka
własnie nie moge nigdzie tego poszukac... jak to zrobic? prosze o pomoc bo tak zrobił ze zostałam bez niczego....;/

Gość nie badz głupia
a co ci ze zmiany nazwiska??? Dziecko i tak ma ojca w papierach. Co to za roznica jakie ma nazwisko?

Gość
Płaci Ci alimenty na dziecko ojciec małej?

Gość w USC ci powiedza
albo sobie wygugluj temat

Gość ojojku
nie czytalam przepisów, ale koleżanka miała podobny problem i pani w urzedzie powiedziała ze bez zgody ojca nie można anulowac jego ojcostwa. Ale nie wim jak jest z samym nazwiskiem no i czy sama zmiana nazwiska dziecka bez zmiany danych ojca w papierach by ci cos dała?

Takie robienie sobie na złość nic nie da Tobie ani dziecku. Jeśli facet uznał dziecko, a ty zgodziłaś się na to nazwisko to po co kombinować? A jak jemu się odmieni i będzie miły to zmienisz na jego? Po drugie - koszty. Nie pracujesz i chcesz wyrzucić kasę tylko aby się zemścić?

Gość
Autorko ojciec dziecka musi pokrywać część wydatków na nie . Jak nie masz zasadzonych Alimentów na dziecko od ojca to radzę Ci udać się do Sądu Rodzinnego i załozyc sprawe o Alimenty na dziecko

Gość fdsgfdgsdfsdfs
Nie wiem po co dajecie nazwisko inne niż własne jak jesteście same. Potem dwójka dzieci, następne dziecko z innym facetem i każde z nich ma nazwisko z innej parafii. Dziecku daje się nazwisko matki od razu, bo to wiele ułatwia w przyszłości. Po pierwsze całe rodzeństwo będzie nazywać się tak samo, a to kobieta wychowuje, a nie facet, więc przy niej będą wszystkie dzieci, a po drugie nadanie dziecku nazwiska matki niczego nie zmienia w tym, że ojciec ma zobowiązania. Jak dziecko jest jego to będzie płacił, a przywileju nadania nazwiska mieć nie musi. Kiedyś we Francji dziewczynkom dawano nazwisko matki, a chłopcom ojca i nikt nie narzekał. Jak kobieta pochodziła ze szlachetniejszego rodu to zwykle też decydowano w Europie, że dzieci będą nazywać się tak jak ona. Są kraje gdzie od dawna nadawało się dzieciom podwójne nazwiska i po matce i po ojcu. Tyle, że Polakom się wydaje, że dziecko musi mieć nazwisko takie jak ojciec. Nic nie musi. Równouprawnienie jest.

Gość fdsgfdgsdfsdfs
"Jeśli facet uznał dziecko, a ty zgodziłaś się na to nazwisko to po co kombinować?" A pomyślałeś co będzie jak ona będzie mieć kolejne dziecko z innym facetem? Będzie z innym, a dziecko będzie mieć pamiątkę po tym z którym już nie jest? Po co? On nie wychowuje to lepiej dla dziecka by miało nazwisko matki.

Gość materdyjo
pracy nie ma , a o absurdach myśli

do sądu i pozwać dziada o alimenty. niech spróbuje wtedy nie zapłacić, to masz komornika po swojej stronie. facet może się nie interesować, ale płacić musi. nazwisko możesz zmienić bez problemu i lepiej to zrób - po co potem w szkole się mają nauczycielki dziwić i plotkować, że mama z innym nazwiskiem przychodzi na wywiadówki. jeśli facet ma na papierze prawa rodzicielskie, to też sąd może je odebrać (najlepiej załatwić to od razu z alimentami). i też to załatw, bo potem głupiego paszportu nie wyrobisz dziecku sama, tylko będziesz musiała mieć też zgodę tatuśka. w ogóle to ogarnij się kobieto, poczytaj ustawy, poorientuj się, bo swoją nieznajomością prawa jeszcze gotowa jesteś zrobić dziecku krzywdę.

Gość infinita
ZASTANÓW SIE LEPIEJ NAD TYM SKAD WZIAŚC PIENIADZE DLA SIEBIE I DZIECKA,A NIE O ZMIANIE NAZWISKA,TO NAPEWNO W NICZYM TOBIE NIE POMOŻE,NO CHYBA ZE ROBISZ TO ZLOSLIWIE

Gość cfswfswefs
mzona ale sadownie. Idz zalatwiaj aliemnty na dziecko a nei czekaj na debila laske

Gość cfswfswefs
moje dziecko ma na szczesce moje nazwisko. Sadownie dalam dziecku swoje nazwisko oraz pozbawilam wladzy rodzicielskiej